Mei-02: Fietsdoden 2020
In de afgelopen maand werd het aantal verkeersdoden in 2020 bekendgemaakt. Bij de fietsers was er een stijging van 203 naar 229. Reden tot flinke ongerustheid. Als men het had vergeleken met 2018, toen er 228 fietsdoden waren, dan zouden de reacties minder dramatisch zijn geweest. Die ene extra was dan te verklaren met de bevolkingsgroei.
In de bovenste grafiek zie je als grijze lijn het totale aantal fietsdoden per jaar. Dat gaat flink op en neer. Vandaar de zwarte trendlijn als voortschrijdend gemiddelde. Daaronder een opspitsing tussen mensen tot 60 jaar (is 80% van de bevolking) in het groen.Met blauw de mannen boven de 60 (circa 10% van de bevolking)en in het rood vrouwen boven de 60 (ook circa 10%). En dan valt meteen op dat de stijging in het afgelopen jaar vrijwel geheel voor rekening van de 60plus mannen komt. Al jaren scoort deze groep het beroerdst. Hieronder een taartdiagram met per kleur circa 10% van de bevolking.
Deze verdeling is niet veel anders dan in de voorgaande jaren. Toch hadden we een vreemd jaar. Door corona zal er minder woonwerkverkeer en woonschoolverkeer zijn geweest. Daar staat tegenover dat er mogelijk meer recreatief is gefietst. Er wordt wel een soort vervoersprestatie dat tegenwoorig ‘kerncijfers mobiliteit’ heet, bijgehouden, maar dat onderzoek loopt ruim een half jaar achter en geeft alleen een totaal en niet de totalen per leeftijdsgroep of gender. Toch kan je ruwweg wel iets met dat onderzoek verklaren. In 2018 toen er meer fietsdoden waren dan in 2019 werd behoorlijk meer gefietst. Of er in 2020 ook meer is gefietst moeten we nog afwachten.
Er zijn 2 groepen verkeersdoden. De groep die door een zwaarder en sneller motorvoertuig wordt platgereden zal zijn afgenomen, omdat men door thuiswerken minder auto zal hebben gereden. Eenzijdige ongevallen (de andere groep) zal dus wel toegenomen zijn. Het gaat dan vooral over ouderen waarbij een val fatalere gevolgen heeft. Ouderen zijn al jaren meer aan het fietsen door de komst van de e-bike. De e-bike zelf schijnt niet echt gevaarlijker te zijn, maar bij meer kilometers zijn er simpelweg meer ongevallen.
Deze mensen overleden voorheen aan bewegingsarmoede. Dat aantal zal hoger zijn geweest dan nu het aantal dat eenzijdig van de fiets rolt.
Wat ook wel apart is, is waar deze fietsdoden vallen. Alkmaar is een redelijke doorsnee stad en de regio Alkmaar lijkt me ook behoorlijk doorsnee voor Nederland. En als dat klopt, dan zouden er naar inwonertal in de afgelopen 5 jaar zo’n 7 fietsdoden in Alkmaar gevallen zijn. Toch tel ik er niet meer dan 1. Voor de regio is dat in theorie 18 en daar kom ik niet verder dan 3. Helaas is de website van Via-Star al maanden in onderhoud. Natuurlijk pas ik dit stukje aan als daar iets anders uitkomt.
Toch lijkt het er op dat er plekken zijn in Nederland die veel slechter scoren, de vraag is waar? Doorgaans is minder verstedelijkt gevaarlijker. Denk aan Zeeland, Drenthe en Flevoland. Mogelijk is daar meer te winnen door bijvoorbeeld meer vrijliggende fietspaden. Toch is er meer te winnen door de oudere mannen beter te begeleiden en te adviseren.
Men moet zich ook niet op dit soort getallen doodstaren. Door corona vielen in het afgelopen jaar 15.800 doden. (Bepaalt met CBS oversterfte cijfers.) Door roken sterven jaarlijks 20.000. Door overgewicht en slechte conditie en daaraan gekoppelde long- en hartproblemen gaan er jaarlijks 30.000 Nederlanders het hoekie om. Dat laatste is 50x meer dan alle verkeersdoden.
Zitten wordt door Erik Scherder bestempelt als het nieuwe roken. Dan kan je maar beter lopen of fietsen, in plaats van (op het terras, in huis, in een auto of in het OV te) zitten.
Geplaatst op 2021-05-02, in Fietsen en getagd als Bewegingsarmoede, CBS, Diagram, M/V/X, Obesitas, Ongeval, Overlijden, Statistiek. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
een helder overzicht, vooral door het analyseren van de context en het vergelijken met andere doodsoorzaken dan die door het verkeer.
Mooie analyse. Dat kan niet iedereen zo helder. Goed stuk!
Mooi stukje, het blijft natuurlijk altijd de vraag vanuit welk perspectief je heb bekijkt!
Als je tegen dat licht aanhoud valt het relatief gezien eigenlijk nog wel mee.
Bewegen en dus fietsen is in principe heel gezond denk ik. Wel hoor ik dat door elektrische fietsen veel meer ongelukken gebeuren… En daar kan ik me ook best wat bij voorstellen.
@Nicole: Zo ver ik weet ligt het niet echt aan de e-bike. Dwz mensen die zo’n ding hebben maken meer kilometers en per kilometer is de e-bike niet gevaarlijker. Wel krijg je met meer kilometers meer doden. Probleem is dat ik dat niet kan uitzoeken. Het CBS heeft geen aparte kolom voor e-bikes (zijn voor hen gewone fietsen). Maar ook niet voor 1-zijdige ongevallen of door aanrijdingen. Wel ben ik van meet af aan voor een lagere snelheid ter ondersteuning geweest om te voorkomen dat oudere met e-bike jongere mensen op een fietsstrook (is dus de rijbaan) gaan inhalen.
Haha ouderen met e-bike die jongeren mensen gaan inhalen. Ik woon in nogal heuvelachtig gebied en wanneer ik met e-bike in de hoogste ondersteuning een heuvel op ga wordt ik steevast luchtig en vrolijk peddelend ingehaald door energiek fietsende jongeren die daar ogenschijnlijk geen enkele moeite mee hebben.