Feb-23: 1mensprak 01

Eerst even de ingrediëntenvraag beantwoorden:
Aardappel (minikriel zijn al geschild en voorgekookt), Chili Con Carne (halve Jumbozak met smurrie en vooral veel kidneybonen, wat paprika en maïs en een vleugje carne (vlees)), halve hamburger (Mora kip/paard), paprika (oranje), een kwart komkommer, ui, Italiaanse roerbakgroente, kruidenmix (zonder zout), olijfolie.

Per gokker tellen de laatste 5 ingrediënten mee. Dus met meer ingrediënten opnoemen ga je niet per definitie hoger scoren.
1. Marieclaire 3,5
2. Staartje      2,5
3. Fruttekoek  2
3. Bertie          2
5. Bytheway  1,5

(Selderie, wortel, mais en prei heb ik voor de helft meegeteld aangezien dat was verstopt in de Italiaanse roerbakgroente en de Chili Con Carne zak.)

Bereiden:
Het betrof een roerbaksel, waarvoor ik graag een kleine (24cm) keramische koekepan gebruik. Ik gebruikte ook een klein RVS pannetje van 15cm doorsnee (1,5 liter). Vaak red ik het alleen met een koekepan.

Die Jumbozak met Chili Con Carne is 450 gram is nogal machtig en daar doe ik liever 2x mee. Gaat dus in dat kleine pannetje en die hoef je alleen maar tot aan de kook te brengen. Gas kan daarvoor op een kwart. Het heeft geen nut dat de vlammen er omheen slaan. Tegelijkertijd zette ik het gas onder de koekepan aan, waar ik een scheutje olie en de halve hamburger in doe. Die keer ik regelmatig. Als die begint te verkleuren (na een minuut of 3), dan gaan de krieltjes er bij. bij het rondroeren fragmenteer in de hamburger. De helft gaat door de helft en dat gebeurt een paar keer. Al vrij snel strooi ik de kruidenmix er over. Voor sommige mensen hoeft dat niet (de smurrie uit de zak en de ui zorgen al voor genoeg smaak) maar zelf hou ik wel van een beetje pittig.

Het deksel van het RVS pannetje leg ik op z’n kop op het aanrecht. Daarboven snij ik de paprika in lengte repen. En die repen weer in korten stukjes. Het klokhuis met pitten gooi ik weg. Die paprikabrokken gaan in het RVS pannetje dat ik nog eens doorroer. Daar gaat de ui er op een vergelijkbare manier bij. Verder vond ik nog een klein restje Italiaanse roerbakgroente. Ging er dus ook bij. Had qua smaak weinig invloed. Ondertussen roer ik ook het spul in de koekepan rond. Daar gaat de kwart komkommer in blokjes bij.

Inmiddels pruttelt het Chili Con Carne goedje als de aardappels met de rest een minuut of acht zijn geroerbakt, dan gaat daar de komkommer bij met de helft van het RVS pannetje bij voor de laatste minuut. Daarna kan het gas uit en stort ik het op het bord.

Natuurlijk smaakte het prima, anders zou ik er niet over bloggen.

Ik hou dus in het RVS pannetje de helft van de Chili con carne met parika en ui over. Laat ik af koelen met deksel er op en gaat in de koelkast. De volgende dag doe ik daar rijst, maccaroni of couscous bij met bijvoorbeeld kipnuggets of een stuk rookworst. Je zou het nog wel een dag op deze manier kunnen bewaren, maar langer niet.

Dat bewaren is wel een dingetje. Spul dat direct in de vriezer kan zoals de hamburgers, roerbakgroente en voorgekookte aardappeltjes zijn het handigst. Wel luchtdicht verpakken. Dat kan inhouden dat er bij mij een boterhamzakje omheen gaat, met een knijper er op. Zo koop ik stoplichtpaprika’s die ik even was, per stuk in een afgesloten boterhamzakje stop en meteen in de vriezer gaan. Kan zo moeiteloos een maand bewaard worden.

Ui en komkommer bewaar ik in de koelkast. Kan er ook buiten. Beide maak ik niet schoon. Schil er af is voldoende. Over de rest van de komkommer doe ik een boterhamzak met een elastiekje en die gaat terug in de koelkast. Bij de volgende keer dat ik de komkommer gebruik snij ik er eerst een (uitgedroogd) plakje van af. Je kan komkommer zo een week bewaren, maar niet veel langer.

Nog wat opmerkingen: Hak verkoopt ook dit soort zakken, maar die hebben een rare bijsmaak. Andere merken heb ik nog niet uitgeprobeerd. Die voorgekookte minikriel kost me maar 20 cent per maaltijd. Daar kan een mens niet voor schillen.

Nog even een uitzending van ‘Broodje Gezond’ (soort spin-off van Keuringsdient van Waarde) over verse groente, diepvries, pot, zak en blik. Zelf gebruik ik het allemaal en wissel veel af. Daarbij haal ik regelmatig bij de Indonees, Vietnamees en Chinees en vul dat zelf aan met groente. Wil ook echt niet alle dagen hetzelfde eten en doe dat dan ook niet.

Geplaatst op 2021-02-23, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Makkelijk eten. Zo ongeveer maak ik veel maaltijden, meestal in de hapjespan omdat die hoger is dan de koekenpan.
  Zelf vind ik verse groenten lekkerder, er zit in die zakken soms spul wat ik niet thuis kan brengen, of niet lust. Maïs, kidneybonen, gatsie😣. En onduidelijke kruiden of specerijen.
  Een zak/pak gesneden bahmigroenten is eenvoudiger en kan je zelf op smaak brengen, omelet er bij, heb je geen rijst of mie nodig.
  En sla. Kost zowat niets en je doet drie dagen met een krop als je hem op de juiste manier snijdt en bewaart.
  .

 2. marieclaire

  O, wauw! 😇
  Best nog een ingewikkelde manier van koken, eigenlijk. De komkommer zou ik persoonlijk niet schillen. Maakt het gerecht ook nog wat groener. Daarover gesproken: wat was het groene blaadje? Geen jongedame, neem ik aan.😉

 3. Als ik alleen was zou ik ook op deze wijze koken. Handig, snel en niet duur. Alleen zou ik ipv de hamburger gewoon gehakt nemen.

 4. @Bertie: Ik schreef al dat ik de uitvoering van Hak niet lekker vond. Deze valt me heel erg mee. Kidneybonen vind ik zo ongeveer de enige bonen die ik lekker vind. Ik doe ook vaak zakken met roerbakgroente. Kan je gewoon in de vriezer bewaren en hoef je dus niet 3 dagen achter elkaar te eten. Met sla heb ik niet veel. Ik eet dat wel als maaltijdsalade. Maar 3 dagen achter elkaar sla lijkt mij niets. Een omelet heb ik nog nooit gemaakt. Daarvoor haal ik zo nu en dan FoeYongHai.

 5. @Marieclaire: Ik heb het misschien wat ingewikkeld opgeschreven, maar zoiets staat binnen een kwartier op tafel en je hoeft geen groente schoon te maken. Bij het niet schillen van een komkommer is het wel handig om die dan eerst te wassen. Doe ik overigens ook met de paprika’s die ik daarna in de vriezer bewaar. Dat groene blaadje is meegekomen uit de Italiaanse roerbakgroente. Is iets van prei of lenteui.

 6. @Sjoerd: Voor mij is een hamburger een platte gehaktbal die ik niet zelf hoef te maken. Ben dus echt een luie koker. Bij de Indonees neem ik vaak pittige (runder) gehaktballen ipv rundvlees.

 7. Over smaak valt niet te twisten. 🤔

 8. een echte kruimige aardappel schillen is toch geen werk? Ik haal ze bij een boerderij in Rijckholt, ze smaken lekker ouwerwets. Krieltjes smaken naar niks, maar voor de rest bevalt je recept mij wel, al zie ik dat je geen sjoege hebt van kruiden, je doet jezelf te kort.

 9. @Fialas: Maar dan moet je die ook nog eens koken en heb je nog een pan af te wassen. ;-)
  In die Chilizooi zit al smaakstof, maar het mag van mij net iets pittiger, dus gooide ik er wat ras el hanout bij.

 10. Dat is Nederlands eten, blijkbaar. Hier in Duitsland ligt et niet allemaal geschild en gepeld klaar in zakken, maar wordt de zelfwerkzaamheid bevorderd. Uiteindelijk is het dan ook lekkerder den ik.
  O ja, er bestaan wel zakken met diepgevroren gerechten, nasi goreng bij voorbeeld, maar dat lijkt niet op het origineel en is eigenlijk niet te vreten. Alleen sambal kan je redden dan.

 11. @Emigrant: Als je meer tijd in iets stopt dan geeft dat een beter gevoel. Mensen moeten dat ook vooral doen. Mij gaat het om de mensen die het allemaal te lastig, te moeilijk en teveel werk vinden. Die komen dan niet verder dan een bak kant en klare maaltijd in de magnetron schuiven. Wat ik hierboven beschrijf duurt maar iets langer en je hebt veel meer combinatie mogelijkheden. Kost overigens de helft van zo’n magnetronmaaltijd. Kom ik later nog een keer op terug.

  Heb trouwens ook het bericht aangevuld met meer info over bewaren en een leuke informatieve TV-uitzending over ‘vers’, voedingswaarde en vitamines.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: