Feb-20: Afhaalproducten

Dat ik dagelijks een paar rondjes door Alkmaar-Zuid en omgeving loop mag inmiddels bekend zijn. Laatst viel me zo weer eens op hoeveel spullen er verloren worden en dan netjes op een muurtje worden gelegd of over een paaltje gehangen.

Sommige spullen liggen op die manier weken te wachten op de eigenaar (m/v/x), die eindelijk heeft bedacht waar hij/zij/het product verloren heeft. Zelf heb ik zo onlangs een handschoen terug gevonden. Met het pakken van m’n opgepropte boodschappentas was ie uit m’n jaszak gerold. Kwam daar een kilometer later achter. Liep m’n weg terug en zag ‘m nog op de grond liggen waar ik die tas tevoorschijn had gehaald.

Natuurlijk keek ik onderweg ook op raamposten, paaltjes en muurtjes. Je weet maar nooit of iemand hem daar netjes heeft neergelegd.

Hieronder een score van 7km lopen.

Dat neerleggen gebeurt al jaren, maar lijkt inmiddels verdubbeld. Zal komen omdat er door de corona 2x zoveel wordt gewandeld. Dan heb je niet alleen 2x zoveel oprapers, maar natuurlijk ook 2x zoveel strooiers.

Ben er duidelijk een voorstander van. Ooit verloor ik m’n muntenportemonneetje in een Duits landelijk gebied. Toen ik ontdekte dat ik ‘m verloren had wist ik ook meteen waar. Ben direct omgekeerd en zo’n 5km teruggefietst. Daar lag ie helaas niet meer. Ook niet op een bank die daar stond of netjes aan de kant. Waarchijnlijk heeft iemand ‘m netjes naar de politie gebracht, maar vind in zo’n gebied maar eens een politiepost. Die dingen komen in Duitsland nog veel minder voor dan in NL.

Bedacht ik opeens dat ik al eens eerder dit soort zwerfproducten op de foto heb gezet. Dus bij deze nog wat ouder materiaal:

Geplaatst op 2021-02-20, in Alkmaar en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. haha, een leuk idee…

 2. Ik vergat in Stockholm een portefeuille met geld, cheques, paspoort. Pas toen ik in lapland een hengel wilde kopen merkte ik de vermissing. Er werd wat heen en weer gebeld. Er werd geregeld dat ik op de pof kon overnachten. De volgende ochtend kreeg ik mijn portefeuille, door iemand aan de machinist van de trein meegegeven, die het weer doorgaf enzovoort, tot het mij weer werd overhandigd.

 3. Wat een leuk onderwerp. Zo raakte ik gisteren een oorknop kwijt. Moet je maar niet zo ijdel zijn, want je weet bijna zeker dat het elastiek van het mondkapje blijft haken. Ik vermoed dat het bij de ingang van Hoeverstate ligt of bij de stomerij daar in het winkelcentrum.

 4. Mooi dat vinders de spullen neerleggen/hangen op opvallende plekken.
  Ook wij kregen ooit netjes de portemonnee terug met complete inhoud, verloren op een terras .
  De vinder wilde niets weten van een vergoeding, ook geen bloemetjes of consumptie. Gewoon teruggeven, dat vond hij normaal.

 5. Dat is best veel voor één wandeling. Ik heb het ook eens bijgehouden (wandelingen in Heemstede). Eens je er begint op te letten zie je heel veel ‘verloren’ spullen.

 6. @Koen: Ik probeerde aan te geven wat het aantal kilometers was sinds ik het bedacht. Dwz halverwege het ochtendrondje zag ik dat fietsmandje voor de zoveelste keer. Vanaf daar waren de eerste 7 binnen een paar kilometer. Halverwege m’n middagrondje van 4 km kwam ik nummer 8 tegen. Dacht dat tussen nummer 1 en nummer 8 zo’n 7km was, maar eigenlijk is het eerder 5. Ik loop rondjes van hooguit 10km per keer. Gemiddeld is het 2x 4km per dag.

 7. @Ferrara: Was me niet opgevallen dat de naam veranderd was in Hoeverstate. Loop daar af en toe doorheen onder de luchtbrug door. Wat voor kleur en afmeting heeft die oorknop?

 8. @Vlierbloesem: Toch geeft zoiets een aparte herinnering. Geeft ook aan dat de meeste mensen buiten Nederland deugen. ;-)

  Doet me weer denken aan de eerste keer in Taiwan (voor m’n werk). Op de terugweg naar de luchthaven reed er opeens een zwaaiende scooter naast onze taxi. Hij zwaaide met m’n sjaal die ik in het hotel had laten liggen. Ding had een dagwaarde van circa 1 euro. Ik had ‘m in Nederland moeten laten, in Taiwan werd het ‘s-nachts niet kouder dan 25 celsius. In die stad reden destijds zo’n 30.000 gele taxi’s rond. Hoe die scooterrijder ons na een kilometer op 10 gevonden heeft is me nog altijd een raadsel.

 9. mooi verhaal over waar een eerdere overheidstaak weer terug is bij de mensen. Gevonden voorwerpen naar het politiebureau en een vaste plek voor “gevonden voorwerpen” in de plaatselijke krant die vaak niet meer bestaat en dus ook niet meer de gemeenteraadsvergaderingen verslaat. Ongeveer vijtig jaar geleden: ik ging vlak over de grens naar een discotheek, daar werd mijn portefeuille gestolen met mijn paspoort. Via de duitse posterijen stuurde de dief mijn paspoort keurig op mijn huisadres terug.

 10. Klein paars knopje, weinig waarde. Als de winkels weer open zijn en als het sieradenwinkeltje op de hoek Mient-Langestraat overeind is gebleven haal ik een paar nieuwe. ’t Is zelfs Hoeverstaete, was de e vergeten.

 11. Soms zie je de meest vreemde dingen zoals laatst in het bos in de sneeuw een roze kinderlaarsje en dan denk ik aan dat kind dat met één bloot voetje verder door de sneeuw moet. Ik maak er nou eenmaal graag een verhaal bij.

 12. Wat leuk, je zou er een speurtocht van kunnen maken.

 13. @Edward: Heb alweer wat ‘afhaal’-foto’s gemaakt. Daar hoef je echt niet voor te speuren. Het spul dringt zichzelf op. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: