Jun-14: Wat Beweegt Ze?
Een maandje geleden kreeg ik een uitnodiging van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) om mee te doen met een onderzoek. Kreeg een nummer waarmee ik in kon loggen. Waren allemaal vragen over hoe zelfstandig ik het huishouden kon doen, of ik financieel kon rondkomen en of ik terug kon vallen op buren of familie als dat nodig was.
Ben een jaar of 4 eerder in die situatie geweest, maar kon me uiteindelijk zelf redelijk redden. Als het nodig was dan had ik de buren voor het e.e.a. kunnen vragen of had ik een supermarkt de boodschappen laten brengen. Maar ik had genoeg in huis en na een paar dagen had ik zo’n boodschappentas op wielen op de kop getikt en kwam ik er wel uit.
Een van de CBS-vragen ging over sport. Ik ben niet sportief. Dus gaf aan dat ik niet aan sport deed (heb dat ook nooit gedaan). Later bedacht ik dat er helemaal geen vraag was over bewegen. Een paar maanden eerder had ik een enquete van de gemeente ingevuld, die zo na wilde gaan of er genoeg werd bewogen. Met gemiddeld anderhalf uur lopen per dag beweeg ik voldoende. Bij de gemeente stond ook telkens ‘Beweeg of sport je?’
Bij het CBS werd geen leter gerept over bewegen. Dus vroeg ik me later af of ze met die sportvragen dan ook bewegen bedoelde? Dan had ik dat deel duidelijk anders ingevuld. Bij mij valt sport onder bewegen, maar dan intensiever, waarbij je zweet en blessures kan krijgen. Bewegen vind ik dan ook gezonder als sporten. Maar zou het CBS daar ook zo over denken?
Kortom ik stuurde ze een mailtje met de vraag wat ze onder sport verstaan. Na een week kwam daar een antwoord op dat ik mijn CBS-nummer door moest geven. Dat doe ik en weer een week later vragen ze weer om andere gegevens. Had dat meteen in het eerste mailtje gedaan! En waarom zijn mijn gegevens nodig? Een definitie moet toch iedereen van het CBS kunnen vragen en krijgen?
Kortom wat beweegt ze om zo lastig te doen? De vragen had ik al allemaal beantwoord en ik vroeg het meer in geval er later een vervolgonderzoek komt. Ik heb de indruk dat ze me vaker over dezelfde onderwerpen gaan bevragen. Inmiddels heb ik bedacht om daar dan voor te bedanken. Het is de eerste keer dat ik vragen kreeg van het CBS en wat mij betreft meteen ook de laatste keer.
Blijf gewoon wel de enquentes van IO-research van de gemeente invullen. Die komen duidelijker en professioneler over.
In de afgelopen week las ik dat Heerhugowaard een ‘Beweegtuin’ opende. Dat deed me denken aan zo’n ‘tuin’ die ik een maand geleden trof in Huiswaard:
Dacht eerst nog even dat het iets voor sportieve hipsters was, zoals de 2 plekken met Calisthenic-toestellen. Maar het infobord gaf aan dat het voor ouderen is. Heb wat dingen geprobeerd en dat lukte me aardig. Maar ja, het is 3km lopen van m’n huis en ik was daar, omdat die Jumbo wel de vegetarische Marokkaanse Roergemak-maaltijden verkoopt.
Toch doet Alkmaar veel aan speeltoestellen voor ouderen en jongeren. Er zijn ook veel speelplekken en speeltuinen. Met een gemiddeld rondje lopen passeer ik er doorgaans een stuk of 5.
Kwam in januari ook nog een plek tegen voor honden die iets aan hun overgewicht mogen doen:
Geplaatst op 2021-06-14, in Alkmaar, Overmatig en getagd als Bewegen, CBS, Enquete, Huiswaard, Jumbo, Ouderen, Sport, Statistiek. Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.
Ik krijg (gelukkig) zelden enquêtes. Wel zat ik een jaar of 4 in de pot bij Maurice de Hond en antwoordde bijna altijd op zijn vragen. Bijna altijd over politiek of ‘Wat zou je nu stemmen als het nu TKV zouden zijn?’ Dan antwoordde ik: GROEN LINKS maar dat was ik feite onjuist want als Belg mag ik niet stemmen voor de Tweede Kamer. Maar ja … hij begint zijn vraag met … ALS …
Ik vul ook regelmatig enquêtes in, maar soms zijn ze zo gericht op een punt dat ik me ook afvraag waarom…
Dat ze zoveel vragen stellen om je te kunnen antwoorden is vast een teken dat ze de vraag niet begrijpen omdat ze niet gewend zijn dat anderen ook vragen kunnen bedenken.
Over dat bewegen; vrijwel iedereen beweegt, loopt misschien nog een trap op, rommelt wat in de keuken, doet het huishouden een beetje, loopt eens naar de brievenbus, staat te praten met een buurvrouw (staan is ook bewegen want vraagt veel van de spieren).
Een wandelingetje naar de supermarkt. De afwas.
Ik heb een oefenuurtje thuis, iedere dag, niet omdat ik dat zo leuk vind maar zonder dat heb ik veel meer pijn.
Zelfs op de pijnpoli werd dat niet serieus genomen. En als je bij je ziektekostenverzekeraar korting wilt krijgen moet je aantonen dat je bij een sportschool traint, dan is geldig. Dat ik thuis oefen niet omdat dat niet controleerbaar is.
De laatste jaren op de sportschool was ik er soms maar 20 minuten en deed geen cardio meer. Toch vindt men (o.a. artsen) dat meer reden tot lof dan thuis gymmen.
Ik ben benieuwd of die buitensport ook als geldig gezien wordt. Hier staan al jaren van die “veldjes”.
@Appelvrouw: Ik heb nooit iets gezien in sporten in clubverband. Heb wel altijd veel gefietst naar werk, om op visite te gaan of recratief en vakantie. Heb ook nooit een auto gehad. De laatste 4 jaar loop ik veel meer, circa anderhalfuur per dag met een gemiddelde van 100 meter per minuut (6km/h). Doe ook een beetje aan ochtendgymnastiek danwel oefeningen voor m’n kniespieren. Bij de enquete voor de gemeente was veel duidelijker wat ze bedoelde. Hen maakt het ook niet uit of dat in een sportschool, thuis of buiten gebeurd. Bij het CBS was me dat niet goed duidelijk en in de ‘help’ (extra info) stond er geen letter over. Mogelijk heb ik het goed begrepen wat ze bedoelden, maar mogelijk ook niet. Punt is als leeftijdsgenoten dat ook hebben, dan is zo’n onderzoek voor dat deel eigenlijk flink waardeloos. Bij onduidelijke vragen krijg je onbetrouwbare antwoorden. Al die enquetes zijn anoniem. Ik zal er zelf dan ook niet op afgerekend worden.
Toen ik nog thuis woonde kreeg ik ook eens zo’n envelop die ik niet invulde stond wel dat het anoniem was. Een maand later kreeg ik dezelfde envelop met het verzoek de vragen alsnog in te vullen. Niks anoniem dus. Ik vind sport en bewegen twee dingen. Je doet een sport en je beweegt op allerlei manieren.
Wat een gedoe met het CBS zeg. Zo maken ze deelname ook wel erg moeilijk. Ik moest glimlachen om je zin: ‘Wat beweegt ze om zo moeilijk te doen.’ Heel treffend geformuleerd : )))