Feb-26: De Landmeter

Een paar weken geleden maakt ik de onderstaande foto’s. Vond het erg toepasselijk dat ‘De Landmeter’ actief was bij de herinrichting van de Noorderkade rond de Ringersbrug.Bij dit beeld staat geen enkel bordje. Op de sokkel is ook niets zinnigs te vinden. Het beeld is gemaakt door John Bier. Denk ook dat veel Alkmaarders niet weten dat het om Adriaen Anthonisz gaat, die tijdens Alkmaars Ontzet een van de Burgemeesters was. Hij was daarbij wiskundige en Vestingbouwkundige. Werd 79 jaar en dat was rond 1600 behoorlijk oud. Hij was de eerste Nederlander die het pi (π) tot op 6 cijfers achter de komma wist te definiëren. Verder heeft ie meegewerkt aan veel vestigingen rond Nederlandse steden als Zwolle, Heusden, Amsterdam en Amersfoort. De rest staat bij wikipedia.

Onbegrijpelijk dat deze man geen straatnaam heeft in het Alkmaarse Burgemeesterskwartier.

Door wat verder te zoeken kwam ik er achter dat er wel een naam en data op de sokkel heeft gestaan aan de winkelkant. Mij is dat destijds nooit opgevallen, die info was al jaren slecht leesbaar. Vandalen hebben rond 2014 die plaat waarchijnlijk in het NH-Kanaal gegooid. Later is die vervangen door een plaat zonder text. Het is de bedoeling dat de text weer terugkeert.

Iets anders is dat het gebied Ringersplein gaat heten en dat de herinrichting er een veel groener gebied van moet maken. Dus meer bomen en planten en minder tegels zoals het tot nu toe was. En zo krijgt een ‘flutblogje’ (wist niet zo snel iets anders en greep terug naar een paar recnte foto’s) toch nog wat meer inhoud.

Advertentie

Geplaatst op 2021-02-26, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Een standbeeld vind ik beter dan een straatnaam of de naam van een fietspad.
    De sokkel ziet er nieuw uit. Een naambordje komt misschien later.

  2. Wél een mooi beeld hoor, wanneer de werkzaamheden klaar zijn, komt er misschien nog wel een naambordje.

  3. Het is wel via de links te vinden dat het beeld zo’n 25 jaar geleden daar is geplaatst. Er wordt netjes omheen gewerokt.

  4. Inderdaad heel toepasselijk. En een mooi beeld, daar mogen ze wel wat meer ruchtbaarheid aan geven.

  5. een prachtig beeld van de landmeter, die de exacte afstand tussen twee punten gaat vastleggen. Dat wil zeggen twee punten die in richting en snelheid gelijk bewegen. Die beweging zie je terug in de wapperende cape van de landmeter.

  6. Ik heb bovenin een link toegevoegd naar een verhaal van de Historische Vereniginng. Daaruit blijt dat er tot circa 2014 een een text op de sokkel heeft gestaan. Op foto’s van voor die tijd is dat (vrijwel niet) te zien dat dit letter erg vervaagd waren en de kleur van de sokkel hadden aangenomen.

  7. Goed gezien! Mooi beeld ook.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: