Feb-18: Portugal-Zweden 13:1

Het lijkt wel een verkeerde voetbal uitslag. Alleen is bij corona lager beter. In Portugal stierven in de afgelopen week dagelijks 13x zoveel mensen aan corona als in Zweden. Als je het per miljoen inwoners bekijkt. Een fors verschil, dat me opviel toen ik m’n lijst van vorige maand bijwerkte.

Via de ZDF/RKI had ik halverwege januari een overzichtje gemaakt met het aantal corona-slachtoffers per dag per inwonertal. Waarbij het gemiddelde van 7 de laatste 7 dagen is gebruikt. Op die manier haal je er weekendfluctuaties uit. In Nederland was dat zeker nodig door het winterse weer.

Nu geldt dat vooral voor het aantal testen en daarbij gevonden besmettingen. Maar ook overlijdens en het vaststellen of het door corona kwam, kunnen door zoiets tot een paar dagen op zich laten wachten. Na een maand wilde ik wel eens zien hoe de situatie nu halverwege februari is (tussen haakjes het aantal van midden-januari).

Aantal doden per dag (gemidddelde van de afgelopen 7 dagen)


Portugal    * 12,9 (13,2)  Roemenië    3,36 (4,60)
Tsjechië     12,7 (16,5)  Zuid-Afrika  3,24 (9,87)
Ver'd Koninkrijk  8,74 (16,1)  Russische Fed. 3,21 (3,35)
Mexico       8,18 (7,71)  Oostenrijk  * 3,02 (2,35)
Spanje       7,92 (4,27)  Argentinië   3,00 (3,18)
Ierland     * 6,92 (6,51)  Ukraïne    2,64 (3,11)
Peru        6,27 (2,09)  Denemarken  * 2,08 (4,97)
Verenigde Staten  6,25 (10,1)  Canada     1,65 (3,67)
Polen       5,98 (8,32)  Turkije    1,10 (2,11)
Frankrijk     5,71 (5,86)  Zweden *    1,03 (2,30)
Duitsland     5,32 (10,7)  Indonesië   0,86 (0,91)
Italië       5,22 (8,42)  Iran      0,86 (1,04)
Brazilië      4,90 (4,46)  Finland   * 0,46 (0,83)
Chili       4,17 (2,85)  India     0,07 (0,12)
Colombia      3,97 (6,87)  China    * 0,00 (0,00)
Nederland     3,52 (5,71)  Vietnam   * 0,00 (0,00)
België      * 3,49 (4,44)  Taiwan    * 0,00 (0,00)

(Landen met een *-etje staan niet bij ZDF/RKI, die heb ik zelf berekend en toegevoegd. Natuurlijk zitten er nog een berg landen tussen.)

Opvallend is dat ik Portugal heb toegevoegd. Die zat niet in het overzicht van ZDF/RKI. Heb ‘m dus ook uitgerekend voor een maand eerder. Toen zou Portugal op een 3de plek hebben gestaan onder GBR en boven Duitsland. Portugal staat inmiddels bovenaan, omdat de getallen in Tsjechië en GBR gezakt zijn.

Portugal zou het hoogste kunnen scoren omdat zij vanuit Europa de meeste vluchten naar en van Brazilië hebben. Vooral in het Amazonegebied voltrekt zich een enorme coronaramp. Maar ook in Spanje is een toename, net als in Peru en Chili.

In de meeste andere landen is een daling te zien. Nederland daalt iets sneller dan België. GBR, Duitsland, denemarken, Turkije, Canada zijn zelfs gehalveerd. Of dat door de verschillende maatregelen komt vraag ik me af. In een deel van die landen wordt al veel ingeënt, maar of dat nu al in de sterftecijfers te zien is vraag ik me af.

De meest opvallende daling is in Zweden. Op de aanpak van Zweden is veel aangemerkt. Nu het daar zo flink daalt vraag ik me af waar dat door komt en waarom de media hier niets over berichten. Kunnen we inmiddels iets van Zweden leren? Heeft Zweden de Engelse mutatie beter buiten de grenzen gehouden?

En heeft het iets met de temperatuur te maken? Eerder werd er gewezen op luchtvochtigheid. Dan zou je een enorm verschil moeten zien tussen tropische en woestijnlanden. Als je het over een langere periode bekijkt, dan is dat verschil niet duidelijk waar te nemen. Bij koude blijven de aerosolen langer in de lucht hangen. Dan zou je dus minder besmettingen in Portugal verwachten en juist meer in Zweden.

Gisteravond was er een stukje over corona in Afrika. Onderzoekers hadden vastgesteld dat mensen buiten de steden wel corona kregen, maar er geen last van hadden en er veel minder aan sterven. Zou naast een veel jongere bevolking (veel minder ouderen) komen door een ander imuunsysteem. En dat komt omdat zij meer parasitaire wormen hebben. Ze vergaten er bij te vermelden dat obestias ook typisch iets is van het westen en de grote steden. Ik vind Atlas een goed programma, maar dit laatste hadden ze wat mij betreft niet over het hoofd mogen zien.

Aanvulling:
Er zit een flink verschil tussen de getallen die wikipedia en Datagraver aanbieden voor Zweden. Fruttekoek gaf dat aan voor het aantal besmettingen, maar het betreft ook het aantal geregistreerde overlijdens. Datagraver gaat uit van Johns Hopkins universiteit en die haalt het net als wikipedia op bij FOHM (Zweedse RIVM).

Wikipedia gaf voor de afgelopen week 75 (was eerder 43) doden op tegenover 221 (was 228) door Johns Hopkins. Het verschil lijkt aan de datering van de doden te liggen. Hopkins gaat uit van de meldingsdatum en wikipedia van de overlijdensdatum. Het kan zijn dat die laatste getallen nog gaan stijgen door aanvullingen. Ik hou dat in de gaten en pas het aan.

Toch vermoed ik niet dat dit 0,59 hier in de lijst hierboven laat stijgen tot 1,5 of hoger. Eerder denk ik dat Johns Hopkins met de getallen achterloopt (wat ik niet na kan gaan) of dat FOHM een inhaalslag heeft gedaan voor eerdere weken.

Geplaatst op 2021-02-18, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Wat mij betreft maakt het al niet meer zoveel uit als iedereen nou eens hetzelfde zou doen. Wellicht speelt ook de bevolkingsdichtheid wel mee.

 2. Vanwege een kleine discussie op twitter heb ik een aanvulling geplaatst. Het kan zijn dat het dodental van de laatste week voor Zweden nog gaat stijgen.

 3. China 0.00. Daar is het begonnen en nu het laagste aantal. Zouden ze zelf het antivirus hebben gehad voordat ze het de wereld in zonden?

 4. @Dhyan: China, Taiwan en Vietnam melden al een 3/4 jaar geen doden meer. Zij hebben het veel rigoureuzer aangepakt met het sluiten van luchthavens, quarantaine en het testen van mensen. Had er waarschijnlijk mee te maken dat zij er aanvankelijk veel banger voor waren omdat ze in 2003 al eens de uitbraak van Sars-1 mee hebben gemaakt. Voor China kan je nog bedenken dat die de getallen niet goed doorgeeft, maar voor Tawain en Vietnam zal het zeker kloppen. Taiwan heeft in totaal 9 coronadoden op 23 miljoen inwoners. Op die manier is een griep veel erger.

 5. @Ximaar: Hoopvol. dan kan het hier ook nog goed komen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s