Mrt-21: PEN Ombouw

Het is alweer even geleden dat ik over PEN-huisjes heb geblogd. Eigenlijk zijn het al jaren Liander-huisjes, maar ik ken niemand die dat zegt. PEN-huisje hoor je ook minder vaak en ze gaan de laatste decennia een beetje naamloos door het leven.

Ze zijn nodig om de spanning naar huizen en bedrijven te verdelen. De straatverlichting is al jaren geleden overgegaan naar de gemeente en die plakken daarvoor vaak een klein grijs kastje tegen zo’n huisje. Bij een storing aan de straatverlichting moet je dan ook de gemeente bellen en niet Liander.

En regelmatig verdwijnen deze huisjes en komen er een paar kleine grijze kasten voor terug. In deze mini-‘reportage’ is dat duidelijk niet het geval. Het gaat allereerst om een e-huisje dat onderdeel uitmaakte van een kerk aan de Frederik Hendriklaan. Op de deur stond dan ook ‘Frederik Hendriklaan Noord’.

Ik heb een aantal keren in een zaaltje in dat gebouw vergaderd. De deur van het elektriciteitsdeel was toen niet opvallend genoeg voor een foto. Die heb ik dus van Google-Streetview geplukt. Boven de deur zie je een klein kerktorentje met daarnaast een losse kerkklok.

De eerste eigen foto maakte ik bijna jaar of 2 geleden. De kerk was gesloopt en dit ‘gebouwtje’ bleef staan:

Niet zo lang geleden is er een appartementengebouw omheen gemetseld en is net als voorheen alleen nog de toegangsdeur te zien:

Nu weet je met de tussenfoto dat daar nog een flink e-ruimte achter schuilt. Voor de bouw-WC staat het grijze kastje van de straatverlichting.

Hier hield het blogje in m’n hoofd op. Door omstandigheden plaats ik het pas nu, maar had dat ook een paar manden eerder kunnen doen. Dat ik het nu plaats komt omdat ik iets vergelijkbaars in een aansluitende wijk tegen kwam. Hert voorgaande snap ik, maar wat hieronder bij de Spieghelstraat is gebeurd kan ik zelfs niet verzinnen.

Eerst maar even een streetview-opname uit 2009:

Toen stond dit e-huisje tussen flink wat oude woningen.

Vervolgens werden een paar blokken omgegooid en bleef het huisje jaren staan met aan de noordkant een soort speel- en ontdekkingsveldje. Dat inmiddels losse huisje viel me 5 jaar geleden op en ging dus op de foto:

Deed er niets mee omdat het een doorsnee huisje is zonder Hond en Haantegeltjes. Huisje stamt van rond 1960 en is redelijk saai.

Wist ook wel dat er na 5 jaar eindelijk begonnen was aan een appartementengebouw op die plek. Maar wat ik vanmiddag zag is ‘te gek’ voor woorden. Het appartementengebouw is bijna klaar, maar op 1 plek zit een flink gat. Daar ontbreken 3 verdiepingen en daar staat nog gewoon dat saaie e-huisje.

Ik vermoed dat dat zo blijft. Anders hadden ze dit toch wel op een andere manier opgelost. Ooit is er een film ‘Publieke Werken‘ gemaakt over een Amsterdammer die zijn woning niet wilde verkopen en dat om die woning een hotel werd gebouwd. Dit tafereel aan de Spieghelstraat heeft daar iets van weg. Ben benieuwd of dit zo blijft. Inmiddels een tekening gevonden met daarop het huisje dat begroeid door het leven moet gaan.

Advertentie

Geplaatst op 2021-03-21, in Alkmaar, PEN-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Wel veel eer idd voor zo’n saai Liander huisje.

 2. Dat klokje en het torentje op de Trefpuntkerk stonden aan de andere kant op het dak. Op jouw foto lijkt het inderdaad of het boven de lianderdeur zit. Je foto is blijkbaar gemaakt nadat het koper van dat torentje op een nacht was gejat.
  Ik vind dat ze er wel een fraai geheel van hebben gemaakt, behalve dan die oranje kleur boven de ingang, maar dat heeft met Liander niets te maken.

 3. Het zal als kunst bestempeld worden?
  Gemeente wil een goede daad laten zien aan nostalgische mensen?
  Ik roep maar wat.

 4. @Ferrrara: De bovenste foto is van streetview van augustus-2016. Heb de directe link onder de foto gezet.

 5. Het idee van dat begroeide huisje zal waarschijnlijk afgekeken zijn het Jan Wilshof.
  https://ximaar.wordpress.com/2015/08/10/aug-10-voor-elk-wat-wils/

 6. @Bertie: Waarschijnlijk leest iemand van de gemeente mijn blog en bedenkt zoiets om mijn looprondjes op te leuken. ;-)

 7. Wie weet. 😅

 8. Ximaar kan het zijn dat Liander alle nieuwe huisjes van groen voorziet. Aan de Cort van der Lindenkade staat ook een nieuw huisje met groen draadwerk waartegen klimop zijn gang kan gaan. Op streetview 2016 staat op die plek nog een grijskleurige kast. Niet ver van de brug.

 9. @Ferrara: De nieuwe huisjes met draadwerk aan de Cort v/d Lindenkade, tussen de tennisbanen en Koning Willem Alexanderlaan en bijv. Camphuusenstraat zijn niet van Liander, maar de KPN. Zit vierkantje met schuin geel met zwarte strepen op. Zijn waarschijnlijk geplaatst vanwege het nieuwe glasvezelnetwerk. https://goo.gl/maps/GCVQHyGd2hy86NA7A
  Ben er nog een paar tegengekomen. Op de Cort v/d Lindenkade is een oud kleiner betonnen huisje vervangen, waar voorheen PTT in de deur was gevreesd.

 10. Ik vind dat het huisje wel wat heeft als het zo wordt als op de tekening.

 11. @Weer wat wijzer, zo goed heb ik er niet naar gekeken.

 12. @Ferrara: Het is ook niet zo goed te zien. Heb het zelf ook uit moeten zoeken. Voorheen stond op die dingen PTT, maar dat kan niet meer en nu staat er eigenlijk niets op. Er zijn ook nog grote (groene) kasten voor gasafsluiters (boven Zandersloottunneltje) van Liander en warmte-afsluiters voor de HVC (staat in voortuin van Starlet). De grijze en zwarte kleine kastjes zijn van Ziggo.

  Met dat betonstaal aan de buitenzijde van de nieuwe KPN-gebouwtjes zit ik ook een beetje. Sommige staan er meer dan een jaar en er groeit (nog) niets tegenop. Als ze dat hadden gewild, dan hadden ze daar onder een (halve) tegel vrijgehouden en daar iets geplant. Misschien is het een soort extra aarding tegen elektro-magnetische golven. Zoiets kunnen ook aan de binnenkant doen en zulllen ze toch ook hebben gedaan.

  En ik heb nog geen kind op zo’n gebouwtje zien klimmen. Als er 1 bij mij in de straat had gestaan, dan was dat vast al een paar keer geberurd. ;-)

 13. Altijd als ik langs zo’n huisje rijd moet ik aan jou denken. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: