Jul-18: Overmeesteren?
Een ieder kent de ‘burgemeester’. Alkmaar heeft net een verse. Eigenlijk een burgemeesterster of burgemeesteres of burgemeesterin. In elk geval iemand die de inwoners (burgers) in een gemeente voorgaat.
Brandmeester is duidelijk iets anders. Duidelijk geen persoon die de brand leidt. Het geeft aan dat de brand overmeesterd is. Met het woord schoolmeester heb ik ook moeite. Hij is niet de meester van de school, dat is dan weer de hoofdmeester. Beide zullen niet zo zeer over het gebouw gaan, maar over de leerlingen. Moet het dan geen schoolkinderenmeester zijn?
Onlangs zag ik een wegwijzer met daarop ‘Wijkmeester’. Gaat het hier om het gelukte overmeesteren van een wijk? Of iemand die meester is over de wijk. Net zoiets als een stadsmeester of een gemeentemeester, waar ik nog nooit iets over gehoord of gelezen heb. Ik neem aan dat ze hiermee een wijkbewonersmeester bedoelen.
Een gemeente bestaat doorgaans uit een stuk of 10 wijken. Een wijk omvat vaak een stuk of 6 buurten. Dit bordje staat in wijk Alkmaar-Zuid. Een wijk waar ik ook in woon. Alleen helemaal aan de andere kant. Ik vraag me af of deze wijkmeester ook mijn wijkmeester is of hij/zij/het meer een buurtbewonersmeester voor Kooimeer is.
Geplaatst op 2021-07-18, in Alkmaar en getagd als Alkmaar-Zuid, Burgemeester, Buurt, School, Taal, Wegwijzer, Wijk, Wijkmeester. Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.
Een paar jaar geleden, eigenlijk al decennia geleden, doken steeds meer van die meesters op: De huismeester, de flatmeester, en die andere meesters die je al noemde. Naar mijn gevoel worden we steeds meer overmeesterd.
Hoensbroek is een geografisch een stadsdeel van Heerlen. Maar een stadsdeelmeester kan ik ook niks van maker. Het stadsdeel Hoensbroek heeft verschillende wijken. Een wijkmeester kan ik me ook niks mee voorstellen. Wat ik me wel nog kan herinneren is dat er vroeger Blokhoofden waren…
Blokhoofd, dat klinkt in ieder geval uitspreekbaar.
Maar het zijn allemaal tussenlagen om mensen op afstand te houden van waar de beslissingen worden genomen.
Het is ook een controle mechanisme. Ik hoorde van een flatbewoner dat de flatmeester vond dat hij andere gordijnen moest ophangen. Er waren krantenpagina´s op afgebeeld en dat was indertijd heel modern. De flatmeester vond dat hij de kranten van zijn ramen af moest halen. Kosten voor die flatmeester werden ook nog doorberekend aan de bewoners.
De benamingen zijn aan het wijzigen. Tegenwoordig heet alles beheer.
Wijkbeheer, flatbeheer, milieubeheer, dorpsbeheer, stadsbeheer, stadsdeelbeheer.
@Vlierbloesem: Huismeester was ik vergeten. Is een mooie aanvulling. Bij een huismeester denk ik aan iemand die zorgt dat het huis heel blijft en niet zozeer een leider van de bewoners in dat huis. De term flatmeester had ik nog niet eerder vernomen. Maar zal een vervolg zijn op de huismeester.
Een leider van de bewoners is het in ieder geval niet. Dit soort functies zijn meestal top-down.
Als je langer over een woord gaat nadenken wordt het steeds vreemder!