Jun-25: Cafeïne Ervaring
Las net een blogbericht bij Kitty Kilian. Als nabrander ging het nog even over koffie. Zelf had ik de indruk dat ik daar jaren geleden al iets over had geschreven. Kon echter totaal niets vinden. De kans is groot dat ik mijn koffie-ervaring bij iemand in de reacties heb gedeeld. Ben je mooi klaar mee. Kan het dus beter hier schrijven, zodat ik er andere bloggers niet mee lastig val.
Ergens rond 1995 kreeg ik problemen op m’n werk. Dwz elke maandagmiddag terug in de bedrijfsbus kreeg ik hartkloppingen en gaf m’n werk daar de schuld van. Gedurende de week nam het af en de maandagmiddag daarna was het weer raak. Ik kon eigenlijk niet bedenken waarom dat zo was. Het werk was niet echt veranderd en ik was ook niet bezig met projecten die ik niet aan kon. Wel was er wat gezeur door overnames, maar daar had ik niet zoveel mee te maken.
De titel verraadde het al. M’n vader was overgestapt op cafeïnevrije koffie. Dat dronk ik het hele weekend en maandag gingen weer de gebruikelijke 8 bekertjes cafeïnerijke koffie naar binnen. Veel mensen krijgen met zo’n ritme juist zaterdag-ochtend problemen wegens een gebrek aan cafeïne. Dat was me echter nooit opgevallen.
Ik heb toen geëxperimenteerd door op het werk minder koffie te drinken. Decaf zat toen nog niet in hun automaat. Dronk om beurten een beker water en een beker koffie. Ben ook een tijdje met koffie gestopt, maar daar werd ik ook niet blij van.
Uiteindelijk ben ik thuis weer cafeïnerijke koffie gaan drinken, maar wel veel minder.
Inmiddels drink ik al een jaar of 20 alleen bij het ontbijt cafeïnerijk roodmerk. De rest van de dag water of light sinas met de helft water. Zonder water smaakt het me te zoet. Voel me er goed bij en heb geen last meer gehad van hartritmeproblemen.
Wel kwam ik er achter dat cafeïne net zo werkt als alcohol. Als je er minder van neemt, dan wordt je er gevoeliger voor. Na 3 uur ’s middag drink ik echt geen cafeïnerijke koffie, want dan kom ik ’s nachts niet meer in slaap.
Geplaatst op 2021-06-25, in Overmatig en getagd als Cafeïne, Koffie, Maandag, Medisch. Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.
Herken het koffieverhaal wel. Ik word ziek als ik weinig koffie drink. Het is de enige verslaving die ik mezelf toesta. Als alibi kweek ik nu oesterzwammen op het koffiedik en de rest mik ik in de tuin tegen de slakken. Ik slaap 💤 prima op koffie. Geen enkele last.
En dan drink je wel sinas light? Dat zou ik nou weer niet doen. Die kunstmatige zoetstoffen zijn niet gezond. Ik drink sowieso nooit limonade. Als tiener al niet.
Sporthart kan ik me goed voorstellen als je veel fietst. Gewoon blijven sporten, hè, dan gaat dat wel goed ;-)
interessant verhaal over cafeine. Drink mijn hele leven cafeinerijke koffie, maar niet na vijf uur des middags. Tijdens vliegreizen vraag ik cafeinevrij, om te kunnen slapen tijdens de vlucht. Onlangs viel mijn reukvermogen grotendeels weg, drink nu de helft van mijn eerdere gebruik, vind het stukken minder lekker, drink nu gemiddeld twee bakjes expresso, des morgens voor zeven uur, later op de dag taal ik niet meer naar koffie..
Ik drink al twintig jaar geen koffie meer. Op kantoor dronk ik twee kopjes decaf ‘s morgens. De koffiedame wist precies hoe ik mijn koffie graag dronk; de hoeveelheid koffiemelk tot op een milliliter afgemeten. Geen suiker. Nu doe ik net alsof ik de thee die ze schenkt wel lekker vind. Vers gezette koffie vind ik wel lekker ruiken. Dat is net zoiets als stoppen met roken en dan achter iemand anders die een sigaret rookt gaan lopen.
Cafeïnevrije koffie is schijnt nog beroerder te zijn dan de cafeïne zelf, door het giftige spul dat gebruikt wordt om de koffie er vrij van te maken.
Wat er van waar is weet ik niet.
Ik drink eerst in de ochtend thee, maar tegen een uur of tien een of twee koppen koffie. later op de dag is het water…
ik drink heel veel koffie, wel half/half met (magere) melk, zelfs tot laat op de avond
Gisteren om 14.00 uur na vier dagen geen koffie een cappuccino genomen in een restaurant bij mijn tosti en tot vijf uur vannacht niet in slaap kunnen komen.
Het klopt wel, hoe minder je drinkt hoe meer last.
@Dhyan: Dan heb je waaarschijnlijk roodmerk cappuccino gehad. Dwz in de ‘echte’ zit net als in espresso 100% arabica en die bevat veel minder cafeïne. Snapte vroeger ook nooit waarom ik geen last kreeg met espresso na het avondeten in een restaurant. Roodmerk (met de helft robuusta en de helft arabica) is minder ongezond en beter voor het milieu.
@Bertie: In de beginjaren heb ik dat ook gehoord. Er zijn/waren verschillende methodes. Of het nu nog een probleem is weet ik niet. Ik hoor er nooit meer over.
@Marieclaire: Zelf vind ik tabak lekker ruiken tot ze het in de fik steken. ;-)
@Kitty: Zoals ik schreef, gooi ik daar ook de helft aan water bij. Over een hele dag drink ik kraanwater het meest.
Dat sporthart was destijds wel een dingetje (in rust 40 slagen per minuut). Omdat ik net te ver woonde en m’n baas een bedrijfsbus liet rijden en ik veel in het buitenland was, nam het regelmatig naar het werk fietsen erg af. Daar doet je hart niet direct aan mee. Vooral 4 maanden werken in de USA zorgde voor een flinke gewichtstoename. Zo’n lage hartslag is volgens mij ongezond en dat is ook een reden dat ik cafeïne wilde blijven innemen. Weet niet of dat nu nog zo nodig is. Dat werk heb ik al jaren niet meer. Maar ik voel me veel beter dan destijds dus laat het maar even zo.
@Jan: Jetlag is vervelend. Ik kon nooit slapen in een vliegtuig. Loste dat bij aankomst op door een soort korte tussenslaap. Een keer was ik er behoorlijk beroerd van. Die reis (van huis naar hotel) duurde 25 uur. Later kwam er een betere verbinding met minder overstappen, maar was je nog lang bezig.
Heb ik ook eens gelezen. Leek me indertijd een goed onderbouwd verhaal, maar kan me er geen precieze details meer van herinneren.
Bij mij liep de koffie consumptie op het werk ook enorm op. Voelde ik me op den duur niet goed van, maar ik had niet direct in de gaten dat het van de koffie was. Koffie is gewoon een verslavend opwekkend middel.
Ander werk betekende andere koffiegewoontes, maar nog steeds dronk ik op het werk te veel koffie. Nu drink ik na het wakker worden 1 beker koffie met veel melk. Daarna niks meer. Daar voel ik me beter bij. Gewoon kraanwater voor de rest van de dag en in de avond melk of warme chocolademelk.
Ik heb wel eens geprobeerd het helemaal zonder koffie te doen, maar dat beviel me ook niet. Ik vind dat eerste beetje koffie na het wakker worden lekker. Hoewel het een verslaving is, vind ik het niet echt kwaad kunnen.
Ik drink ’s ochtends om 10 uur drie kleine kopjes koffie. Heel veel meer niet, want dan word ik akelig.
Dat effect heeft het op mij ook. Na die ene beker in de ochtend voor mij geen koffie meer, op een enkele uitzondering na. Ik moest vanuit het ziekenhuis om 3 uur in de ochtend weer naar huis rijden en vroeg toen wel om een kop koffie voordat ik vertrok. Ik volde me te slaperig om veilig te kunnen rijden. Dan werkt zo´n kop koffie wel weer goed. Maar de volgende dag voelde ik me echt niet lekker.