Mei-29: Alkmaarse Struikelstenen
Vandaag las ik op NH-Nieuws dat ‘er nu ook struikelstenen in Nederland worden gemaakt.’ Struikelstenen bestaan inmiddels 25 jaar en werden aanvankelijk in Duitsland gelegd. Met deze kleine ‘steentjes’ worden plekken gemarkeerd waar Joodse mensen woonden die in WO-II zijn afgevoerd en vermoord in vernietigingskampen.
Al snel sloten meer steden zich daarbij aan en in Alkmaar zijn de eersten gelegd in 2015. Aanvankelijk was het de tradionele uitvoering met een soort messing bovenkant van 10 bij 10 cm:
Enkele jaren later zag ik zwarte granieten steentje die iets groter waren 14 x 14 cm:
De oude metalen versies zijn inmiddels allemaal vervangen door de granieten versies.
Laatst hoorde ik van een familielid in Zaanstad, dat ze de struikelstenen schoonmaakten. Er blijft vuil aan kleven en worden zo minder goed leesbaar. Met de Alkmaarse versie is dat probleem er niet. De bovenkant is geheel glad. Bij nazoeken bleek dat deze stenen in Alkmaar worden gemaakt en dat men onder meer daarop over is gestapt door leveringsproblemen vanuit Duitsland.
Kortom struikelstenen werden dus al in Nederland gemaakt en dat stond zelfs op NH-Nieuws. Het lijkt er dus op dat ze hun eigen website niet lezen. Alkmaar was overigens niet de eerste gemeente met dit alternatief; Amersfoort ging hen voor.
Hier een kaart met alle struikelstenen in Alkmaar en hier nog meer informatie.
Geplaatst op 2021-05-29, in Alkmaar en getagd als Memory Stones, RIP, Struikelstenen, WO-II. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Ik vind de struikelstenen een prachtig initiatief. Even stilstaan bij de geschiedenis
Even wakker schrikken als je ze tegenkomt, een mooi initiatief…
Een mooi initiatief. En een mooi woord … struikelsteen. Zouden mensen er ook letterlijk over struikelen of alleen symbolisch?
Zag ze van de week nog in Salzburg
Het is een goede manier van herdenken, mooi ook.
Er is een periode geweest dat ze gejat werden maar messing is nu gelukkig weer niks waard. Ik vind de handgeslagen versies wel mooier dan die van graniet. Terecht werd er in de docu opgemerkt door de Nederlandse maker dat er in Nederland ontzettend veel joden zijn weggevoerd. Van mij mogen ze in elk dorp en in elke stad komen ze raken meer dan grote beelden.
Ik ga toch eens goed kijken of ik ze ook bij ons in Doetinchem kan spotten Ximaar. In het dorpje Varsseveld heb ik ze in ieder geval nog niet gezien.