Mrt-20: Corona-Hallelujah?

Een en twee maanden geleden plaatste ik een overzichtje met het aantal dagelijkse corona-doden per land per 1 miljoen inwoners. In de februari-versie viel me op dat Zweden het erg goed deed, 13x minder doden dan in Portugal. Ik heb dat bericht aangepast. Zweden deed het ‘maar’ 5x zo goed en dat heeft alles te maken met de Zweedse tegenhanger van het RIVM. Die levert getallen bijzonder laat aan. Je moet dan denken aan 2 tot 4 weken. Zo veranderde het getal van 0,59 naar 2,66.

Op die manier kan je er niets mee en moet je gaan gokken hoe de werkelijke ontwikkeling is. Daar heb ik geen zin in, dat land heb ik dus uit het lijstje geknikkerd. Nu begrijp ik ook dat dat land niet in de grafiekenpagina van ZDF/RKI is opgenomen. De pagina die de basis voor mijn gerangschikte overzicht vormt. Daar is Israel voor in de plaats bij de ZDF en hier dus.

Over Israel hoor je zeer positieve geluiden aangezien zij veel verder zijn met vaccineren. Ze hebben daar een duurdere deal met Pfizer voor afgesproken. Maar nu ik ze in mijn lijst zet valt me op dat Israel maar net onder Nederland staat. En als het in Israel Hallelujah is, waarom hier dan nog lang niet? Zelf denk ik dat Pfizer via de hallelujah-aanpak reclame wil maken.

Kan er vooral mee te maken hebben met het aantal mensen in het ziekenhuis. De kans is groot dat de ziekenhuiscapaciteit in Israel groter is. Getallen over de dagelijkse bezetting van ziekenhuizen met Covid-patiënten is zeer lastig te achterhalen. In de Palestijnse gebieden is het zeker geen hallelujah. Daar kan ik geen dagelijkse cijfers van vinden. Vermoed wel dat die inmiddels het dubbel of 3-voudige van Israel zullen zijn.

In het lijstje valt ook op dat Portugal van de eerste naar de 25e plek is gezakt. Een prestatie die beter is dan het Verenigd Koninkrijk, waar zo ver ik weet veel meer is gevaccineerd. Tsjechië staat net als in Januari weer bovenaan, met het hoogste getal sinds begin dit jaar. Het gaat daar bijzonder beroerd. Dus keek ik ook maar eens naar hun voormalige tweelingland Slowakije. Die staat er met een 2e plek niet veel beter voor. Die heb ik inmiddel ook toegevoegd.

Verder is het opvallend dat Mexico en Canada sneller dalen dan de USA. Terwijl in de USA erg veel wordt gevaccineerd. Mogelijk in Canada ook, maar Mexico? En ja, ik ben alle landen nagegaan of ze niet net als Zweden later de getallen aanvullen. Daar kon ik toto nu toe geen bewijs voor vinden.

Aantal doden per dag (gemidddelde van de afgelopen 7 dagen)

Tsjechië     20,0 (12,7)  Ierland    * 1,92 (6,92)
Slowakije   * 14,9 (16,8)  Zuid-Afrika   1,80 (3,24)
Brazilië     9,89 (4,90)  Nederland    1,67 (3,52)
Polen      7,58 (5,98)  Israel      1,66 (3,67)
Italië      6,34 (5,22)  Ver'd Koninkrijk 1,63 (8,74)
Peru       5,26 (6,27)  Portugal    * 1,45 (12,9)
Ukraïne     5,20 (2,64)  Costa Rica   * 1,09 (1,23)
Chili      4,70 (4,17)  Iran       0,98 (0,86)
Roemenië     4,60 (3,36)  Turkije     0,84 (1,10)
Frankrijk    3,94 (5,71)  Canada      0,80 (1,65)
Mexico      3,86 (8,18)  Indonesië    0,58 (0,86)
Verenigde Staten 3,77 (6,25)  Finland    * 0,48 (0,46)
België     * 3,04 (3,49)  Denemarken   * 0,35 (2,08)
Russische Fed.  3,01 (3,21)  India      0,11 (0,07)
Argentinië    2,85 (3,00)  Zuid-Korea   * 0,07 (0,13)
Oostenrijk   * 2,60 (3,02)  Taiwan     * 0,00 (0,00)
Spanje      2,51 (7,92)  Vietnam    * 0,00 (0,00)
Duitsland    2,27 (5,32)  China     * 0,00 (0,00)
Colombia     2,21 (3,97)  

Dodentalontwikkelingen kunnen duidelijk anders verlopen dan het aantal geregistreerde besmettingen of het aantal ziekenhuisopnames. Zo zijn in NL de besmettingsgetallen hoog, maar een groot deel daarvan is nu erg jong (5 tot 15 jaar). Zij worden minder ziek, belanden minder snel in het ziekenhuis en gaan er vrijwel niet aan dood. Daarbij zijn de kwetsbaren in NL voor een deel gevaccineerd en dat zorgt er ook voor dat het aantal ziekenhuisopnames vrijwel niet stijgt en het aantal doden de laatste maand is afgenomen. Daarbij komt dat de behandeling de laatste maanden meer effect heeft. Het lijkst er ook op dat Nederlanders zich inmiddel vaker laten testen dan bijvoorbeld Duitsers.

Advertentie

Geplaatst op 2021-03-20, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ik doe wat er van mij verlangd wordt, voor de rest wacht ik af wat het gaat worden. Ik ben alleen nog maar benieuwd wanneer ik aan de beurt ben voor vaccinatie…

 2. Ik heb gehoord (van collega van mijn man) dat Duitse schoolkinderen 2x per week thuis moeten worden (snel)getest. Testresultaten worden opgeschreven en doorgegeven. Ik weet niet of ze vervolgens wel/niet worden meegeteld?

 3. @Schrijfsels; Zo ver ik weet wordt alleen de PCR-test meegerekend. Als er bij een sneltest iemand niet onbesmet is, dan moet die vaak nog een PCR-test laten afnemen. Zo ver ik weet is dit een WHO-advies die de meeste lande opvolgen. Met veel sneltesten kan je wel redelijk vaststellen of iemand niet besmet is. Vaststellen met zo’n sneltest dat iemand wel met corona besmet is is afhankelijk van het type veel minder betrouwbaar.

 4. leuke Fokke en Sukke, het woord statischisch vermogen vind ik niet zo mooi, maar ik begrijp toch precies wat ze bedoelen. Ik zou de cijfers van de russiche federatie wantrouwen, maar zeker de cijfers van Mexico. Beter Mexico vervangen door Costa Rica en/of Panama, dan krijg ik enigszins jouw beeld van mijn woonomgeving, en dat stel ik erg op prijs.

 5. @Jan K.: Costa Rica staat er bij en daar lijkt het heel erg mee te vallen. Mexico komt met de getallen van de ZDF mee. Toch vertrouw ik die redelijk. Ze hebben ook erg hoog gestaat, vooral hun hoofdstelijk gebied: https://ximaar.wordpress.com/2020/07/22/jul-22-vietnam-grote-winnaar/
  Dat niet alles zal kloppen weet ik. Gaat vaak niet eens om wantrouwen. Meer dat een land zo groot is dat het verzamelen van getallen niet eenvoudig is. Denk ook dat er bij Brazilië en de Philipijnen nog erg veel wordt gemist en zeker bij de Russische Federatie.

  Maar ook NL heeft in het afgelopen jaar ca 3500 coronadoden in verzorgingshuizen over het hoofd gezien. Deze mensen zijn nooit getest en mogen dan van de WHO/RIVM niet meegerekend worden. Omgekeerd heeft België ca 3000 doden teveel gemeld. Dwz die mensen zijn niet getest, maar de huisarts had een sterk vermoeden dat het corona was. Zo zal er bij andere landen ook van alles aan de hand zijn. De getallen haal ik van de engelstalige (en soms spaans- en portugeetalige) wikipedia. Het ging bij de meeste landen vooral in het begin niet goed. Ik vermoed dat het laatste halfjaar (en dus ook de afgelopen week hierboven) redelijk goed gaat.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: