Mei-26: Liever IJsland

of Litouwen of Malta of Israel. De huidige ‘winnaar’ van het Eurovisie SongFestival vind ik niet slecht, maar het blijft bij mij niet bepaald hangen. Zo heeft ook eens ene Lordi gewonnen, maar ik zou het nu niet meer herkennen als ik dat liedje zou horen. Wordt het ooit nog wel eens ergens op de radio gedraaid? Waarschijnlijk vergaat dat het Italiaanse Maneschijn hetzelfde.

Overigens wel grappig dat ze een Deens/Noors woord gebruiken voor een Italiaanstalige band. En dan te bedenken dat ze van Noorwegen maar 5 punten kregen en van Denemarken niet 1. Het Friese smaldeel in de jury gaf het Azerbadjaans Mata Hari 2 punten voor de moeite. De Duitsers dachten met een Mondriaantenuutje ook wat punten van NL krijgen, maar dat lukte niet erg. De Griekse Utrechtse kreeg overigens ook geen stemmen van NL, terwijl dat liedje prima te pruimen was.

Dat hele songfestival duurt bij mij een stuk korter. Een week geleden heb ik op Youtube een verzameling afgespeeld van alle deelnemers. Wat me niet aanstond spoelde ik door. Duurde dus maar een uurtje. De halve finales heb ik niet bekeken en aan de finale ben ik met anderhalf uur achterstand begonnen. Idd meteen het gewauwel van de 4 presentatoren overgeslagen en ook al het tussengezeur. Was dan ook te vroeg klaar voor de puntentelling.

Eerst nog maar Nieuwsuur bekeken (ook on demand en dus ook zo gebeurd). Was ik nog te vroeg voor de uitslag. Wat een tijdrekkers, hebben ze geen arbiter die effectiief ingrijpt?

Met de gebruikelijke telling won Italië, omdat die bijzonder veel punten kreeg van de Telestemmers. Misschien niet zo gek, de groep bestaat al 5 jaar, heeft al een aantal platina platen en waarschijnlijke een hele fanbase, die in diverse landen flink aan het stemmen is geslagen.

Met zo’n uitslag ga ik al snel denken aan een andere evenwichtigere telling. Denk aan landen rangschikken op de jury-uitslag. Waarbij de bovenste 26 punten krijgt en de onderste 1. Idem voor de Telestemmers (Tv) en dan beide optellen. Gevolg is dat Frankrijk dan gedeeld eerste is met Italië en er voor de rest niet zoveel verandert.

Frankrijk had het voor mij ook niet. Je moet van Edith Piaf afblijven zeker nu ze al jaren niet meer terug kan zingen.

Iets anders is dat San Marino met 34.000 inwoners hetzelfde aantal punten mag geven als de Russische Federatie met 146 miljoen inwoners. Kortom dat werd even rekenen. Bij een gelijke puntensom mocht bij mij de Russische Federatie 89 punten geven aan Moldavië en San Marino 0,02 aan Frankrijk. Voor Nederland veranderde niet zo veel, wij zitten dicht tegen het gemiddelde van 19,7 miljoen inwoners per ‘Europees’ land. (Cyprus en Israël liggen net als het grootste deel van de Russische Federatie in Azië. Australië ligt in Oceanië.)


Met het evenwichtige systeem erbij kwam Frankrijk net bovenaan te staan en werd Italië 2de. Vooral Malta, Israël en Azerbadjan schoten hier iets mee op. Voor de zekerheid ook deze inwonerafhankelijkemethode toegepast op de originele telling. (tabel rechts.) De top 8 veranderde daardoor niet en het maakt (deze keer) dus weinig uit of je het wel of niet inwonerafhankelijk maakt.

Jugoslavije is jaren geleden opgedeeld in Slovenië, Croatië, Servië, Bosnie-Herzegovina, Kosovo en Noord Macedonië, zodat elk deel daarvan nu 12 punten aan elkaar kan geven. Begrijpelijk, maar dat heeft dit jaar ook duidelijk niet gewerkt.

Ondertussen is er maar 1 liedje dat bij mij al een paar weken blijft hangen. I Treni di Tozeur. Werd 5de in 1984. Een maand geleden is de zanger/schrijver aan corona overleden.

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-26, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Zoals ik het hier lees heb ik dus absoluut niets gemist….

 2. marieclaire

  Dat is zeker een mooie song, die uit 1984. Zo worden ze nog steeds wel gemaakt hoor. Soms ook nog wel voor het Eurovisiesongfestival. Die dan ook nog wel eens winnen.
  De puntentelling moet zeker niet worden gebaseerd op het aantal inwoners per land. Dan wordt het een kwestie van de kleintjes tegen de groten. Dat is niet eerlijk.

 3. @Marieclaire: Die kleintjes mogen van mij hoe dan ook verdwijnen. Dwz Luxemburg, Andorra en Monaco zijn al gestopt. San Marino, Cyprus en Malta leveren net als de 3 gestopten zelden een artiest uit eigen land. En met 34.000 inwoners gaat dat ook lastig. Tenzij Volendam een eigen land wordt. ;-)

 4. @Sjoerd: Er zaten prima liedjes bij. Het was behoorlijk gevarieerd. Zwitserland scoorde hoog met iets dat weghad van opera. Mooi, maar niet mijn smaak. Litouwen en IJsland vond ik leuk en opgewekt. Italië en Finland schaar ik onder hardrock. Er zijn beroerdere jaren geweest.

 5. marieclaire

  O, dat was me niet eens opgevallen. Friesland zou eigenlijk ook zelfstandig mee moeten doen.

 6. @Mari-eclair: Die hadden dit jaar al Mata Hari via Azerbadjan. ;-)

  Maar wat dacht je van Schotland, Wales, England en Noord-Ierland apart? Die mogen wel apart meedoen als voetballanden. Niet dat dat uit zou maken, 4 x 0 blijft natuurlijk 0. Bretagne, Baskenland en Catalonië (met 10 miljoen inwoners) zouden van mij ook apart mee mogen doen, net zoals o.m. Tetsjenië en Tartaarstan en nog wat autonome republieken in de Russische Fedratie die elk meer dan 1 miljoen inwoners hebben.

 7. Ik kijk al meer jaren niet naar het songfestival dan wel. Waardeloze liedjes en een hoop poppenkast eromheen. Af en toe zit er iets aardigs bij, maar dan ben ik al weggezapt . Much todo about nothing. Ben sowieso geen fan van evenementen.

 8. marieclaire

  Dat is al een mooi opzetje naar het WK-Visiesongfestival. Israël en Australië doen immers ook al mee. Dat wordt me een lang liedjesfeest.
  Verder gebruikten wel meer landen die in hun eigen taal zongen scherp in het gehoor vallende woorden, zoals Halleluja, Perfection, Voila en nog enkele die ik alweer ben vergeten. Een goedkope toepassing.

 9. Ik moet bekennen dat ik het winnende liedje nog steeds niet heb gehoord….

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: