Mei-31: Paaltjes en Hekkies

Het is weer eens zo ver. In het Alkmaarsche wordt weer fanatiek gekeken naar paaltjes en/of hekjes die bijvoorbeeld auto’s door fietstunnels of over fietsbruggen moeten voorkomen. Een groot deel staat er uit koudwatervrees. Er is nooit misbruik gemaakt door een auto, maar het zou ooit kunnen.

Uit voorzorg is dus veel van die rommel geplaatst en inmiddels heerst er een overtuiging dat een deel van de eenzijdige fietsongevallen toe te schrijven is aan dit soort paaltjes. Punt is dat goed bewijs ontbreekt. Net zoals niet te bewijzen valt dat auto’s een fietsdoorgang misbruiken als er geen paaltje zou staan, zo zie je net zo min kuddes fietsers tegen paaltjes rijden.

Als er al ongelukken zijn, dan haalt dat niet de media, de politie komt er niet bij kijken en CBS krijgt ook geen seintje. Die laatste heeft daar overigens niet eens een invulvakje voor. Maar het is ook irritant en fietsonvriendelijk. Misschien is dat bij mij meer de drijfveer om een en ander te inventariseren.

Dat schiet inmiddels flink op. Op fietshoofdroutes heb ik er ruim 60 in kaart gebracht. De gemeente zegt niet te weten waar ze allemaal zijn geplaatst. Dan maken we zelf wel een kaart, die we mooi bij kunnen houden.

Onlangs vond ik een mooi setje in Oud-Overdie. Daar zijn straten met 20 huizen in een rij. Om omlopen (of omfietsen) te voorkomen is dan in het midden een soort poortgebouwtje. Schijnbaar was er overlast en heeft men naast 4 hekjes ook nog een paaltje geplaatst.

Dit rood-witte paaltje is een van de beroerdste uitvoeringen. Als ze achterover liggen, dan blijven ze op het wegdek en kan je er als fietser nog steeds flink op onderuitgaan. Alleen kan deze niet achterover, want daar staat 1 van de 4 hekjes. Dit paaltje heeft dus geen enkele functie.

Maar je kan ook niet zeggen dat het hier druk is met fietsers of voetgangers. Dan was de weelderige begroeiing veel meer platgereden of -gelopen. Als als deze meuk weg is, dan zie ik daar geen auto’s door ‘afsnijden’. Gewoon omdat het te krap is. Wel een leuk voorbeeld van overbehekking. Toch komt ie niet op de kaart, een echte doorgaande route voor fietsers is het niet.

Advertentie

Geplaatst op 2021-05-31, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. en dan de paaltjes die -als het moet- gewoon opzij gezet worden. Ik was ooit verkeerskundige in Rotterdam en een collega van mij maakte een diaserie van zeker veertig verschillende soorten paaltjes, eea voor intern gebruik en vermaak. Er waren paaltjes bij van meer dan 1 kubieke meter beton, dwz die wegen meer dan 2400 kilogrammen, en ook die werden op de een of andere manier als onhandige paaltjes opzij gezet. Dit leidde tot hilariteit intern en ook een soort schaamte.

  2. Het is een schitterend voorbeeld van hoe het echt niet moet…

  3. Alweer een foto-project erbij … of moet ik zeggen: een foto-verzameling? Ik vind ze trouwens heel boeiend om te zien.

  4. Dat rood-witte paaltje is inderdaad geen gezicht. Die hekjes vind ik nog wel redelijk pittoresk.

  5. Het heeft nog een andere functie want het is een sluis. Zo kunnen ook brommers er niet met een rotvaart doorheen en dat heeft veel geluidsoverlast voordelen.

  6. marieclaire

    Laat ik nu toch nooit geweten hebben waarom die paaltjes daar stonden. Ja, zoiets wat Dhyan hierboven schrijft, dat dacht ik maar dan voor fietsers op een gevaarlijk punt in een bocht. Die paaltjes zijn al weggehaald. Leerzaam weer, Xi.

  7. Die paaltjes en hekjes kunnen inderdaad gevaarlijk zijn voor fietsers, maar denk eens aan mensen met een rollator, rolstoel, scootmobiel? In mijn dorp heeft iemand voor verwijdering van die troep gezorgd door constant klachten in te sturen over de ontoegankelijkheid voor invaliden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: