Mei-05: Schone Nesten

12 jaar geleden heb ik een blogbericht gewijd aan de nest van meerkoeten. Dat het soms halve vuilnisbelten zijn. Deze beesten slepen van alles naar hun nest. Afgelopen zomer was er een OP1-item over op TV, in Amsterdam. Tegelijkertijd is er een actie gestart tegen de wikkels van Mars, Twix etc.

Sinds die Kassa-uitzending heb ik alweer een kilometer of 25 kriskras door de stad gelopen. In totaal 1 halve Twix-wikkel gezien. Zelfs rond het station was niets te vinden. Eten mensen nog deze zoete meuk? Hoofdmoot zijn hier nog altijd blikjes, sigarettenverpakkingen, sigarettenfilters en al een jaar wegwerp mondkapjes (vooral bij bushaltes) en papieren zakdoekjes.

Op die 2 nieuwkomers na, valt het erg mee. Er zijn steeds meer mensen die zwerfvuil oprapen, maar die lopen om de zakdoekjes en mondkapjes heen.

Al zwerflopend viel me wel op dat de nesten van de meerkoeten wikkelvrij en zelfs mondkapjesvrij zijn. Ze kunnen voldoende riet vinden zoals uit de 3 voorbeelden hieronder mag blijken:

Aanvulling Mei-08:

In ’t Luttik-Oudorp (Gracht zonder riet), zag ik wel een mondkapje bij een koetennest. Punt is wel dat die gewoon van de Sint Annabrug kan zijn gewaaid:

Echt veel rommel lag in het nest in het centrumste centrum van de Binnenstad; De Mient:

Maar ook daar geen Mars- of Twixwikkel te bekennen, wel een setje ronddarrende kuikens.

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-05, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Heel bijzondere foto daar in die autoband. En inderdaad een mooi schoon nest.

  2. Ze zien er piekfijn uit, vooral die laatste. ☻

  3. Van de week nog iets gezien op tv over meerkoetennesten, ik dacht in Amsterdam, waar wel het e.e.a aan zwerfvuil gebruikt werd als nestmateriaal. Er werd zelfs gevraagd om dit te fotograferen en op te sturen. Schijnbaar is Alkmaar een uitzondering wat die nesten betreft.
    Ik heb het even opgezocht, het was in Leiden in het programma Vroege Vogels van 3 mei.

  4. @Bytheway: Dat was een soort herhaling van de Op1-link. Het is dezelfde persoon. Had het gezien, maar kon die opname niet zo snel vinden. Dus dank voor de link. Zelf denk ik dat Amsterdam de uitzondering is. Vaak ligt in dergelijke grotere steden meer troep in het water. Kan goed zijn dat het er in Zwolle of Amersfoort ook beter uitziet. Heb trouwens nog 2 nesten toegevoegd. Alleen die tussen de Mient en Waagplein heeft flink wat afval verwerkt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: