Mei-15: Verdeel en Heers
Een week geleden was er een finanicieel onderwerp in Kassa. Oplichters bellen je op en ‘helpen’ je -bij een zogenaamd financieel probleem- van de regen in de drup. Terwijl jij dingen doorgeeft vullen zij dat sneller op hun computer in en krijgen zo toegang over je bankrekening. Daarin verhogen ze het rood staan en/of boeken ze spaargelden over.
Ook meer ervaren mensen schijnen hier in te tuinen. Zelf heb ik het nog niet bij de hand gehad. Ben wel eens vanuit India gebeld door iemand van ‘Microsoft’ die een probleem met m’n Windows wilde oplossen. Maar als ze zeggen: ‘I am calling from Microsoft’, dan antwoord ik met ‘No you are not’ en hang op.
En nu ik er wat langer over nadenk heb ik ook wel eens mails gehad van banken waar ik geen rekeningen heb. Die mails kwamen binnen op een account van een vrijwilligersorganisatie en waren dus niet privé. Mijn privémails bij live worden prima op spam en/of phishing gecontroleerd. Eén keer haalden ze er een mail uit van m’n ‘eigen’ bank. Leek ontzettend echt, alleen het retouradres vond ik raar. Heb ik gemeld bij de bank en daar heb ik nooit meer iets van gehoord.
Maar goed, bij Kassa was het idee dat interne overboekingen minstens een paar uur zouden moeten duren, zodat deze oplichtpraktijk niet meer lonend is. Ze moeten je dan een paar uur aan de lijn houden of na een paar uur terugbellen. Gevolg je krijgt beter in de gaten dat er iets mis is en je kan in de tussentijd bijvoorbeeld zelf de bank bellen of dit wel klopt.
Toen ik dat hoorde bedacht ik dit tijdprobleem al te hebben opgelost. Mijn spaargeld staat bij een andere bank dan m’n betaalrekening. Dat spaargeld kan alleen naar die betaalrekening worden overgeboekt en dat duurt zeker een paar uur. Ik heb ook te maken met 2 verschillende e-dentifiers. De apparaatjes waar je je pincodes in moet vullen. Een flink gedoe voor een telefonische oplichter.
Ik heb die 2-banken-methode nooit uit veiligheidsredenen bedacht. Het was gewoon zo dat m’n huidige bank de laagste bankkosten heeft en een andere bank meer rente gaf. Inmiddels is er geen bank meer die rente geeft, dus daar hoef je niet meer op te letten. Voor de betaalrekening betaal je per maand een paar euro. Als je bij een andere bank alleen een spaarrrekening opent, dan kost dat niets.
Toch zit er aan deze 2-bankenmethode nog een voordeeltje. Banken rekenen boven de 100.000 euro negatieve rente. Ofwel je mag betalen voor je spaargeld. Die grens lag een half jaar geleden boven de 250.000 euro en je kan dus verwachten dat je over een tijdje rente mag betalen boven de 50.000 of nog minder euro.
Dan kan het dus kostenbesparend zijn als je je spaargeld over verschillende banken verdeelt. Ik zou dan nog steeds geen spaarrekening nemen bij de bank waar je je betaalrekening hebt.
Natuurlijk blijven er altijd mensen die het handig vinden om alles bij 1 bank te stallen. En daar zijn die oplichters het volledig met je eens.
Geplaatst op 2021-05-15, in Overmatig, RTV-matig en getagd als Bank, Kassa, Oplichting, Phishing, Spam, Telefoon. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
Ik doe al mijn bankzaken zelf, daar heb ik echt geen hulp bij nodig. Iemand die belt voor bankzaken kan nooit mijn bank zijn…
Ik werd wel gebeld door de bank. Dat ging over de rekening van een vereniging waarvan ik bestuurslid ben. De bank wilde ondermeer alle NAW gegevens van alle leden hebben.
Leek me niet veilig en ook in strijd met de privacy wetgeving. Ik weigerde. Dacht meteen aan een oplichter, vertrouwde het niet en nam contact op met de bank. Bleek het werkelijk de bank zelf geweest te zijn, in het kader van de WWFT.
Het gaat om een hobbyclub die via de bank verzekering en belasting betaalt en verder zo weinig mogelijk van de dure bank gebruik maakt. De bank bleef aandringen. We hebben besloten de rekening op te zeggen en voortaan via privé alle rekeningen te betalen. Scheelt gezeur en kosten.
Je schrijft: “heb ik gemeld bij de bank en heb er nooit meer iets van gehoord”
Dit wijst erop dat de bank ook gewoon fouten maakt, en erger nog, dat niet meldt of erkent en daar wordt ik wantrouwend van
Tegelijkertijd is er een ontwikkeling dat ook de bankmedewerkers zelf niks meer mogen, ook zij zijn afhankelijk van de machine, en ze mochten bijvoorbeeld niet meer aan mij vertellen wat mijn saldo is op mijn rekening.
Ze kunnen dat wel opvragen, net als ikzelf, maar hebben daarvoor mijn wachtwoord nodig. Dus ik stelde eerst een terechte vraag: uw berichten van uw bank melden me steeds dat de bank nooit mijn wachtwoord opvraagt, en nu doet u het toch!
Ja luister eens, u wilt uw saldo weten, en dat weet de machine, en om met de machine te praten heb je een wachtwoord nodig. Waarom vraagt u het niet zelf aan de machine?
Omdat u, ik bedoel uw machine, van mij vraagt ongeveer elke drie dagen mijn wachtwoord te vervangen door een verse, opdat alles erg veilig blijft. En daar heb ik helemaal geen zin in.
Via een telefoontje naar het hoofdkantoor, plus nog at administratie die tien minuten duurde, mocht ze toch aan mij mijn saldo melden.
Een half jaartje later wilde ik opnieuw mijn saldo weten, voor een opname van kontant geld.
Ik gaf aan de dit keer mannelijke medewerker drie opdrachten: ik wil graag negenduizend dollar opnemen als dat kan, en tienduizend als het kan, en achtduizend dollar als het kan. Binnen een seconde vertelde hij mij u hebt 11.900 op uw rekening staan, hoeveel wilt u nu opnemen? Doe maar negenduizend, hij regelde dat in drie minuten.
@Jan: Daarom schreef ik dat er ook bij. Ik vond dat verre van correct. Heb alleen een geautomatisserde bevestigingsmail gehad, maar geen terugkoppeling of het dus een foute mail was of misschien wel niet. Het was een mailtje om me te informeren en ze vroegen er geen specifieke gegevens in. Dat laatste zegt niets, want het kan een manier zijn om met me in contact te komen. Deze keer was het ook opvallend dat ze het juiste mailadres van me gebruikten dat bij de bank bekend is, maar dat ik eigenlijk nooit gebruik bij andere diensten op het internet.
Zelf heb ik geen moeite met internetbankieren. Heb iets bij een bank staan waar ik al 15 jaargeen medewerker van heb gesproken.
@Sjoerd: Ik heb begrepen dat het vaak met mail begint om zo al wat info van je los te peuteren. Hoe het precies verder gaat weet ik niet, omdat ik die ervaring niet heb. Zag wel dat er iemand in was getuind, die niet dom was. Daarbij komt dat mijn bank me in het afgelopen jaar wel heeft gebeld en dat ik een videoverbinding met ze zou krijgen. Van de 2x is dat 1x niet gelukt en is het telefonisch afgehandeld. Maar zelfs aan zo’n videoverbinding heb je niet veel als je die persoon van de bank nog nooit hebt gezien. Is gelukkig allemaal wel goed afgehandeld en daar ga ik ook nog eens over bloggen.
Ik kijk zulke programma’s graag en verbaas me erover hoe makkelijk mensen ergens intuinen. Ben ik dan zo wantrouwig? Ik ben wel eens door mijn bank gebeld en toen heb ik opgehangen, het nummer zelf opgezocht en teruggebeld. Het bleek de bank niet en dat wist ik al, ik belde alleen over wat er voorgevallen was.
Akelig dat dit type mensen er zijn, en misbruik maken van andere mensen. Goed dat een programma als Kassa hier aandacht aan besteed denk ik.
Ik hou ze een uur aan de praat, in die tijd kunnen ze geen anderen lastig vallen.