Jan-19: Ambulances

Dat ik dicht bij het NoordWest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar woon, mag bekend zijn. Dagelijks loop ik langs de ambulance-losplaats van de spoedeisende hulp (SEH). Doorgaans staan daar gele Mercedes Benz Spinters van het Rode Kruis. In veiligheidsregio Noord-Holland Noord (NHN) = GGD Hollands Noorden is dat de vervoerder. Op de auto’s beginnen de nummers met 10.

Door de corona zag ik regelmatig ambulance uit 11 (Zaanstreek-Waterland) 12 (Kennemerland) en 13 Amsterdam-Amstelland. En laatst zelfs een uit Groningen (01). Soms staat er een flinke vrachtwagen in dezelfde kleuren. Weet nooit precies wat dat is. Gaat daar een heel bed in, of iemand met overgewicht? Mij is dat nooit opgevallen. Ik ga ook niet uitgebreid kijken en gun de slachtoffers en personeel wat privacy. (Net nagezocht het is en MICU voor IC-vervoer.)

Weet ook dat er zogenaamde zorg-ambulances zijn. Die hebben volgnummers in de 400. Dus 10-400 etc. Maar ‘zorg’ staat er ook met grote letters op. Eigenlijk ook erg doorsnee, vaak ook van die gele Mercedes Benz sprinters.

Af en toe komt er een kudde kleinere ‘ambulances’ langs. Dat dacht ik althans door de kleuren. Het zijn eigenlijk medische taxi’s, ze hebben een blauw kenteken. In hun busjes zit het zogenaamde ‘uitneemteam’. Medici organen uit donors halen. De personenauto’s die er bij horen brengen die organen naar andere ziekenhuizen waar iemand ligt te wachten op zo’n orgaan. Natuurlijk wist ik dit niet, maar 1 van de chauffeurs bracht me op dit gebied op de hoogte.

Logisch is het wel, maar het zorgt ook voor een behoorlijke parkeeroverlast. Zoveel parkeerplekken zijn hier niet. Ze parkeren dan ook op de stoep en langs een rotonde. Doet de politie overigens ook.

Ik bedacht dus maar een fotoselectie te maken en dat lag aan een vreemde rode ambulance? die wat verder in het park was geparkeerd. Denk niet dat daar nog iets medisch aan was.

Bij het struinen door m’n foto’s vond ik nog een evenementen ambulance. Of beter een pickup. En ik kwam nog een voormalige Duitse ambulance tegen, die van ons legowinkeltje Perron4 is.

Tot slot nog de SAR helicopter. Die brengt een paar keer per jaar iemand van bijvoorbeeld een booreiland, die daar gewond is geraakt of onwel is geworden. Tegenwoordig landen er vaker ANWB-helicopters met coronapatiënten. Hoor er nu 2-wekelijks 1 en heb er daar nog geen 1 van op de foto gezet. Mogelijk komt dat nog en plaats ik hem bij de fotopagina.

Advertentie

Geplaatst op 2021-01-19, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Een mooie verzameling moet ik zeggen. Hier rijden er ook nog een aantal met huisartsen rond. Die hebben afwijkende kleuren, maar rijden wel met Ambulance erop en hebben blauw licht mogelijkheden.

  2. Veel te kijken daar, interessant voor de liefhebbers van deze wagens.
    Komen er niet veel sensatie-nieuwsgierigen op af? Of went men eraan?

  3. @Bertie: Bij de helikopterlandplaats zie ik wel eens iemand. Die zien dan zo’n helikopter cirkelen voor ie gaat landen. Je moet dan echter een flink stuk het ziekenhuisterrein op om iets tussen de gebouwen en bomen te kunnen zien. Daarbij landt ie niet elk kwartier en ook zeker niet elke dag.

    Bij de spoedeisende hulp kan je vanaf de weg de ambulances goed zien. Die brengen daar alleen mensen naartoe en verblijven er dus maar even. Vervolgens gaan ze terug naar het uitrijpunt dat 3km verderop aan een provinciale weg is. Daar staan ze veel langer geparkeerd. Die foto’s met zoveel ambulances er op zijn een uitzondering. Kan er ook 10 x langs lopen zonder ook maar 1 ambulance te zien.

  4. @Sjoerd: Ik heb ook wel eens zo’n huisartsenauto gezien, maar vrijwel nooit bij het ziekenhuis. De laatste tijd zie ik wel witte ambulances, maar die zijn ook van/voor zorginstellingen. Ze vallen minder op en gebruiken bijna nooit sirenes of zwaailichten. Er rijden hier ook dierenambulances rond, maar die gaan zeker niet naatr het ziekenhuis.

    Verder staan hier nog 2 rolstoelbussen, maar dat zijn meer gespecialiseerde taxi’s. Daar kan in nog wel eens een ander blogje over opzetten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: