Jan-29: Geen Desktop

Begin Januari blogde Bertie over de grote desktop-PC’s van rond de eeuwwisseling. Daar herkende ik me totaal niet in en dat leverde (zoals wel vaker) een afwijkende reaxi op.

Niet veel later zocht ik een bestandje, dat op m’n oude XP-laptop stond. Het ding wilde zomaar weer werken, waar ie dat in de afgelopen zomer vertikte. Bestandje was dus zo gevonden. Die voorvoorgaande laptop trok ik uit de kast, waar er nog 2 stonden.

Met m’n huidige er bij leverde dat dit plaatje op:


Sinds 1986 gebruik ik iets dat te typeren valt als notebook / laptop / portable. Door mijn werk rolde ik daar in en vond het goed bij me passen. Ik hou niet van een tafelcomputer (torentje of pizzadoos) met monitor op een vaste plek. Ik zag een PC meer als een rekenmachine, die je naar de plek brengt waar je wilt werken.

Bij mijn baas was dat normaal. Hij (of beter de klant) betaalde die dingen. Daarop programmeerde ik eerst een industriele besturing. Stelde die later met dezelfde laptop in bedrijf te verweggistan. En later lieten we hem daar achter voor onderhoudswerkzaamheden.

Rechts de eerste versie, een Toshiba 3100e uit 1986 met DOS 3.2, die 9000 gulden kostte, plus 4000 gulden aan speciale software. 4100 plus 1800 euro was toen ook al een heel bedrag. Maar het was een stuk goedkoper dan het originele programmeer-apparaat. Dat ding kostte 13000 gulden en je kon er niet mee documenteren.

Die documenteer-software stond op een een grote mainframe-computer. Dan moet je denken aan iets ter grootte van een flink wandmeubel. Je moest er ook nog een industriele casseterrecorder in een flink koffertje bij kopen om het e.e.a. op te slaan.

Bij elkaar een veelvoud aan geld en je sjouwde je een ongeluk met die troep door de fabriek. Zo had het programmeer-apparaat de afmeting van een behoorlijke koelbox (omdat er een diepe beeldbuis in zat) en woog 20kg. De cassettekoffer woog maar 5kg. En die laptop, met ingebouwde voeding en ingebouwde 20MB harddisk en 3,5″-diskettedrive, woog maar 6kg. Kortom een win-win-situatie, terwijl Windows nog uitgevonden moest worden.

Zo’n laptop nam ik ook mee naar huis, om om te leren gaan met de programmeertaal, maar ook met bijvoorbeeld AutoCAD. Deed er privé niet veel mee tot de eerste inbelpogingen rond 1996.

Later kwamen er nieuwere en lichtere apparaten, tot ik in 2000 met dat werk stopte. Toen kocht ik voor het eerst een eigen laptop met Windows 98se er op. Ding kostte in 2000 2900 gulden, circa 1300 euro. Voordeel was een erg goed toetsenbord en rededelijk goed geluid. Rond 2005 begon ik er TV mee te kijken en dat was goed te doen.

Probleem waren de scharnieren van het deksel. Die brakken na een jaar of 4. Vanaf dat moment gespalkt en zo heeft ie het nog wat jaren volgehouden.

Daarna werd het weer een compaq met XP, maar dan met een beter/groter scherm. Geluid vond ik eigenlijk wat zacht. Van dat ding gingen de scharnieren nog sneller stuk. Met 795 euro was ie wel een stuk goedkoper. Uiteindelijk werd het zeuren nadat ik wat cola op het wegwaaitoetsenbord had gemorst. Kwam dus een toetsenbordje bij en zo hield ie het ruim 10 jaar vol.

Bijna 4 jaar geleden stapte ik over naar Windows 10 en had een laptop van Asus gevonden voor 550 euro, die een prima geluid had. De SSD was ook een stuk sneller dan de harde schijven die ik voor die tijd had. Had ook veel betere toetsen dan de voorganger.

Toch ging dat afgelopen jaar mis met een paar druppels koffie uit een mok die ik leeg waande. Ding gaf het compleet op. Nu zit ik sinds die tijd met een 2de hands Dell, waar ik de SSD van de Asus in heb gezet. Alles werkte meteen prima. Die Dell heeft dezelfde luidsprekertjes, maar dan vooronder. Dat is een onhandigere plek die moet je dus goed vrijhouden.

Die Dell was ooit een stuk duurder, 1500 euro. Zelf kocht ik hem voor 300. Heb nu we een beter processor, i5 ipv i3. Toetsenbord heeft nu ook verlichting en ook deze toetsen zijn goed te gebruiken. Zal wel wat beter opletten tijdens het morsen. …—…

De Dell heeft een kleiner 14″ scherm, terwijl de Asus 15,6 was. Wel allebei FHD (1920×1048 pixels) waar ik ruim voldoende aan heb voor TV kijken, mailen en internetten. Dit scherm is wel een stuk helderder en kan van alle kanten goed bekeken worden.

Hij vreet dan ook net wat meer elektriciteit en de accu zou ik kunnen vervangen. Doet ie 2 uur op. Met een nieuwe wordt dat 4 uur. Die overleden Asus hield het ruim 8 uur uit zonder lichtnet. Nou is dat voor mij niet zo belangrijk. Ik verplaats ‘m wel, maar doorgaans alleen binnenshuis tussen bed en voorkamer.

Advertentie

Geplaatst op 2021-01-29, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. We wisten toen niet eens dat er iets anders bestond en wie het wel wist had er het geld niet voor. Of de baan. ☻

 2. Ja, koffie blijft een onhandige combinatie met laptops.

  Stille groet,

 3. marieclaire

  Wij hanteerden/hanteren 1 regel: geen eten en drinken achter de computer (nu de laptop).

 4. Als ik aan de eerste draagbare computer denk, voor mij was dat een HP, woog dat ding zo’n kilo of 6. die zat ook in de buurt van de 10.000 guldens. Het was de eerste in het bedrijf waar ik werkte.

 5. Mijn school heeft deelgenomen aan het eerste computer scholen project in Nederland.

  Een van mijn collega’s kwam trots aanzetten met zijn eerste tweede handse draagbare computer. Formaat en gewicht lastrafo …

  Vrolijke groet,

 6. Je hebt dus al je computer bewaard. Dat is mij niet gelukt. Ik heb er wat weg gegeven en soms nog bewaard als backup systeem. Sommige waren van mij privé, andere hoorden bij het werk dat ik deed.Koffie en andere zooi heb ik er nog nooit op gemorst. De meest gebruikte is een heel klein ding dat achter de TV gemonteerd zit. Daar komt geen koffie bij.

 7. @Vlierbloesem; De XP bewaarde ik omdat er nog wat oude mails op staan. En onlangs deed ie het gewoon nog weer. Die Asus ga ik nog eens proberen te repareren. De oudste kan bij het electronisch afval, maar staat me niet echt in de weg.

 8. @Marieclaire, Rob en Vlierbloesem; Mijn laptop is ook m’n TV en krant. ‘s-Ochtend ontbijt ik bij m’n laptop terwijl ik wat kranten en andere media bekijk. Doe ik al een jaar of 20 en gaat zelden fout. 1 x met een glas cola die ik omstootte, waardoor ik die XP met een extra USB-toetsenbordje moet gebruiken. Ding heb ik zo nog 7 (van de 11) jaar gebruikt en doet het dus nog altijd. Bij de Asus ging het anders. Ik ruimde m’n spullen op en was in de veronderstelling dat m’n koffiemok leeg was. Die stootte ik per abuis om en toen vielen er nog een paar druppels in de Asus. Die deed het daarna nog 5 minuten en toen was ie niet meer aan de gang te krijgen. Na een week heb ik de Dell gekocht en de SSD overgezet. Mogelijk krijg ik die Asus nog wel weer aan de gang. En anders maar niet. Na 7000 ontbijten en 7000x warm eten vindt ik de schade erg meevallen. ;-)

 9. Je hebt gelijk, het kon erger. ☻

 10. marieclaire

  Nu ja, ik laat mijn tablet wel eens vallen. Zit sinds gisteren een scheur in het retinaglas.

 11. Goedendag,

  Ik had jaren een pc kast. Nu voor mobiel gebruik een laptop.
  Er kan nu meer met een laptop dan vroeger in verhouding met een pc.
  ik doe ook voorzichtig met eten en drinken. Vooral drinken. Dit bij de apparaten.
  Ik zet het op een apart tafeltje. Ik had een paar jaar geleden een laptop nodig.
  Dit om dat ik snel mobiel moest zijn om de omstandigheden. Eerst wat eenvoudiger laptop.
  Later dacht ik een goede gekocht te hebben. Maar wat is die MSI een waardeloos merk.
  Het bedrijf loste het helemaal niet goed op waar ik het had kocht. 2.800 € de prullenbak in.
  Ik ging op zoek naar een ander computer/ telefoon zaak en probeerde hier en daar 1 of het wat is. ondertussen kwam er een ander bedrijf in Borne compu- tech zie http://www.compu-tech-borne.nl. Bij deze ben ik 1 van de 1e 10 klanten en nu nog steeds. Deze man helpt wel goed en lost de problemen wel goed op. bij hem ging het helemaal mis met de MSI waar hij weinig tot niets aan kon doen. Hij vond het erg, maar we kwamen tot een goede oplossing.
  Nu heeft hij mij geholpen met een Dell hij deed er 400 € bij. Dat komt waar ik later achter kwam dat hij bang was dat ik voor de MSI 2.800 € zou vragen, maar ik was daar niet eens daar aan het denken. Nu een goede, sterke en stabiele DELL laptop. Sinds 2019.
  Die gebruik ik o.a. voor webdesign, foto en video bewerking. Ik gebruik het ook bij een video club in Borne. Maar daar zitten we allemaal met drinken en een koek naast en dat vind ik heel eng het kan zo mis gaan.

  Met vriendelijke groeten webmeester Marko Zwier

 12. De techniek is verbeterd. Of de mogelijkheden ook werkelijk nog in je computer zijn gestopt, dat is helemaal niet zo zeker. En ook de software bepaalt wat je ermee kunt.

 13. @Marko: Vooral in het begin was het prijsverschil en prestaties groot. Toch heb ik eigenlijk nooit problemen gehad. De Compaq die ik 2000 kocht was voor die tijd zeker geen topmodel, eerder budgetmodel. Toch kon ik er in 2004 prima TV mee kijken en bijvoorbeeld in Delphi programmeren. Met eerdere lapttops op het werk werkte AutoCAD (de volledige versie) ook goed. Voor zware belasting moet je videospelletjes in groepen met achtervolging spelen of aan videovewerking doen. Veel mensen (zoals ik) doen dat niet en kunnen met een veel simpeler apparaat toe.

 14. Ik had een desktop pc met die en de complete wordperfect set inclusief de Shell. Grafisch stelde het niks voor maar met macro,s en nog wat onbedoeld gesleutel in de code kon ik er heel efficiënt mee werken. Sinds Windows zat alle programma code op slot en moet je je aanpassen aan wat de programmeurs hebben bedacht.

 15. @Vlierbloesem: Bij Win10 heb ik aardig wat onzinnige functies in services uitgeschakeld. Heb ook de iconen dichter op elkaar gezet. De laatste weken gebruik ik 1 klik om via een desktop-icoon een programma te openen. Dat is wel even wennen. Er is best nog veel mogelijk, al zit het vaak niet op een logische plek.

  WordPerfect heb ik ook gebruikt, maar deed er niet veel mee. Macro’s gebruikte ik vooral in Lotus 123. Kon je in DOS hele leuke dingen mee doen, zoals info-uitwisseling met het scherm tijdelijk stoppen. Dan ging een repeterende macro opeens 10x zo snel. Windows liet dat hellaas niet toe. Deed in de DOS tijd erg veel met batch-files. Kan nog, maar ik heb het niet meer nodig. Voor AutoCAD heb ik vooral scripts ontwikkeld die zelf virtuele tekeningen produceerde net voor het printen. Bespaarde 70% van de tekentijd.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: