Jun-03: Zontrapper-CZ

In Oktober 2017 fabriceerde ik een berichtje over een ‘Zontrapper‘. Een meerwielsfiets met zonnepaneel, die meteen dienst doet als dakje tegen de regen of schadelijke zonnestralen. Leek mij een mooi idee dat de zon energie levert voor de trapondersteuning. Allemaal logisch, maar ik had tot dan toe nog nooit zo’n vehikel gezien.

Anderhalve maand geleden zag ik iets dat behoorlijk in de buurt kwam. Een Tsjech was met zijn fiets in Alkmaar en die stond voor m’n buurtsuper geparkeerd. De berijder was in de winkel en 2 lokalo’s pasten op z’n 3-wieler met aanhangwagentje. Ging dus op de foto en zelf scoorde ik iets om de voorraad in mijn koelkast aan te vullen.In de winkel is deze persoon me niet opgevallen en toen ik uit de winkel kwam was ie weg. (Dwz de fiets stond er niet meer.) Zelf ben ik 40 jaar eerder naar Praag gefietst, toen dat nog in Tsjecho-Slowakije lag. Overigens met een gewone derailleurfiets met 10 versnellingen. Op de terugweg reed ik door Schaffhausen, Basel en over de Vogezen (Route des Crêtes).

Alle stickers op zijn aanhanger kwamen me dus bekend voor. Of ie dat in meerdere vakanties bijelkaar heeft gefietst weet ik niet. Zelf deed ik niets met stickers. Ook niet 1 van NL. Had ook weinig bagage mee en mensen die me zagen dachten dat ik uit de buurt kwam.

Zo werd ik wel eens naar de weg gevraagd en kon ik ze daar prima mee helpen. In Tsjecho-Slowakije ging het bijna mis. Een wat oudere man (schat rond de 50) begon kwaad op me in te spreken. In het Tsjechisch dus. Verstond er niets van. Een man van rond dertig schoot me te hulp. Hij begreep dat ik Engels of Duits sprak, maar dus geen Tsjechisch.

Hij vertaalde en zei dat die oudere man het niet begreep dat ik zo’n mooie fiets kon hebben gezien mijn leeftijd. (Was toen 24, maar zag er beduidend jonger uit.) In Tsjecho-Slowakije en andere Oostbloklanden kon je alleen zo’n fiets krijgen na jaren wachten of als een familielid hoog in de regeringspartij had. Toen ik zei dat ik uit Nederland was komen fietsen sloegen beide om en waren ze opslag uiterst vriendelijk en geïnteresseerd.

De fiets hierboven is betreft, net als m’n virtuele zontrapper, een 3-wieler met 2 wielen voor en een dakje. Ding zal een veelvoud gekost hebben van mijn voormalige of huidige fiets. Ik vermoed dat ie geen elektrische aandrijving heeft en dat het zonnepaneel op de aanhanger voor iets anders wordt gebruikt. Toch komt het al wat meer in de richting van m’n zontrapper.

Iets anders is het moment waarop hij in Nederland was. Toen stond Tsjechië bovenaan met het aantal corona-besmettingen en -doden. Mogelijk was ie voor die tijd al de grens over. Ga er ook van uit dat hij niets had, anders heb je niet de conditie voor zo’n tocht. Vroeg me wel af of ie gezeur had gehad aan de grenzen. Maar ja helaas niet gesproken. Van de 2 oppassers hoorde ik dat het een man was, maar heb geen idee de leeftijd.

Advertentie

Geplaatst op 2021-06-03, in Alkmaar, Milieumatig, Rijwielmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Ik blijf voor het ontwerp van jouw zontrapper.

  Zonnige groet,

 2. marieclaire

  Voor mij persoonlijk wil ik graag een scooter in cabriolet-uitvoering met zijwieltjes achter.

 3. een volgende keer blijf je even buiten op de eigenaar wachten. Als een nederlander op een Tjech kan lijken, kan een Tjech ook op een nederlander lijken, gewoonlijk ben je heel erg goed in logica…

 4. Je hebt in ieder geval de foto’s…

 5. Leuke ontwerpen en je zit natuurlijk als een vorst op zo’n ding maar net lijken me wel obstakels, denk aan fietspad en rijstrook.

 6. Je zult je toch de pleuris trappen met zo’n kar achter je fiets.

 7. @Dhyan: Waarschijnlijk zit er onder het zonnepaneel een zware koelkast. ;-)

 8. @Bertie: Als elke Nederlander met zo’n ding of een bakfiets gaat rijden, dan moeten de fietspaden 3x zo breed worden.

 9. @Sjoerd: En heb nog even overwogen om eerst de boodschappen te halen en daarna wat foto’s te maken.

 10. Het lijkt mij echt een briljante uitvinding zo’n zonnefiets. Niet alleen ben je beschermd tegen de elementen, je wekt ook nog eens je eigen energie en trapondersteuning op.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: