Jul-10: Texelse Hek

Lang niet elke Alkmaarder weet waar het Texelse Hek is. Ze weten niet eens dat het om een brug gaat over de Singel bij het Mallegat en dat daar vroeger een soort poort was zoals nu het Schermer Hek. Ondanks dat ze er misschien wel dagelijks overheen fietsen tussen de Grote Kerk en de Tesselse Brug.

Onlangs maakte ik de bovenstaande foto. De doorvaart is al minimaal; zo rond de 85cm. Door de vele regenval (er viel hier 90mm in 1,5 uur en een dag later 48mm) is het water onder de brug een cm of 10 gestegen. Dan hou je nog maar 75cm over. Net genoeg om de rondvaartboot niet vast te laten lopen. De inzittende moeten nu wel voor 100% plat liggen (dus eigenlijk inliggenden), anders stoten ze hun hoofd.

Er zijn in de rondvaartroute nog een paar van die lage ‘bruggen’. Ik zou het eerder een flinke duikers willen noemen. Rondvaren in Alkmaar is om die reden zeker een attractie.

Het Texelse Hek heeft altijd zo geheten. Dus 2 woorden los van elkaar. De Friesebrug schreef men altijd aan elkaar. En toen kwam ruim 40 jaar geleden de Tesselse Brug of Tesselsebrug bij het Tesselse Hek net als de Friesebrug over het NoordHollands Kanaal.

Op de brug staat het los van elkaar:

Net als in pdok (BAG)

Dat houdt in dat de naam van de bushalte niet klopt terwijl die misschien wel logischer is. Op de bijbehorende bushalte wordt het aan elkaar geschreven.

En dat allemaal onder het Stadskantoor, waar dit soort namen worden vastgesteld.

Advertentie

Geplaatst op 2021-07-10, in Alkmaar, Brugmatig, Klimatig, OV-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Je hebt er weer een interessant rondje van gemaakt.
  Toen onze kinderen klein waren hebben hebben ze ooit in een rondvaartboot met veel Duitse toeristen gezeten. Sindsdien hanteren wij hier in huis de term niedrige brücke voor de nauwe doorvaarten. 😉

 2. Lijkt me wel leuk, al die benauwde gezichten in die boot…

 3. @Ferrara: Was eigenlijk geen rondje. Een aantal dagen geleden zag ik der rondvaartboot in de Oudegracht. Zelf liep ik naar de Jumbo en toen ik daar uitkwam liep ik toch nog maar even door om te kijken of ie onder het Texelse Hek door kon. Was dus net te laat met m’n foto.

  Dat van die Tesselsebrug was me jaren eerder opgevallen. Daar is nooit wat aan veranderd, behalve dat het gele connexxionbordje nu wit is. Was het dus eigenlijk al een beetje vergeten en nu leek het me wel wat om dat aan elkaar te koppelen.

 4. @Sjoerd: De route van de rondvaartboot valt goed te wamdelen. Het zijjn de lage bruggen die zo’n rondvaart iets extra’s geven, vooral de eerste keer.

 5. What the hack !!!!!!!!!!!!!!!!
  Het waterpeil zal toch wel weer zakken, gaan de inliggende weer om hoog.

 6. @Bytheway: Peil zakt alweer een tijdje, maar is nog steeds hoger dan normaal. Er was hier erg veel water gevallen. Ook in Bergen en Egmond en veel daarvan stroomt via de Singel of zo het NH-Kanaal in. Bij een brug over de Hoevervaart in de Westerweg zag je flinke draaikolken. Het waterpeil in de stad is gekoppeld aan het NH-Kanaal. Aanvankelijk zag ik geen rondvaartboten. Toen was het peil misschien wel te hoog. Kan ook te maken hebben met de coronamaatregelen. De foto is van 30 juni.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: