Feb-01: Zakt de Engelse Variant?

Tegenwoordig heeft men het over de Britse variant. Dat terwijl het ding toch echt ontstaan is in het zuid-oosten van Engeland. De Schotten en inwoners van Wales  kan je daar moeilijk de schuld van geven. Ik hou het dus nog maar even op de Engelse variant die ook in Nederland rondwaart.

Vandaag stond het berichtje rechts op NOS-Teletekst.

En dan denk ik hoe zit het nu precies. Rond half Januari hadden we meer besmettingen. Is 33 1/3% daarvan niet gelijk aan 50% van het huidige lagere aantal? En jawel hoor, zie daardoor deze grafiek. De rode staven en de belabberde trendlijn zijn van het RIVM:

Die trendlijn (weekgemiddelde) ijlt flink na. Met een goede trendlineformule hoeft dat niet, dit is weer eens broddelwerk eerste klasse. Zelf heb ik het gemiddelde genomen van 14, 15, 16 en 17 Januari voor ‘Half Januari’. Komt neer op 5858. Vervolgens heb ik voor nu het gemiddelde genomen van 30 en 31 Januari en 1 Februari. Dat komt neer op 3726.

Half Januari betrof 1/3de van de besmettingen de Engelse Variant. 1/3de van 5858 = 1953. Nu is de helft Engels, ofwel 3726 x 0,5 = 1863. En dat is dus een lichte daling. Dat houdt in dat de R(Reproductiegetal) voor de Engelse variant inmiddels iets onder 1 zou moeten zijn. En dat hoeft niet strijdig te zijn met een R die 14 dagen geleden nog flink boven de 1 was.

Probleem met de zogenaamde R-waarde van het RIVM is dat ie 14 dagen achter loopt. Om een of andere reden kunnen ze die niet actueler maken. De R van nu is dus pas over 2 weken bekend, terwijl in het nieuwsbericht wel over het aantal besmettingen van nu wordt gesproken. Door onze maatregelen kan het heel goed zijn dat ook de R voor Engelse variant in de afgelopen weken aan het zakken is.

Ik zit er ook mee dat het RIVM geen gestapelde grafiek maakt van de Engels variant en overige varianten. Zo moeilijk is dat niet, kijk maar naar de zwarte lijn die ik er zelf in heb getekend.

Er wordt geklaagd over transparantie en met deze interpratatie ben ik het daar zeker mee eens. Moeten we dan maar weer massal gaan knuffelen? Lijkt mij beter van niet. Maar ons gek laten maken met een enorme procentuele stijging lijkt me ook zwaar overdreven.

Geplaatst op 2021-02-01, in RTV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Voor mij maakt het alleen maar uit hoe we er vanaf komen…

 2. @sjloerd:: God zege de greep bedoel je? Ik ben blij dat Ximaar eea narekent, zou ik een voorbeeld aan kunnen nemen.

 3. marieclaire

  De Braziliaanse variant en die van Zuid-Afrika lijken me veel gevaarlijker. En: hoe verhoudt corona zich tot de builenpest? Dat heeft Europa ook overleefd, en hoe!

 4. Ik heb onthouden hoe mijn overgrootmoeder de Spaanse griep overleefde. Van het beleid verwacht ik niet veel. Zolang er veel besmette mensen rondlopen mijd ik mensen als de builenpest.

 5. marieclaire

  Doe ik altijd al! 🤣

 6. Ik kan van die grafieken van de overheid niets maken. Ik laat ze dus maar voor wat ze zijn. Ik zou willen dat ze de vaccinaties wat beter en sneller organiseerden, hoe eerder iedereen is ingeënt hoe beter.

 7. In een dag tijd is het percentage van de Engelse variant verhoogt naar 67% (2/3de). Dat gaat wel erg hard. Zal het kloppen of kwamen ze er zelf achter dat 50% zoals hierboeven aangeeft dat de Engels variant juist iets (minimaal) zou zakken?

 8. Of is het een schatting?
  Zelfs over het aantal gevaccineerden zijn geen éénduidige cijfers beschikbaar. Z komen met twee heel precieze cijfers, die ieder voor zich de indruk zouden wekken dat ze goed op de hoogte zijn, als ze niet met beide heel verschillende cijfers zouden komen.

 9. @Vlierbloesem: Het aandeel Engels Variant is een schatting gebaseerd op steekproeven. Als ze aangeven ‘de helft’, dan gaat het om iets tussen 40 en 60%. Bij 2/3de zal het om 60 tot 70% gaan, bij hoger hebben ze het dan al snel over 3/4de. Lang niet overal en/of bij alle testen gaan ze na hoe die verhouding is. Alleen in Lansingerland hebben ze dat een keer goed gedaan. Toen (10 dagen geleden) lag het aandeel Engelse Variant een stuk lager dan ze verwacht hadden. Ze kwamen daar toen op 12% uit.

 10. Een laboratorium ontdekte in Kent (UK) die Engelse variant die nu overal opduikt. Het is best mogelijk dat die hier allang bestond, maar niet werd ontdekt omdat in Nederland veel minder onderzoek wordt gedaan naar mutaties. De cijfers die ze nu in Nederland geven kunnen wijzen op groei van die variant, maar ook op hogere frequentie van onderzoek naar de mutanten.

 11. Het is maar een vreemde toestand met die grafieken. Besmettingen zeggen niet eens zo veel, want nu met die toestand van het lekken van de gegevens van de getesten, zullen er misschien veel mensen niet gaan testen, dat beïnvloedt ook de cijfers van de besmettingen. En als de Engelse variant er niet geweest was, waren we dan bijna van het Coronavirus af geweest? Dat betekent dat elke variant ons in de ban kan houden. Ophouden met die flauwekul. Knuffelen hoeft nu ook niet direct , maar weer een beetje gewoon gaan leven lijkt me een goed ding, zowel voor ons gemoed als voor de economie.

 12. Het doet allemaal zo amateuristisch aan. Zulke domme fouten houd je niet voor mogelijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: