Mei-22: Rondje Bergen

Een maand geleden hadden we een paar dagen prachtig weer. Stapte dus op de fiets om iets aan m’n fietsconditie te doen. Door al het lopen holt m’n fietsconditie flink achteruit. Het is me inmiddels goed duidelijk dat je voor het voortbewegen van een fiets andere spieren gebruikt dan bij het lopen.

Legde de lat dan ook niet te hoog. Eerst maar even naar het Rekerpontje om hun steiger aan de Bergense kant te bewonderen. Daarvoor ga je onder de N9 door een fietstunnel, die verboden was voor fietsers. Dat leek me vreemd. Zette netjes m’n fiets voor deze beperking, liep door het tunnelje linksaf naar het pontje. Die kwam net aan met een lading verse fietsers van de overkant.

Kortom de pontbaas verteld dat er een groot fietsverbodsbord staat en dat ie dus uit Bergen zo wel minder fietsers zou krijgen. Hij ging daar meteen iets aan doen. Na de aanlegsteiger te hebben bewonderd liep ik terug en kwam zo m’n schoonzus op de wielrenfiets met bijpassende kleding tegen. Dat ze nog altijd met een mannestang fietst lijkt me op haar leeftijd niet verstandig. Ze was dus langs dat verbodsbord geraced en ging via het pontje huiswaarts.

Zelf bedacht ik door te fietsen naar Schoorl, waar gezeur is over een kruising. Ik doe dat graag over de Schapenlaan, een smalle landweg over een dijk. Was zeker niet de enige op de fiets. De 2e foto aldaar maakte ik eigenlijk vanwege de 4 isolatoren die nog van de oude bovenleiding was blijven staan.

Het fietsen ging goed, ik trapte dus door naar Groet waar ik een slagroomtompoes bij het kerkje verorberde. Met zulke fraaie plekken taal ik niet om een terras. Vandaar heb ik een stuk met de fiets aan de hand door de Schoorlse duinen gelopen naar de Berekuil. Daar is weer een fietspad en die nam ik naar Bergen aan Zee. Ook om te kijken of het wandelende duin deze route weer had ondergestoven. Dat was niet het geval. Was nog goed te doen op de fiets.

Net in Bergen aan Zee trof ik een setje grote grazers. Op de meest rechtse zaten wat vogels op de rug. Vond dat wel een grappig gezicht. In Bergen aan Zee staat het Vredeskerkje. Ben er vaak op afstand langsgefietst en nu bedacht ik het eens van wat dichterbij te bekijken.

Kwam toen eerst langs een oude benzinepomp. Op het kerkje zit ook een vreemde zonnewijzer, die was me op afstand nooit opgevallen. Dat zeilbootje als windvaan wel, maar die kon ik nu beter op de foto zetten. De Kerkstraat is doodlopend en zo fietste ik weer terug langs de benzinepomp. Maar net daarvoor viel me een oude Austin uit 1958 op.

Via Bergen-Binnen ben ik naar huis gefietst, maar kwam in een fietsfile op het Sluispolderpad. Daar zit halverwege een bruggetje in en die werd gebruikt om een kudde schapen van de ene naar de andere dijk te vreplaatsen. Ging redelijk goed en hoefde er maar een minuut of 5 te wachten.

Aan de andere kant van de brug stond de bedrijfswagen van de schaapherder. Ik vind dat vreemd. Die schapen passen daar nooit allemaal in. En als je hem daar niet voor gebruikt, dan kan je op zo’n fietspad toch gewoon met de fiets naar de kudde gaan?

De 36km fietsen en 3km door de duinen lopen vielen
me erg mee en leverde een divers setje foto’s op.

 

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-22, in Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. ik ben fietser en voorheen was ik ook jogger en wandelaar. Als wandelaar zag ik meer dan op de fiets, maar bij jou gaat dat behoorlijk gelijk op, iets minder bij je schoonzus, heeft iets met de snelheid te maken wellicht

 2. Die Austin op de fotopagina is super. Die zie je nog maar zelden.

 3. @Sjoerd: Ik had dit model zelfs nog nooit van m’n leven gezien, ook niet op andere websites of als modelautootje. Aan de andere kant was het ook voor het eerst dat ik die schapen daar over zag steken. Wist ook niet dat er zo’n onduidelijke zonnewijzer op dat kerkje zat. Die benzinepomp, maar 2 huizen van dat autootje verwijderd, ken ik ook alleen uit oude Amerikaanse films. Kortom voor mij ook een leuk ritje.

 4. @Jan: In m’n eerste fietsvakanties fietste ik om grote drukke steden heen en zag zo vaak alleen maar landschap en de weg. Daar ben ik al snel van afgestapt. Dwz ik fietste later ook door interessante steden en liep daar dan een stuk met de fiets aan de hand. Ben ook niet te beroerd om om te keren als iets voorbij flitste. Fietste ook, zoals nu, vaker een doodlopende weg in. Nu nam ik m’n fiets 3km aan de hand over wandelpaden door de duinen. Daar had ik veel meer foto’s kunnen maken. Maar omdat ik dat al eerder heb gedaan bleef het deze keer beperkt tot maar 1 foto. Ging ook duidelijk niet op pad met het idee van ik maak een fotopagina.

 5. Kom er nu achter dat ik nog nooit een fotopagina heb gemaakt van de Schoorlse Duinen. Heb er voldoende foto’s gemaakt. Vond wel 2 oude fotopagina’s over
  heide in de Schoorlse Duinen https://ximaar.wordpress.com/schoorl-hei/
  en het hartje van Groet. https://ximaar.wordpress.com/groeten-uit-groet/

 6. Bekend rondje. Met dank m.b.t. de zonnewijzer, die is me nooit opgevallen. Moet dus bij gelegenheid vastgelegd worden.

 7. Wat wonderlijk dat je door veel te lopen minder goed kunt fietsen eigenlijk. Maar je algehele conditie blijft toch wel goed denk ik? Is het dan vooral je spierkracht voor het fietsen die minder wordt?

 8. @Nicole: Voor fietsen gebruik je andere spieren. Eigenlijk is fietsen en lopen een goed combinatie. Maar vanwege botontkalking loop ik nu veel meer en dan blijft er minder tijd over om te fietsen. Daarbij ga ik ook lopen bij regen. Met een paraplu geen probleem. Bij fietsen wacht ik de regen af.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: