Feb-04: ‘Driezuilschap’
Rechts een vreemde vierkante zuil van ruim 3 meter hoog. In de staatsliedenbuurt. Dwz aan de westkant van de Vondelstraat en niet zo ver van de Binnenstad. Daar staan wat lelijke woonblokken (portiekwoningen) van een verdieping of 4.
Tussen die woonblokken liggen brede grasstroken en op 3 daarvan staat aan het eind zo’n paal als hiernaast. Zijn dus ook alledrie hetzelfde. Er is geen ingravering of ook maar een bordje met wat het moet voorstellen.
Hieronder op een kaartje de 3 P’s, omdat ik het meer Palen dan Zuilen vind:
Later bekeek ik het straatnaambordje van de het straatje dat langs die 3 palen loopt en daarviel me het woord ‘driemanschap’ op.
Lijkt me dus een reden voor die 3 zuilen. Natuurlijk eens opgezocht op wikipedia. Gaat om het Driemanschap van 1813 waar Adam Frans Jules Armand Graaf van der Duyn van Maasdam deel uitmaakte.
Ik dacht dat de andere 2 van het 3-manschap geen straatnaam hadden in Alkmaar. Maar dat is omjuist. Ferrara wees me er op dat in het verlengde de Van Hogendorpstraat ligt Heb ik meteen ook maar een foto van gemaakt. Alleen Van Stirum Limburg ontbreekt hier op een straatnaambordeje.
Van dat 3-tal is in 1963 een postzegel gemaakt, die van 12 cent. Het huidige Nederland bestond toen 250 jaar. Heb dat ding in een postzegelalbum en vond ‘m als kind destijds behoorlijk lelijk.
Op wikipedia vind je een hele lijst met beelden in Alkmaar en daar staan deze 3 zuilen niet tussen. Toch staan ze er al zeker een jaar of 50, als het niet langer is. Op de beeldbank van Alkmaar is ook niets te vinden. Via Twitter zal ik eens aan de Regio-Archivisten vragen of zij er nog wat meer van weten.
Geplaatst op 2021-02-04, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als Driemanschap, Straatnaam, Wiki, Zuil. Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.
Of het woordje drie- bepalend is? Misschien is weten ze het op het gemeentehuis.
Dat moet ook een van de langste straatnamen van NL zijn, denk ik.
Openbare kunst zonder bordje met uitleg vind ik een gemis.
Mooi dat jij dit onderzoekt en publiceert.
Stille groet,
Daar zou ik ook nieuwsgierig naar worden…
Ze staan er zeker langer…ik ben er geboren en in mijn jeugd stonden ze er ook al. De flats zijn van eind jaren 50….Groetjes, Liz
@Bertie: “..bePalend..” ;-)
Van de gemeente verwacht ik niet zoveel. Er is wel een straatnamen gidsje in de bieb, maar of die veel gaat toevogen over de palen vraag ik me af.
@Liz: Zelf denk ik dat die palen waarschijnlijk gelijk met die flats zijn geplaatst, maar daar kan natuurlijk wat tijd tussen zitten. Heb je daar nog kennissen die behoorlijk op leeftijd zijn en mogelijk iets van die zuilen weten?
@Koen: In Gramsbergen hebben ze nog een veel langer: https://ximaar.wordpress.com/fi11d02/
Steek je licht eens op bij woningbouwver. Woonwaard. Mogelijk is het in oude jaarverslagen te vinden. Van Hogendorpstraat ligt in het verlengde van de van der Duyn van Maasdamstraat. Komt uit op de Cort van der Lindenkade.
Maar waar is van Limburg Stirum?
@Ferrara: Ik wacht eerst even het Archief af. Ze hebben wel m’n tweet geliked, hopelijk zet het ze aan het denken. Die Hogendorpstraat had ik over het hoofdgezien. Ik heb alleen de zijstraten bij de 3 zuilen bekeken. Limburg Stirum komt niet als term in het beeldbank archief voor. Met de oude kadasterstraten zie ik ook geen straat in de buurt die vervallen is. Denk dus dat ie er nooit is geweest.
@Ferrara: In Haarlem en Amsterdam bestaan ze alle 3. In Krommenie het er ook 2, maar dan ontbreekt Van Maasdam. Bij geen van die plaatsen is iets van 3 zuilen of een ander kunstwerk te vinden.
Hoi Xiwel, ik heb het even aan mijn moeder gevraagd (die is nu 84), maar die weet het ook niet. De flats waren van woningbouwvereniging “De Voorzorg” ooit. Later is dat op gegaan in de Woonwaard. Wij vonden het als kind leuk om er in te klimmen en gebruikten het ook als doelpaal… Succes met de zoektocht, ik ben eigenlijk ook best benieuwd nu… Groetjes, Liz
@Liz: Bedenakt voor het vragen. Ik heb ook de indruk dat van de huidige bewoners niemand weet wat dit voor moet stellen, tenzij er ooit een boek of dergelijke is gemaakt over de Staatsliedenbuurt of Achtermeer. Zelf heb ik nog wat doorgezocht op de vorm van de “gedenknaalden?” en de ringen. Of het misschien toch iets te maken had met de Achtermeer. Maar dat leverde niets op. Iets anders is dat er nu 3 staan. Kan het zijn dat er vroeger meer waren? Dat driemanschap stond aan de wieg van het huidige Nederland. In 1963 was dat 250 jaar en kwam er een postzegel van hen uit. Heb ik ook nog ergens in een album. Kan met voorstellen dat die zuilen in 1963 zijn geplaatst ter ere van die 250 jaar. Maar ook op dat punt kon ik niets vinden. Ik ga ook nog eens navraag doen bij de HVA en Adapt.
het is muziek te maken namelijk de muziekblad om slaan
@Ferrara: Ik heb het straatnaambordje van de Van Hogendoornstraat toegevoegd.
@Gerard: Ik heb even gezocht naar dingen om een muziekblad om te slaan en ook naar metronomen. Maar kon eigelijk niets vinden dat maar een beetje op zo’n zuil leek. Kan je een link naar een voorbeeld plaatsen?
De archiefgroep van de HVA ligt i.v.m. corona stil.
@Ferrara: Veel ligt stil of je mag er niet naar binnen. Geen probleem. Blijft gewoon op dit blog staan en ga er later wel eens mee aan de slag. Kan ook goed zijn dat die 3 palen niets met dat 3-manschap van doen hebben zoals Gerard hier boven aangaf. Mogelijk komt ie nog met een voorbeeld.
Inmiddels heeft via Ferrara ook Erfgoed Alkmaar hier naar gekeken en die hebben ook geen idee. Zij is nog niet uitgezocht. Zelf zal ik ‘m nog eens naar het Regio Archief twitteren.