Jan-15: Andere Coronacijfers

Op TV en in andere media houdt het maar niet op. De stroom aan besmettingscijfers komen dagelijks op ons af. Je hoort dan ook regelmatig hoeveel dagelijkse besmettingen er in andere landen zijn waargenomen. Vaak gaat het dan om absolute getallen, die meer aangeven hoeveel inwoners een land heeft en hoeveel werk ze maken van het testen. Zelden drukken ze het uit per miljoen inwoners, laat staan dat ze iets zeggen over de testbereidheid. En daarmee is het appels met peren vergelijken.

Toevallig zocht ik een paar weken geleden iets na en kwam zo op de ‘Zahlen’-pagina van de ZDF (RKI). Daar stonden kleine grafiekjes over het aantal dagelijks corona-doden per land. Onhandige grafiekjes, want ze waren allemaal op een andere schaal. Gelukkig stonden er getallen bij en op die manier heb ik voor 5 landen de schaal hetzelfde gemaakt en het zwikkie in 1 grafiek gezet.


Dat was dus op 12 december afgelopen jaar. Opvallend was dat Duitsland toen bijna 2x zoveel doden had per miljoen inwoners ten opzichte van Nederland. Een dikke maand later is dat nog steeds zo. Van dezelfde ZDF/RKI-data heb ik nu een simpel lijstje gemaakt:

Aantal doden per dag (gemidddelde van de afgelopen 7 dagen)


Tsjechië            16,50    Spanje               4,27
Verenigd Koninkrijk 16,10    Canada               3,67
Duitsland           10,72    Russische Federatie  3,35
Verenigde Staten    10,10    Argentinië           3,18
Zuid-Afrika          9,87    Ukraïne              3,11
Italië               8,42    Chili                2,85
Polen                8,32    Oostenrijk         * 2,35
Mexico               7,71    Zweden             * 2,30
Colombia             6,87    Turkije              2,11
Ierland            * 6,51    Peru                 2,09
Frankrijk            5,86    Iran                 1,04
Nederland            5,71    Indonesië            0,91
Roemenië             4,60    India                0,12
Brazilië             4,46    China              * 0,00
België               4,44    Taiwan             * 0,00

Daar heb ik de landen met een *-etje aan toegevoegd. Natuurlijk zitten daar nog een berg landen tussen.

In Duitsland is het al een tijdje opvallend dat de ellende vooral in Sachsen (SN) zit. Niet gek, want daar grenst Duistsland aan Tsjechië en Polen waar het nog veel beroerder was/is. Inmiddels rukt het westwaards op naar Thüringen (TH). In het voormailge West-Duistand zijn de getallen gemiddeld 6x zo laag. Die hadden bij de eerste golf veel slechtere cijfers.

Op de kaart hierboven gaat het om het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 7 dagen. (Dergelijke kaarten bestaan ook voor het aantal doden, maar die geven niet goed de trend weer door te lage en daardoor te varierende aantallen.) In Duitsland en Nederland ligt het gemiddelde rond 350. In gemeentes als Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam is het de laatste weken gezakt tot rond de 200. Uitschieters zijn Bunschoten en Bergen (Lb) die circa 750 scoren. Omdat NL-gemeentes een stuk kleiner zijn dan een kreis in Duitsland, lopen de getallen in NL wat verder uit elkaar.

Net als in Nederland en andere landen verplaatsen de uitbraken steeds over het land. Daar hoor je weinig over. (Klik op de kaart hierboven voor een kaart van 1 maand eerder.) Toch zouden regeringen daar iets mee kunnen doen. Door hele landen op slot te zetten krijgt zo’n land het economisch moeilijk. Zeker bij grote landen als Duitsland zou een regionale aanpak veel gunstiger voor de economie kunnen zijn.

Advertentie

Geplaatst op 2021-01-15, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

  1. Gegevens waarop ze dit baseerden heb ik niet, maar in de UK werd gedacht dat de regionale aanpak de verspreiding bevorderde. Wat niet mocht in de ene regio mocht verderop wel en dus gingen mensen wat verder van huis naar bijvoorbeeld de kapper. Het verhaal klinkt wel geloofwaardig, maar cijfers werden er niet bij gegeven. Engeland zit nu weer zo streng op slot, zoals we dat hier nog niet gezien hebben.

    Frankrijk is met het zelfde argument afgestapt van de regionale aanpak. Er is nu een landelijke avondklok van 6 tot 6. De gebieden waar dat al gold hadden lagere besmettingscijfers, maar de bevolking ging naar buurtgemeenten waar alles langer open mocht blijven.

    Maar net zo goed kun je verwachten dat mensen die elkaar in de avond bezochten na invoering van de avondklok blijven overnachten en dus langere tijd in elkaars nabijheid zullen zijn. Dat kan de besmettingskans weer doen toenemen.

  2. @Vlierbloesem: Nu wordt er gecontroleerd op landsgrenzen. Als Duitsland zoiets zou doen, dan zouden ze op Bondslandsgrenzen moeten controleren. Als je daarmee de economische schade flink kan beperken, dan lijkt me dat gezien de grote verschillen toch het overwegen waard. In het algemeen zou misschien bedacht moeten worden dat mensen niet verder dan 20km van hun huis kunnen. Communiceer zoiets duidelijk en veel mensen zullen zich er aan houden.

    Frankrijk is overigens slecht met Duitsland te vergelijken. Voordeel van Frankrijk is dat het veel dunner bevolkt is en veel meer verstedelijkt. Nadeel is dat alles gericht is op Parijs. Alle spoorlijnen gaan daar naartoe. De 16 Franse regio’s zijn elk net zo groot als Nederland, toch is het vooral iets op papier. Duitse Bondslanden hebben veel duidelijkere identiteiten. Zo noemt bijvoorbeeld Bayern zich nog altijd een Freistaat. (Andere Bondslanden doen dat niet.) Prima, dan kunnen ze die mooi verdedigen. ;-)

  3. Nederland is veel te klein om op regionaal nivo iets te doen, het beperken de reisafstand zou in dit geval wel een snelle verspreiding vertragen. Ik woon op een kilometer of vijf van de grens, maar ook daar geen controle in de euregio streek. Het enige wat ik hoop is dat het snel mindert door de vaccinaties…

  4. In delen van Duitsland geldt de regel, dat je niet verder dan 15 km van huis mag. Er zijn enkele, maar heel weinige gevallen bekend van mensen die een boete kregen op grond van te ver reizen. Dat was de politie dan opgevallen door het nummerbord van hun auto.
    Op nieuwjaarsdag heb ik een wandeling in mijn buurt gemaakt en daar wemelde het van de ‘vreemde’ auto’s. Men had blijkbaar toch familie en vrienden bezocht.

  5. Nederland heeft hier lang als een Corona-rampgebied gegolden, maar dat is het nu blijkbaar veel minder. Het is altijd moeilijk voor mensen, zich zelf als de boosdoener te zien.

  6. @Sjoerd: Klopt, daarom had ik het alleen over grotere landen zoals Duitsland. In NL zijn de verschillen overigens ook enorm. Het begon heel erg in Noord-Oost-Brabant. Bij de 2e golf werd aanvankelijk de Randstad behoorlijk getroffen met Rotterdam en Amsterdam. Daar is het alweer behoorlijk gezakt en nu zit het vooral op/rond de Veluwe (met al 9 weken de gemeente Bunschoten ver bovenaan) en in het noorden van Twenthe. Je ziet het daar inmiddels ook zakken en nu schuift het meer richting Friesland, die tot dan het minste last heeft gehad.

  7. @Emigrant: Dat van 15km is ook prima en met de Duiste kentekens is dat ook niet zo moeilijk. Bij m’n eerste fietsvakanties in Duitsland viel me op dat in een kreis zeker 90% van de kentekens uit dat kreis kwam en pas bij de randen zag je dat veranderen. De laatste jaren was dat vager. Mensen trokken er toen al meer op uit. Punt is wel dat ik geen kentekens op de autobahn zag. Voor mij hoeft het niet meteen op bekeuringen uit te draaien. Veel mensen zijn echt wel gevoelig voor een goed advies. Alleen is een dergelijk advies in NL nooit gegeven. Na zo’n advies hoef je ook maar een paar keer iets te berichten dat veel mensen zich er aan houden en een deel van de rest gaat er dan ook aan meedoen.

  8. @Emigrant: Duitsland staat de laatste weken gelijk aan NL als het om het aantal gemeten besmettingen per miljoen inwoners gaat. Op de Duitse IC’s liggen echter bijna 2x zoveel coronapatienten 72 per miljoen inwoners t.o.v. 40 per miljoen in NL. Mogelijk liggen ze in Duitsland eerder en langer op de IC, omdat ze veel meer IC capaiteit hebben.

    Met het aantal besmettingen ben je ook erg afhankelijk van de testbereidheid en -capaciteit. Aanvankelijk was de testcapaciteit in NL veel te laag. Nu laten veel meer mensen zich testen en dan vind je ook de mensen die licht besmet en/of jong zijn en dat levert niet meteen een IC-ganger of een dode op.

    Omdat het aantal doden in Duitsland zo hoog is denk ik dat daar minder mensen zich laten testen. Een reden om je niet te laten testen is omdat ‘het wel meevalt’ of dat men niet een paar weken in quarantaine wil voor verlies van inkomen. Zulke zaken zullen per land en zelfs gebied verschillen. Je ziet overigens ook elk land aan de beurt komen. Bij de eerste golf hadden Polen en Tsjechië bijzonder weinig last en nu ise het er behoorlijk rampzalig.

  9. Ik denk dat het aantal doden in Duitsland zo hoog is omdat het tijdens de eerste golf zo laag was.

  10. Vanmiddag heb ik het bovenstaande bericht aangevuld met de besmettingenkaart van Duitsland met daarponder wat aanvullende text

  11. @Mack: Het virus houdt daar nu huis in een bondsland waar waarschijnlijk de algemene gezondheid een stuk minder is. Bij de eerste golf kwam het virus daar niet terecht en nu dus wel. Of het uit Polen en/of Tsjechië is overgewaaid weet ik niet. Ik ging 6 jaar geleden langs de Elbe van Dresden Tsjechië in en zag daar vrijwel geen duitse kentekens. Omgkeerd zag ik net zo min Tsjechische kentekens in Sachsen.

  12. Oh, het is per miljoen aantal inwoners, ik dacht al….
    Ik vind dat er maar vreemd met de lijstjes omgesprongen wordt. In de vorige piek werd er geopend met het aantal doden van de vorige dag, daar hoor je nu weer veel minder over, nu wordt het aantal besmettingen weergegeven, maar dan weer niet duidelijk gerelateerd aan de testen. Ook de ziekenhuisopnames en IC bezettingen worden telkens weer anders vermeld.
    Maar dat het nog niet voorbij is is duidelijk, was het maar waar, want het duurt nu toch wel erg lang.

  13. @Hanscke: Klopt. Ze hadden van meet af aan een betere eenduidigere methode moeten gebruiken. Daggetallen schieten alle kanten op. Brengen mensen onnodig in verwarring. Die moet je op z’n minst filteren. Zelf ben ik voor een voortschreidend 7-dagengemiddelde. In de getallen kan je wel duidelijk Sinterklaas en Kerst terugvinden. Ook geven ze aan dat er toen aanzienlijk meer besmettingen bij familie en kennissen was. Je hoort daar weinig over, maar veel mensen hebben deze dagen duidelijk met teveel mensen gevierd. Zag ook mensen een week achterelkaar met kerstmaaltijden en dan elke dag weer andere visite. Als de eerste corona heeft, dan krijgen de anderen die daarna op visite komen het ook. Nu de feestdagen achter de rug zijn zie je duidelijk minder besmettingen. Mogelijk zet dat door. Zelf heb ik niet de indruk dat mondkapjes enorm helpen. Mensen hebben die ook niet op tijdens visite.

  14. Ik vind het allemaal best ingewikkeld en weet niet wat wijsheid is. Het is echt het wiel uitvinden terwijl de kar al rijdt…

  15. @Nicole: Dat valt wel mee. Er zijn meer van dit soort ‘nieuwe’ virussen (vooral in Africa en Zuid-America) ontdekt in de afgeloipen decennia. Sinds 2010 werd er al stevig gewaarschuwd dat een van die virussen een pandemie op kan leveren. Daar hadden ze al een draaiboek voor gemaakt. Probleem is meer wat de keuzes zijn. Bij het volledig dichtgooien van het luchtruim (zoals Taiwan deed) lukt de verspreiding niet en waren er wereldwijd buiten China misschien maar 500 doden geweest. (Buurland Taiwan met 23 miljoen Chinese inwoners heeft in een jaar tijd maar 7 coronadoden). Nederland wilde Schiphol openhouden en dan is het dweilen met de kraan open. De vakanties van vooral jongeren naar Spanje in Augustus was ook geen succes en met sinterklaas en Kerst zijn er ook behoorlijk wat mensen geweest die de randjes en daar met de besmettingen opzochten. Volgens mij vindt er vrijwel geen besmetting plaats op straat of in winkels. Laatst nog eens een vakkenvuller van de drukste Jumbo gevraagd. Geen van zijn collega’s heeft corona gehad. En die lopen de meeste kans aangezien ze het langst tussen de klanten verblijven. Als er een uitbraak onder het personeel is, dan wordt dat volgens mij ook breed uitgemeten in de media. Ik heb daar nog geen bericht over gelezen.

  16. Vrachtvluchten geven volgens mij veel minder risico van verspreiding van ziekten dan passagiersvluchten. Voor de passagiers geldt in Nederland niet eens een gecontroleerde quarantaine. De geadviseerde quarantaine tijd is ook nog eens ingekort in de hoop dat de reizigers zich er dan aan zouden willen houden. Maar voor de eigen bevolking willen ze wel algemeen huisarrest en een avondklok instellen. Een beetje scheef, dat Nederlands corona beleid en niet effectief.

  17. Mooi doorgespit weer, echt een kolfje naar jouw hand. Moet je niet bij het CBS werken? ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: