Feb-16: Xi Kookt 01

Net viel ik weer eens met m’n neus in de boter. Ik wilde het Journaal kijken en de uitzending op NPO 1 begon met ‘Koken met Max’. Dat logo stond me wel aan en voor deze serie Xi Kookt leek me dat wel wat. Verder niets mee gedaan. Ik rommel altijd wat aan aan en bak vooral roer. Als ik al een recept lees, dan is dat achterop een pak couscous om te zien hoe je dat de eerste keer moet aanpakken.

Kortom ik schoof de tijd terug naar de aanvang van het Journaal. Hoorde nog wel wat er allemaal nodig was en hoe lang het duurde. Mijn prakkies zijn duidelijk sneller en je houdt er minder afwas en afval aan over. En het gaat bij mij om de 1mansprak. Veel mensen wonen alleen. Een deel daarvan haalt iets bij de Chinees of laat wat bezorgen. Kant en klare maaltijden voor in de magnetron scoren ook steeds beter.

Ik haal ook bij de Chinees, Vietnamees of Indonees en pas dat een beetje aan zodat er bijvoorbeeld voldoende groente in zit. Verder doe ik niet moeilijk over potgroente of iets uit blik of zak. Wel wil ik elke dag iets anders eten dat binnen een kwartier op schoot dampt.

Koken heb ik nooit geleerd. Of beter; ik heb het mezelf een klein beetje geleerd. Begon in Canada waar ik 3 maanden werkte en Bed, Bike en Breakfast genoot bij een goeie kennis. Ook een alleenganger die moeite had met aardappels koken. Zijn kelder lag vol met rode aardappels. Had ie gerooid. Waren van de vorige bewoner en na een paar jaar kwamen die nog steeds uit z’n tuin.

Het was hem echter niet gelukt om er iets eetbaars van te maken. Dus deed ik een poging. Schilde ze, sneeds er plakken van en kookte ze 10 minuten met een hussie zout. Goot het water af en met het deksel er op schudde ik het een beetje op. Dat opschudden had ik m’n moeder vaak zien doen. Het resultaat was prima.

Bij de 2e dag kookte ik ze iets korter en schudde niet op, maar bakten ze in de koekepan met een kluitje boter. Ik hou nu eenmaal meer van gebakken dan van gekookte aardappels. Mijn huisbaas was zeer content en zo hebben we de berg er flink doorgejaagd.

Thuis stopte ik patat in de friteuze en kookte ik rijst. Mijn vader hield van koken, maar met deze 2 dingen had ie moeite. Zo moeilijk was het niet, stond gewoon op de verpakking.

Sinds de eeuwwisseling kook ik zelf en ben ik het enige slachtoffer. Vind het combineren leuk werk en let een beetje op weinig tot geen zout en voldoende vezels. Ik maak weinig schoon ofwel laat de winkel/fabriek dat voor me doen. De maaltijd hieronder nam 12 minuten.

Er kan kon gegokt worden op de ingrediënten (zijn er 8, waarvan ik de roerbakolie alvast verklap). Gok er 5, waarbij de laatste gok per gokker geldt. Wie het meeste goed heeft wint en krijgt met de rest op dinsdag 23 februari de uitslag en ‘The making of ..‘ te lezen.

Geplaatst op 2021-02-16, in Gokmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. roerbakolie, paprika, mais, kidneybonen, prei, sojasaus, ananas.
  De 8e hoor ik nog wel

 2. Ik kook trouwens ook regelmatig, meestal kook ik Van Woede. Heerlijk!

 3. Eenpansmaaltijden maak ik meer en meer in de koekenpan. Het is handig en lekker, je kunt er allerlei kruiden en specerijen bij uitproberen en, indien nodig, ook een stukje vlees meebakken.
  Ook makkelijk is het aardappelen en groente tegelijk koken in één pannetje (formaat 12-14 cm),stoven met boter, evt. mosterd, magere spekbrokjes of jus. Sommige groenten hebben dezelfde kooktijd als aardappelen.
  De mogelijkheden zijn eindeloos. ☻

 4. marieclaire

  Ui, aardappel, wortel, kidneybonen, paddenstoel en een groen blaadje.

 5. Wortel, ui, bonen, peterselie 🌿

 6. Vergat ik de gok: wortel, bruine bonen, gele paprika, iets groens, selderij.

 7. het zou flauw zijn om nu het beste van alle gokjes te pakken… Ik kook meestal iets uitgebreider, maar ook voor 3 tot 5 personen.

 8. @Sjoerd: De rest mag ook hergokken, wat dat betreft zit je niet in een gunstigere situatie. Natuurlijk zitten er deels goede dingen bij, maar er ontbreken toch wel flink wat essentiele zaken. ;-)

  Mijn idee is dat er maaltijdtechnisch veel voor 4 personen of 2 personen wordt geblogd. Voor 1 persoon lees ik weinig, voor mij ook een reden om met deze serie te beginnen. Het trouwens afwachten wat men er van vindt als ik schrijf wat er echt in zit en hoe ik dat het bereid.

 9. @Bertie: Op de pannen kom ik zeker nog terug.

 10. Die gladdige dingen, zijn dat aardappels of iets als abrikozen?

 11. ui, witte bonen, gele paprika,kidney bonen, iets van spek, selderie, kruiden mix, soja saus,suiker.

  Heeft het gesmaakt

 12. @Berti; Gewiekst. Dat antwoord komt later.

 13. @bytheway; Het gebeurt maar zelden dat iets niet lekker is. Minder dan 1 op de 500 maaltijden.

 14. Is dit het eerste van een serie (b)raadrecepten?

 15. @F’koek: Ik dacht; laat ik eens bij 01 beginnen. ;-)
  De frequentie moet ik nog bepalen, maar kan natuurlijk ook varieren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: