Mrt-09: 1mensprak 02

Toen ik aan deze ‘serie’ begon had ik twijfels over de vorm, de aanpak en of ik het zelf wel leuk zou vinden. Veel van die twijfels zijn er nog, maar leuk vind ik het inmiddels wel. Heeft te maken met de volledige misgokkerij. Vrijwel alle hoofdingredienten ontbreken in de gokken. Moet ook wel een beetje toegeven dat de foto niet zo scherp was. Maar dan nog.

Het belangrijkste onderdeel is een halve zak Zwitserse rösti. Zeg maar aardappelsnippers, met in diezelfde zak wat ui, kaas, nepkaas (melta) en hamblokjes. Zelf heb ik daar nog een krop witlof, wat kruiden en olie aan toegevoegd.

Voor rösti, witlof en ham deel ik elk een punt uit. Voor ui en kaas elk een halve punt. Voor Zwiterse rösti (die zak dus) was een bonuspunt te verdienen.

Uitslag ronde 02:     Na 2 gokrondes:
1. Jan Krosenbrink 2,0   1. Marieclaire   5,0
2. Bytheway    1,5   2. Bytheway    3,0
2. Marieclaire   1,5   2. Staartje    3,0
4. Hanneke     1,0   4. Bertie     2,5
6. Bertie     0,5   5. Fruttekoek   2,0
6. Sjoerd     0,5   5. Jan Krosenbrink 2,0
6. Staartje    0,5 *  7. Hanneke     1,0
              8. Sjoerd     0,5

(* omdat ik aardappel half goed reken. Door later wortel te noemen viel helaas de ui er af.

Was dus kastiger dan ik dacht. Hamblokjes van Jan vond ik sterk, vooral als je bedenkt dat er maar een gram of 35 van dat spul in die zak is verstopt. Voor mij overigens voldoende om er geen extra vlees of vis aan toe te voegen.

Bereiden
Duidelijk weer een roerbaksel waar ik 1 keramische koekepan, 1 mes en 1 lepel voor gebruik. Aviko verkoopt gewone rösti, waar weinig mis mee is. Je krijgt dan alleen voorgebakken aardappelsnippers en moet daar zelf van alles aan toevoegen. Voor roerbakken erg handig en je kan het redelijk lang in de vriezer bewaren.

Soms koop ik zoiets als Zwitserse rösti, dat is een 1-persoonsverpakking met erg veel rösti, een beetje ui, een beetje kaas en handje hamblokjes. Volgens mij zit er ook nog iets van zout in, maar veel zal dat niet zijn.

Groente ontbreekt dus volledig. In dit geval heb ik dat opgelost met witlof (kan bijvoorbeeld ook met asperges of spruitjes).

In de koekepan doe ik een scheut olijfolie (zonnebloem kan ook, net als een klontje boter). Ik open de röstizak netjes door de bovenste halve cemtimeter er van af te knippen. Daarna hussel ik een paar keer en dan komen de hamblokjes bovendrijven. Ham is schijnbaar lichter dan de rest. Alle hambokjes haal ik er zo uit en gaan meteen de koekepan in. Als ze er bijna allemaal ik liggen, dan schep ik ze een paar keer om.

Vervolgens stort ik ongeveer de helft van de van de zak in de koekepan. De andere helft bewaar ik in de vriezer voor een volgende maaltijd. Zo’n 5 minuten roer ik regelmatig de inhoud van de koekepan om. Daarna doe ik er wat smaakstof bij. Deze keer fajita-kruiden. (Beetje kerrie gaat ook prima.) Dus ook dat er flink doorheen roeren.

Daarna pak ik de witlof en haal daar ongeveer 4 buitenbladen van af. Met een mes maak ik een snee van boven naar beneden en doe dat een kwartslag gedraaid nog een keer. Vervolgens snij ik van boven naar beneden allemaal ‘plakjes’ af, die zo in 4 delen uit elkaar vallen in de koekepan. Het kontje gooi ik met de buitenbladen weg.

Dat geheel roer je nog een paar keer, stort het op m’n bord en klaar is Xi.

In de Keuringsdienst van Waarde ging het over de Tefal en andere teflon-pannen. Die keur ik al een jaar of 10 af. Ben op dit moment erg tevreden over een keramische koekepan die circa 12 euro kostte. Het is eigenlijk een aluminium koekepan met keramische (Silicium DiOyde = zand) coating. Ding is spiegelglad. Een beetje schudden met de inhoud en het vliegt letterlijk de pan uit.

Nog een kleine toevoeging over de witlof. Die bewaar ik nooit. Af en toe heb ik daar trek in. Is ook goed omdat daar veel calcium in zit. Als ik het koop, dan bedenk ik een paar uur later wat ik er bij ga eten. In dit geval dus de rosti, die al een paar weken ongeopend in m’n vriezer zat.

Mijn ouders aten vaak witlof. Niet gek aangezien mijn oom het in Sint Pancras teelde. Toch vond ik het thuis niet lekker. Het werd (te lang) gekookt, waardoor het er helemaal grijs uitzag.

 

Geplaatst op 2021-03-09, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Ik heb deze hele raad-serie gemist. Jammer want dat vind ik meestal wel leuk.

 2. Och, ik sta in ieder geval op de lijst…

 3. @Koen: Geen nood. Ik denk er nog wel even mee door te gaan (heb al aardig wat prakfoto’s). Waarschijnlijk is de volgend over een week of 2.

 4. @Sjoerd; Dat kunnen er maar weinig zeggen. ;-)

 5. marieclaire

  Wat is dan dat witte blokje linksonder op het bord? Met iets naar rechts nog zo’n blokje.

 6. @Marie C: Dat zijn kaasblokjes (kleine dobbelsteentjes) uit de röstie zak. Weet nooit of de gelere echte kaas is en de wittere nepkaas of juist andersom. Als ze op de bodem van de pan komen dan smelten ze en wordt het een draaderige plakzooi. Door het roeren ontsnapt een deel daar aan. ;-)

 7. Brrr, grijs uitgeslagen witlof klinkt inderdaad niet erg appetijtelijk.

 8. Is er ook een vierde prijs?

 9. marieclaire

  Ik moet beter mijn best gaan doen. 😬

 10. Zoiets kan ik ook nooit raden! kant en klaar producten gebruik ik nooit, dus weet niet hoe ze er uit zien :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: