Mrt-25: AZ Kooi-Constructie

Een dik jaar geleden maakte ik wat foto’s van het AZ-stadion. Toen was het ‘dak’ (lees overkapping) een paar maanden eerder ingestort. De meeste rommel was bij die foto’s al opgeruimd. Daarna lag het werk ‘stil’ om na te gaan wat er gebeurd was, wie daarvoor verantwoordelijk was en hoe ze dat met een nieuwe overkapping konden voorkomen.

Driekwart jaar gelden werd aan de opbouw begonnen en sinds die tijd ligt er een enorm nokspant voor het stadion. Zag deze ‘mega-truss’ een maand geleden tijdens een looprondje door Heiloo en over het Nijenburger-viaduct. Heb dus wat foto’s gemaakt.

Een ruime week geleden liep ik vrijwel hetzelfde rondje. Het weer was minder fotogeniek. Op de Boekelermeer stond een man moeilijk te doen met een grote camera en nog veel grotere telelens. Hij was een plekje aan het uitzoeken voor gisteren, de dag dat de nokspant op het stadion werd gehesen.

Ik vroeg me af waarom ie niet dichterbij ging staan, net aan de oostkant van de N242. Volgens hem werd dat afgezet, dus nu stond ie 400 meter verderweg. Inmiddels waren er wat hijskranen te zien, die heb ik ondanks het sombere weer op de foto gezet.

Gisteren was het dan zo ver, de mega-truss zou tussen 08:00 en 10:00 op het stadion worden gehesen. 2400 ton aan staal volgens NHNieuws. Je kon het live bij hen volgen. Ik was op tijd uit bed en rond 09:00 bedacht ik toch maar even wat TV te kijken. Was weinig aan te zien, de nokspant hing een metertje boven het stadion en verder gebeurde er niet veel. Kon wel goed beide kranen zien en volgens mij waren die niet geschikt voor 1200 ton elk.

Wat jaren geleden is traverse van station Alkmaar ingehesen door kranen die er een stuk robuuster uitzagen. Een van die kranen kon 1200 ton tillen. Wat ik bij AZ zag zou misschien de helft aankunnen. Vond 2400 ton dan ook erg veel.

Op TV was dus weinig te zien, behalve dat ze mooi hijsweer hadden. Ik besloot dan ook m’n gebruikelijke ochtenrondje van 4 naar 6km op te rekken om zo toch even langs het stadion te lopen. Al was het maar om te zien hoeveel mensen er op af zijn gekomen. Dat laatste viel mee. Het spectaculaire hijswerk was al even achter de rug en hier en daar stond nog een handjevol kijkers. Natuurlijk nam ik ook wat foto’s.

Bij thuiskomst was het gewicht op de site van NHNieuws (inmiddels met video) aangepast naar 600 ton. Voor 170 meter lengte leek me dat logischer. Ben toen wat verder gaan zoeken. Op een soort wikipedia stond nog 2400 ton vermeld, net als bij de bedrijven die dat ding had geleverd en geschilderd.

Bij regionale media en een Zeeuwse website zag ik dan weer 60 ton. Dat leek me erg weinig. Waarschijnlijk verkeerd van elkaar overgetypt. Uiteidelijk denk ik dat het 630 ton was, het gewicht dat genoemd werd bij het bedrijf dat de hijskranen leverde.

Die 2400 ton zal al het staalwerk omvatten. Om het stadion is een kooi gebouwd van een berg spanten en dakplaten die al aangebracht waren. De mega-truss was daar een soort sluitwerk van.

Advertentie

Geplaatst op 2021-03-25, in AZ-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. marieclaire

    Ik denk dat jij dagelijks wel meer dan 10.000 stappen loopt.

  2. @Marieclaire: Dat was wel de beodeling. Maar ik tel geen stappen, alleen kilomerers. 1 dag om het stadion was bijna 10km en dan doe ik er later nog een klein rondje van 2 km naar de supermarkt bij. Gisteren was een redelijk gemiddelde dag en liep ik 2x 4,5km. Mijn stappen zijn tegenwoordig redelijk normaal en brug op of tunnel uit zelfs kort. 7,5km komt bij mij en de gemiddelde wandelaar overeen met 10.000 stappen. De gemiddelde vrouw heeftt daar minder kilometers voor nodig.

  3. Het blijft uiteraard spectaculair om zo’n hijsklus te doen…

  4. marieclaire

    Bof ik even. 🙂

  5. Maar vergeet niet dat de gemiddelde wandelaar twee benen heeft en de gemiddelde vrouw ongeveer 1,98.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: