Apr-15: Alpaca-mera

Niet zo lang geleden vielen me deze 2 alpaca’s langs de Noordervaart (in de Schermer) op. Een plek waar je zulke beesten niet verwacht. Het was mooi weer, dus mochten ze van mij op de foto:


Het laatste halfjaar gebruik ik een ‘smartcamera’. Dwz een smartphone die ik op de camera-specificaties heb gekocht. 64 Megapixels leek me voldoende. Een accu van 6Ah en een Oled-FHD scherm was ook mooi meegenomen voor net onder de 250 euro.

Mijn ‘oude’ camera had last van vuil tussen de lenzen. Soms liet ik het zo en soms poetste ik die vlekken middels een soort fotosjop-programma weg. Toen ik dat zat was mislukte de ‘reparatie’ en moest er een vervanger komen. Met Nikon was ik wel zo’n beetje klaar, met Olympus had ik duidelijk betere ervaringen. Maar dat merk en veel andere merken doen niet meer aan eenvoudige kleine cameraatjes.

Dus leek het me wel iets om om te kijken naar een smartphone met redelijke camera. De lenzen daarvan bewegen niet en de kans dat daar rommel in komt lijkt me dan ook flink kleiner. Aanvankelijk dacht ik aan de A51 van Samsung (48MP), maar het werd dus de nieuwere en goedkopere M31 met een iets betere camera en een accu die het 10 dagen volhoudt.

In het begin was het wennen. Zat in m’n gewoonte om ‘optisch’ in te zoomen. Er zit echter geen optische zoom in, alleen een digitale. En die maakte er via het interpoleren een potje van. Zag patronen in grindtegels die er helemaal niet waren.

Toen bleek dat er verschillende fotoformaten waren, waaronde 64MP. En in die stand vervalt het digitaal zoomen. Dat is echter wel de beste stand en nu zoom ik gewoon thuis digitaal in via een fotoprogramma. Van de bovenste foto werd dat eerst het 2-tal:

En daarna elk voor voor zich:

Die laatste foto’s zijn net iets te ver ingezoomed, maar altijd nog veel fraaier dan dat ik dat met de smartcamera had gedaan.

Advertentie

Geplaatst op 2021-04-15, in Regiomatig, Ximatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Met een echte camera heb ik jaren terug zitten knoeien. Foto’s maken vind ik echt een vaardigheid, een vak. Een tijdje maakte ik plaatjes met mijn mobiel.
  Instellingen en mogelijkheden uitzoeken doe ik niet. Noem het luiheid.

  Bij anderen kan ik weer wel genieten van mooie foto’s.

  Maar eerlijk gezegd het de techniek en mogelijkheden gaan langs mij heen.

  Stille groet,

 2. Ik kan je geen ongelijk geven. Ik fotografeer voor mijn weblog ook steeds vaker met mijn mobiel…

 3. Scherpe beestjes, goeie tip over dat inzoomen. Dank.

 4. @Emigrant: Ik weet natuurlijk niet of dit zo bij elke smartphone camaera werkt.

 5. @Sjoerd: Ik dacht dat jij dezelfde lenzenset in je Motorola hebt. Was destijds lastig tegen elkaar af te wegen. Motorola doet er het dubbele aan opslag in 128 ipv 64. De accu van Motorola is lichter. M’n Samsing heeft weer meer werkgeheugen 6 ipv 4 en heeft Oled met gorillaglas. Dacht dat Motorola LCD had. Die oplsag kan ik er eenvoudig bijplaatsen. Met werkgeheugen lukt dat minder. Ondanks Android 10 is die van mij niet geschikt voor 5G. Dat merk je als je er mee internet en dat doe ik hooguit via m’n wifi.

 6. Er is trouwens nog erg veel aan dit apperaat te ontdekken. Voor fotograferen zit er ook HDR in, maar ik heb het idee dat de foto’s realistischer zijn zonder. Macro werkt erg goed. Is ook veel lichtgevoeliger dan m’n oude camera. Heb er een app op om voorwerpen en planten te herkennen en eerdaags gaat er een franse app op die barcodes op supermarktproducten omzet in voedingswaarde, gezondheid e.d. Ben alleen even vergeten hoe die heet.

 7. Goed gelukt! Ik heb een paar jaar terug mijn loodzware spiegelreflex plus alle lenzen weggedaan en kocht een Olympus Pen F. Lekker klein en ook met verwisselbare lenzen. In de praktijk gebruik ik wel steeds dezelfde (zoom) lens. Maar het meest fotografeer ik met de iPhone. Dat is een XS. Maakt prima foto’s en heb ik ook altijd bij me.

 8. @Margo; Ik heb altijd kleine compact camera’s gehad. Deze smartphone is met 190 gram ruim 2x zo zwaar als m’n laatste Nikon. Maar plat en goed mee te nemen in een binnenzak. Zit vingerafdrukherkenning achterop die niet goed werkte door het hoesje. Gezichtsherkenning zeurde ook bij andere achtergrond en nu zit er totaal geen beveiliging meer op omdat ik meteen een foto moet kunnen nemen. Koos ook voor een redelijk goedkoop ding om te ervaren of het iets is.

 9. Ik vind alpaca’s altijd zo vriendelijk kijken : ) Hier in de Achterhoek lopen ze in diverse weilanden. Ik vind ze erg leuk om te zien.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: