Mei-08: Jersey en Brexit?

Een paar dagen terug blokkeerden Franse vissers de haven van St. Helier, de hoofdstad van Jersey. Door de Brexit waren visregels veranderd en de Franse vissers waren daar niet blij mee. Jersey en nog een paar Kanaaleilanden liggen vlak voor de kust van Frankrijk.

Maar ik snap niet wat dit met Brexit te maken heeft. De Kanaaleilanden Jersey, Guernsey en Alderney hebben elk een eigen regering en maken geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben ook nooit in de EU gezeten en konden daar dus niet via de Brexit uitstappen. Ze delen het staatshoofd met het Verenigd Koninkrijk, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld Canada. De Brexit had toch ook geen effect op de EU-afspraken met Canada?

Jersey kan wel de Britse marine vragen, aangezien ze zelf geen leger of marine hebben. Maar dat houdt niet meteen in dat de rechten in de wateren rond deze Kanaaleilanden binnen het Verenigd Koninkrijk vallen en dat daar de Brexit van op toepassing is.

Er is wel een verdrag voor de Britse wateren waar het VK, deze 3 Kanaaleilandstaatjes, het eiland Man en de Ierse Republiek in samenwerken. Ierland is nog altijd een EU-lidstaat. Die zullen de regels voor hun deel niet veranderd hebben. Om dezelfde reden hoefde er niets te veranderen voor de zee rond de Kanaaleilanden. Boris Johnson kan dat volgens mij ook niet opleggen.

Alleen de regeringen van Guernsey, Jersey en Alderney kunnen dat. Maar omdat zij niet uit de EU stapten (ze zaten er immers nooit in) hebben ze ook geen reden om iets aan die afspraken te doen. Kortom rare jongens:

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-08, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Vreemd inderdaad. Ik maar denken dat ze wel tot het VK behoorden.
    Dus de Kanaaleilanden worden gebruikt in de EU-VK ruzie zonder er zelf iets mee te maken te hebben.

  2. ik heb weer iets geleerd, dank

  3. Ik snap er ook niets van… Iets van storm in een glas water.

  4. Een mooie reminder over de status van de Kanaaleilanden.

  5. Misschien hebben die vissers er ook geen weet van. Dat zou het verklaren.

  6. @Arnoud: Ik denk dat de Franse vissers het snapten, die wilden de haven van St. Helier blokkeren en niet de haven van Londen. Mijn indruk is dat de journalisten deze vorm van autonomie niet snappen en Brexit, dus Boris er bij gehaald hebben. Zij hadden gewoon naar de premier van Jersey moeten gaan. Die had dan waarschijnlijk gezegd dat ze toen het VK nog in de EU zat, ze met de VK mee deden ondanks dat Jersey niet in de EU zat. En nu het VK hun water voor EU-vissrs heeft gesloten, Jersey en de andere 2 Kanaaleindstaatjes zich daar wederom bij aan hebben geslotem. Het is dus een keuze van de Staten van Jersey. Of de media vinden dit te moeilijk/lastig of ze snappen het niet, of beide. Het kan ook aan Frankrijk en/of de EU zitten die over deze kwestie contact op nemen met Londen en niet met St. Helier.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: