Apr-05: e-Tuig?

Dit rijwiel trof ik bij het station:

Aan de dikke banden en de buddyzit (buddyseat) leidde ik aanvankelijk af dat het om een bromfiets ging. Stond ook in een brom-/snor-/bakfietsvak, omdat ie niet in een fietsenrek past. Maar toen zag ik de gewone trappers en derailleur en begreep ik dat het om een soor e-bike ging. De motor leek mij groter dan 250 watt en ook de schijfremmen gaven de indruk dat dit ding wel een flink harder dan 25km/h kan. In Alpenlanden worden ze bijvoorbeeld verkocht met 1100 watt motoren en doen ze het zonder mee te trappen. Er zat geen keteken op en een merk vond ik net zo min. Als ie ‘maar’ 250 watt is en het trappen tot maximaal 25km/h ondersteunt, dan is het een een ‘gewone’ e-bike.

Een andere met dikke banden trof ik eerder in de binnenstad:

Ook geen kenteken of merk, maar duidelijk met een kleinere motor. Dit is dus zeer waarschijnlijk een gewone e-bike. Beide heb ik nog niet zien rijden. Kan er dus verder niets van zeggen.

VVN
Niet zo lang geleden had ik een twitter-discussie met een vertegenwoordiger van VVN (Veilig Verkeer Nederland). Ze hadden een berichtje geplaatst over elektrische fietsen. Zelf zat ik al een tijdje met de vraag of een ‘afwijkende’ e-bike onder de snorfietsen valt en bijvoorbeeld hier niet in de duinen op de ‘fietspaden’ of door de ‘snorfietsvrije’ binnenstad van Alkmaar mag rijden.

Iemand die ik eerder sprak en zo’n e-geval had, waarbij je niet mee kon trappen – maar die ook niet harder kon dan 25km/h, had begrepen dat ie onder de e-bikes viel en e-bikes vallen onder de gewone fietsen.

Speelgoed
De VVN’er schreef zo ongeveer op, wat ik ook uit de RVV en andere verkeerswetten had gehaald. Dwz alles wat niet sneller gaat dan 12km/h is speelgoed en hoort op de stoep. Heeft geen kenteken. Denk aan stepjes en hoverboards.

Bijzondere voertuigen
Vervolgens zijn er bijzondere voertuigen. Denk aan scootmobiels. Mogen op de stoep, op de straat en zelfs in de winkel. Gaat om mensen met een bewegingsbeperking. In de winkel en op de stoep mogen ze niet sneller dan 6km/h, daar is een speciale schildpadknop voor aangebracht. Op de weg mogen ze 12 tot 18km/h, hangt af van de uitvoering. Ze moeten een kenteken hebbben, zo’n ouderwetse kleine gele vierkante. Hebben geen helmplicht.

Snorfietsen
Snorfietsen hebben een blauw kenteken en ook geen helmplicht. Mogen niet harder dan 25km/h. Mogen niet in de duinen of op onverplichte fietspaden en mogen hier in Alkmaar niet door de binnenstad rijden. Je hoeft niet mee te trappen, wat zeker bij de snorscooters onmogelijk is door de afwezigheid van trappers. Hier is een elektrische uitvoering van en daarvoor geldt hetzelfde. Ze mogen net als een bromfiets 1 meter breed zijn, 0,25cm breder dan een fiets.

Speedpedelec/Bromfiets
Een speedpedelec is een e-bike die sneller kan dan
25km/h. Valt onder de bromfietsen, heeft een helmplicht en een geel bromfietskenteken. Mag je dus net als een bromfiets niet mee in de duinen, mag hier niet in de binnenstad en mogen niet op onverplichte fietspaden rijden. Motorvermogen is maximaal 500 watt en meer dan 250 watt. Waarschijnlijk mogen ze net als een bromfiets 1 meter breed zijn. Heb ik nog niet gezien of gelezen. Meetrappen is noodzakelijk, anders is het gewoon een e-brommer en daar gelden eigenlijk geen andere regels voor.

Er zijn allemaal tussensoorten, waarvan ik denk: ‘Waar valt dit onder?’ Vaak/meestal niet voorzien van een kenteken, dus daar kan ik het niet uit afleiden. Hierboven 2 toevallige voorbeelden die ik de afgelopen weken bij het station en in de binnenstad zag. Stonden geparkeerd, langs wegen waar ook auto’s en snorfietsen mogen rijden. Zelf denk ik dat het misverstand zit in de bijzondere voertuigen. Dwz iemand heeft een beperking en vraagt zo’n klein geel kenteken aan. Die mag met zoiets op alle rijden waar een fiets mag. Anderen denken dat dat voor vergelijkbare types zonder zo’n kenteken mag. Sommige winkels zijn er duidelijk in, bij anderen lees je er dan weer niets over. Bij Move vond ik een uitgebreider overzicht.

Bezorgd
Nou is dat snorfietsverbod in de binnenstad van Alkmaar simpel te omzeilen. Ritsel gewoon een groene Ubertas en hang die op je rug of doe hem onder de snelbinders. (Maaltijd-)bezorging in de stad is hier wel toegestaan zelfs op een bromfiets. Het aantal ‘bezorgers’ is zo hoog dat er volgens mij een hele groep rondrijdt zonder maaltijden te bezorgen.

Advertentie

Geplaatst op 2021-04-05, in Alkmaar, Fietsen, Rijwielmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Mijn Moppie valt ook gewoon onder de snorfietsen,

  2. Ik vind het een mooie fiets/bromfiets, maar het is inderdaad lastig te zien wat het nou precies is eigenlijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: