Mei-10: Oost-Poolse Steun

Via Fokke en Sukke kwam ik er achter dat het gezeur over zogenaamd fakenews, van o.m. de NOS, nog altijd aanhoudt:

De NOS en andere media maken idd regelmatig fouten. Maar niet volgens een of ander complot, waar deze ditodenkers dus duidelijk anders over denken:


Het betreft eerder onzorgvuldigheid of stom toeval. Wel geloof ik dat de NOS en andere media hun verantwoording nemen, door met hun nieuws niet iedereen onnodig in slaap te sussen of onnodig op de kast te jagen. En als dat niet bevalt, dan kan je daar natuurlijk wat achter zoeken. Dat kan dan ook met alle media wereldwijd.

En wereldwijd is de media hoofdzakelijk links (of beter sociaal-progressief). Dergelijke mensen zijn meer betrokken en meer gedreven. Proberen soms de wereld te verbeteren. Rechts of beter conservatief doet eerder aan het uit de wind houden en promoten van bedrijven. Daar voegen ze vaak sensatieniews, autonieuws en showbuiznieuws aan toe. Ze zijn ook voor meer reclame-inkomsten en dat bepaalt ook hun keuze van het nieuws.

Veel media proberen neutraal te zijn door het nieuws van zoveel mogelijk kanten te belichten. Zelf vind ik dat bijvoorbeeld de NOS juist teveel aandacht heeft voor bijvoorbeeld PVV en FvD. Links en rechts zijn overigens lastige en achterhaalde termen, waar veel mensen een eigen invulling aan geven. De gemiddelde US-burger ziet bijvoorbeeld CNN als links.

De mensen die het bovenstaande spandoek hebben gemaakt snap ik niet helemaal. De NOS zou je als een beetje links van het midden kunnen zien, terwijl het AD en de Telegraaf juist kwalijk rechts zijn. Trouw en NRC zijn een klein beetje rechts. SBS doet volgens mij niet aan nieuws of actualiteiten. Daarvoor heeft Talpa het ANP gekocht, en die zijn niet veel anders dan de NOS of Trouw. De Volkskrant (toch wel links) en BNR/FD (redelijk rechts) zijn wel goed volgens deze mensen? Maar misschien hebben ze meer met ‘nieuws’ via facebook of Nu.nl. Dat zijn eigenlijk meer nieuwszoekmachines en halen het overal weg. Daarbij zit het bij facebook meer in de selectie die ze voor jouw persoonlijk maken en dat sluit aan bij je eigen surfgedrag. Hun algoritme praat je dus naar de mond en vernauwd je blik op de wereld..

Maar goed, het is natuurlijk kwalijk als de NOS in anonieme voertuigen moet rondrijden omdat ze anders belaagd worden. Op Twitter betuigen veel mensen steun aan de NOS. Of deze Pool dat hier in Alkmaar ook doet weet ik niet:

Heb het even nagezocht. De eerste letter (P) geeft de Poolse provincie Ermland-Mazurië aan. Ligt in het noord-oosten van Polen en de oppervlakte is ruim de helft van Nederland. De andere 2 letters staan voor Ostróda, een gemeente met 33.000 inwoners.

Nog even een 2de toepasselijke spotprent die ik bij Fokke en Sukke tegenkwam:

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-10, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Media is meervoud van medium.
    Om alle nieuwsgaring op een hoop te gooien en links of rechts te noemen gaat een beetje ver. Groepen complotdenkers etiketteren ook te pas en te onpas links en rechts.

  2. Of vrije nieuwsgaring ook beter nieuws oplevert is de vraag.

  3. @Sjoerd: Ik ga er van uit dat onvrije nieuwsgaring minder goed nieuws oplevert. ;-)

  4. Ikben blij dat je hier aandacht aan besteedt. Het is stuitend. Je framing van links en rechts voelt voor mij ongemakkelijk. De media moeten de feiten brengen. De duiding kan in columns of redactionele artikelen.

  5. @Staartje: Ik heb net het bericht wat aangepast omdat Vlierbloesem er een paar foutjes in vond en omdat ik ook wel wat met die duiding zat. Die duiding sloeg een beetje op het spandoek. Heb dat dus flink veranderd.

    Links en rechts merk je vooral in het nieuws dat men weglaat of ver achterin een krant plaatst. Dat doen ze om de lezer/abonnee of kijker te plezieren vast te houden, wat bijvoorbeeld meer reclame-inkomsten geeft.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: