Mei-20: Corona Vervolg

Sinds begin dit jaar maak ik maandelijks een lijstje met het aantal coronadoden per dag per miljoen inwoners. Het gaat om het gemiddelde van de laatste 7 dagen. Voor midden-Mei ziet die lijst er zo uit:

Uruguay    * 16,3 (18,5)  Verenigde Staten 1,74 (2,15)
Argentinië    11,0 (5,14)  Mexico      1,41 (3,10)
Paraguay    * 11,0 (9,82)  Zuid-Afrika   1,31 (1,13)
Colombia     9,87 (7,65)  Oostenrijk   * 1,28 (3,47)
Peru       9,38 (10,8)  Canada      1,12 (1,17)
Brazilië     9,24 (13,3)  Spanje      1,08 (1,44)
Costa Rica   * 6,20 (1,80)  Filippijnen   1,06 (1,20)
Polen      5,90 (13,6)  Japan     * 0,88 (0,27)
Ukraïne     5,63 (8,54)  Nederland    0,75 (1,33)
Chili      4,64 (8,02)  Indonesië    0,55 (0,52)
Slowakije   * 4,34 (13,8)  Pakistan    * 0,39 (0,50)
Roemenië    * 3,24 (8,68)  Portugal    * 0,28 (0,39)
Iran       3,16 (4,26)  Denemarken   * 0,15 (0,39)
India      3,04 (0,88)  Ver'd Koninkrijk 0,12 (0,40)
Turkije     2,73 (3,69)  Ierland    * 0,11 (1,46)
Italië      2,60 (6,04)  Finland    * 0,08 (0,49)
Russische Fed.  2,56 (2,61)  Israel     * 0,08 (0,58)
Frankrijk    2,27 (4,41)  Zuid-Korea   * 0,08 (0,07)
Duitsland    2,25 (2,69)  Taiwan     * 0,02 (0,00)
Tsjechië     2,16 (8,06)  Vietnam    * 0,01 (0,00)
België     * 1,74 (3,40)  China     * 0,00 (0,00)
(Tussen haakjes de getallen van een maand eerder)

Het mag duidelijk zijn dat Zuid-Amerika op dit moment zwaar wordt getroffen. In Slowakije en Polen gaat het inmiddels beter.

De lijst komt hoofdzakelijk van RKI/ZDF. De landen met een * heb ik zelf toegevoegd en via wikpedia op dezelfde manier berekend.

Wat ook opvalt is dat Nederland het veel beter doet dan Duitsland als het om de sterfte gaat. Dat is al zo sinds afgelopen December. Daarbij wordt het verschil steeds groter. Deze maand is de sterfte in Duitsland 3x zo hoog, in Januari was dat 2x. We registeren in NL alleen veel meer besmettingen. Ik kan dat niet goed verklaren. Mogelijk laten Duitsers zich minder snel testen of heerst het in Nederland meer onder de 60minners die een grotere overlevingskans hebben. Dat Nederland het medisch beter aanpakt lijkt me stug. Een andere optie is dat NL betere keuzes heeft gemaakt met inenten of dat de kwetsbaren beter afstand houden.

Nederland en Duitsland ontlopen elkaar niet veel als het gaat om het percentage ingeënten. In de USA is het percentage ingeënten veel hoger, maar ook daar zijn meer dagelijkse coronadoden per miljoen inwoners. Nederland is op m’n beperkte lijst inmiddels ook gepasseerd door Japan, het land dat twijfelt over de Olympische Spelen.

Eerdere versies van midden-JanuariFebruariMaart en –April.

Aanvulling 2021-Mei-21:
Ik heb de lijst aangevuld met Paraguay en Uruguay, de landen tussen Brazilië en Argentinië. Nu zie ik dat het in Uruguay veel beroerder gaat. Een maand eerder stonden ze met een nog hoger getal bovenaan. In Paraguay gaat het minstens zo beroerd als in Argentinië. Landen die bij het RKI/ZDF en de media duidelijk niet op de radar staan.

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-20, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. het mooie van dit lijstje (het aantal doden per dag per miljoen inwoners) is natuurlijk dat alle oorzaken die denkbaar zijn, kunnen bijdragen aan de verklaring van de hoogte van d3e cijfers.In de loop van de tijd wordt dat natuurlijk steeds moeilijker omdat bijvoorbeeld de vaccinatieintensiteit per land verschilt.

  Tot nu toe is de taal die men spreekt in een land nog niet vaak genoemd als een mogelijke oorzaak voor de verschillen, ik vind dat dat ook zo moet blijven.

  Ik heb familie in Boxmeer, en in dat deel van Nederland is de kleur nog vaak teveel oranje, vaak moet ik dus terugdenken aan je heel vroege verklaringsgronden, dan heb ik het over maart/april 2020, als de bio-industrie in dit deel van Brabant en Noord-Limburg en het aantal zangkoren. Die zangkoren zijn behoorlijk gestopt, blijft over de slechte kwaliteit van de lucht.

  Ik ben benieuwd naar de invloed van de latere factoren op je eerdere voorspellingen over de oorzaken en de gevolgen. Of anders gevraagd: Op welk moment kunnen we daar meer over zeggen? Ik kan me voorstellen dat op het moment eea allemaal achter de rug is, er ook minder nieuwe informatie beschikbaar komt en de vigerende conclusies langer blijven standhouden..

 2. Ik concludeer dat we het zo slecht nog niet doen…

 3. @Jan: Ik had verwacht dat je op Costa Rica aan zou slaan. Die gaat in rap tempo de Zuid-Amerikaanse landen achterna, terwijl het in Mexico zelfs beter gaat dan in de USA. Zelf denk ik wel dat de opleiding een rol speelt bij het vertrouwen van de overheid en de media. En dat heeft dan ook gevolgen voor het aantal besmettingen t/m doden. De groep zoals mijn ouders die zeer laag waren opgeleid en de overheid, maar ook de dominee en de directeuren van belangrijke bedrijven vertrouwden lijkt niet meer te bestaan. Daar is een andere laagopgeleide groep voor teruggekomen, die beter te bereiken is via onzorgvuldig nieuws van faceboek en wat populistische politici. Volgens mij roken die ook meer en hebben ze meer overgewicht en een slechtere conditie. Kortom mensen die meer en harder worden getroffen door corona. In NL zie je dat, maar ik heb de indruk dat dat ook voor Duitsland, de USA en veel andere landen opgaat.

 4. @Sjoerd: Ik denk dat Nederland het uiteindelijk niet veel beter of slechter doet dan Duitsland en waarschijnlijk veel beter dan België, GBR, Italië, Frankrijk, Spanje, Polen, Zweden, Tsjechië en veel Zuid-Amerikaanse landen. Maar dat het hier een stuk beter had gekund als je kijkt naar Taiwan, Japan, Noorwegen, Finland en Denemarken. Daarbij hebben de meeste landen nu vooral last van de Britse variant die de Wuhan-variant volledig heeft verdrongen. Het kan zijn dat nieuwe varianten uit bijvoorbeeld India, Zuid-afrika en Zui-Amerika. Kan dus nog veel ellende van komen en het is maar de vraag of de inentingen daarop goed en langdurig beschermen.

 5. @Jan: Als je naar Nederland kijkt, dan lijkt het er op dat idd het oosten van Brabant en het noorden van Limburg het zwaarst zijn getroffen. Dat volgens mij carnaval daar grotendeels onterecht de schul van kreeg aangezien Eindhoven veel minder last heeft gehad. Die koren zijn inmiddels wel geaccepteerd als superspreaders. De intensieve veehouderij, maar mogelijk ook meer mensen met een slechtere conditie zal meegeholpen hebben. Opruimen van de nertsen en het verbeteren van de omstandigheden van de gastarbeiders in de vleesverwerkende industrie zal ook zeker een positief effect hebben gehad. Maar dit gebied was ook het eerst aan de beurt en ziekenhuizen wisten daar nog niet goed mee om te gaan.

  Het 2de gebied is de biblebelt tussen Zeeland en Meppel. Ook daar vooral kerkkoren, maar ook erg negeren zoals op Urk. Eigenlijk zou je Volendam er ook bij kunnen rekenen. Twenthe is ook flink getroffen.

  In de grote steden is het tot nu toe meegevallen. Alkmaar, Zwolle, Amersoort en bijvoorbeeld Nijmegen wijken daar niet erg van af. Er zullen gebieden zijn die minder zijn getroffen, maar inmiddels is het in elke gemeente een keer opgedoken.

 6. Ximaar, ik had de cijfers van Costa Rica en Mexico wel gezien, waarvoor dank, maar ik hield me in, ik doe aan zelfcensuur, het kost me teveel moeite om niet iets over de situatie in mijn woonland te schrijven en wel over Costa Rica en Mexico.

 7. Heb je ook de verschillen per land bekeken aan de hand van de statistische verwerking van gegevens?

  Nederland heeft een aantal keren een wijziging van definities gekend gedurende de hele pandemie. Dat maakt bekijken van het verloop in Nederland lastig.

  De UK telt nu al lange tijd alleen mensen mee die binnen 28 dagen na een positieve test overlijden. Wie een dag later sterft telt niet mee.

  De meeste landen tellen alleen mensen die getest zijn en daarvan weer alleen de eigen inwoners en geen gastarbeiders. Cijfers van India zijn gegarandeerd onbetrouwbaar, want zelfs een foto of video van de lijkverbrandingen mag daar niet gepubliceerd omdat dan duidelijk te zien is dat het aantal doden op een bepaalde datum niet overeenkomt met de officiele cijfers.

  Hoe Duitsland die coronadoden definieert is me niet bekend.

 8. @Vlierbloesem: Klopt dat dat een lastig punt is. Vaak is de verwerking in horten en stoten. Wat dat betreft helpt een gemiddelde van 7 dagen. Getallen voor NL en DE komen van RKI-Duirsland. Ik hoop dat die die er naar gekeken hebben. Ik ga er ook een beetje van uit dat EU-landen op dit moment wat meer op elkaar afstemmen qua meetmethodes.

  India zal bijzonder lastig zijn/blijven. Ook al omdat de verschillen binnen dat land groot zijn. Voor Brazilië was/is dat niet anders. Geldt ook voor Pakistan, die ik er ter indicatie toch maar bij heb gezet.

  Toch denk ik dat het aantal besmette mensen tellen nog lastiger is, omdat niet iedereen zich laat testen en daar zeer uiteenlopende redenen voor zijn. Geen materiaal, te ver, wil niet, vertrouwd het niet etc.

  Ik heb het bovenstaande bericht ook naar Wouter Zwart (NOS) in Duitsland getwitterd in de hoop dat hij iets weet waarom in Duitsland minder mensen besmet maar meer mensen doodgaan. Hij heeft het in de journaals overigens ook alleen maar over het aantal vastgestelde besmettingen. Je hoort hem ook niet zeggen dat het aantal mensen in DE en NL op de IC per miljoen inwoners al tijden vrijwel gelijk zijn.

 9. Nog maar een enkele keer pak ik de cijfers die aan de WHO worden doorgegeven en zet ze in een tabel. Vaak alleen maar op alfabetische volgorde, om de lezers uit andere landen een plezier te doen. Soms is het voor hen moeilijk aan cijfers over het eigen land te komen. Er wordt gecensureerd in veel landen. Delen van het internet worden geblokkeerd.

 10. @vlierbloesem: Zweden heb ik een paar maanden terug van m’n lijst gehaald omdat het soms meer dan een week duurt eer ze de werkelijke getallen hebben doorgegeven. Vaak is het geen onwil, maar is hun systeem niet op zoiets ingericht. Wat ik ook vreemd vind is dat Zweden, de rest van de EU, USA, Japan en dergelijke lid zijn van de OECD. Die heeft ook een gezondheidstak en meldt zaken over corona. Maar ze doen ook hun best om de getallen tussen lidstaten te harmoniseren. Bij corona is dat duidelijk nog niet gelukt en ik heb ze daar ook nog niet over horen klagen.

 11. Misschien wil elk land vasthouden aan cijfer verzameling die past bij hun beleid.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: