Jul-27: Xitrnimé

Met dank aan Ruben Oppenheimer die me zo net op het titel-idee bracht.

De aanleiding voor dit schrijfsel was een tweet van OZ:

Hoezo zijn de Fransen opeens zo boos over covidvaccinatie terwijl ze zonder enige vorm van protest hun overheid 11 andere vaccins al jaren laat verplichten bij borelingen? #dtv #vaccinatiee

Nu weet ze met haar achtergrond waarschijnlijk best het juiste antwoord. Toch vond ik het wel iets om mijn Rossemiaanse visie er op los te laten. Ik kijk er namelijk niet van op. Bedenk dat de ‘Gele Hesjes’ ook veel meer en langdureiger aanslaan in Frankrijk. Die oerwappies hebben zich aangesloten bij het Franse Verzet.

De kloof tussen volk en regering is in Frankrijk veel groter. Wilfred de Bruijn gaf dat een paar keer mooi aan in ‘Op zoek naar Frankrijk‘. Macron bedenkt geen zaken met, maar voor de bevolking. Het enige slimme van Rutte was dan ook de ‘intelligente lockdown’. Mensen kregen daardoor de indruk dat ze mee mochten doen met de oplossing danwel bestrijding van het virus. Daarna maakten Rutte, De Jonge en een berg Op1-gasten fout na fout. Toch is de groep die het beleid pikt in NL een stuk groter dan in Frankrijk.

Die kloof zie ik ook al jaren bij de vakbonden. In Frankrijk polderen ze niet, maar wordt er meteen met het mes tussen de tanden gestaakt. Ook dat zal een pijler onder hun Covid-verzet zijn.

Mijn indruk is dan ook dat het wantrouwen jegens hun regering daar een stuk hoger is dan hier. Je hoort veel Fransen dan ook zeggen: ‘We vertrouwen het niet.’ En dan komen er allerlei verschillende argumeneten.

Dat is niet iets van nu. Het bestaat ook al jaren bij het roken. In NL is het aantal rokers de laatste 20 jaar flink afgenomen. In Frankrijk vrijwel niet. Ons percentage rokers is dan ook een stuk onder die van Frankrijk gezakt. Bij roken hebben regeringen eveneens allerlei dingen bedacht om het te ontmoedigen. Toch gaat een deel van de bevolking daar niet in mee. Ze dokken flink voor hun peuken en nog altijd vallen er in NL circa 55 doden per dag vanwege dat roken.

De doorrokers hebben allerlei smoezen bedacht waardoor ze niet hoeven te stoppen. Iets dat bij elke verslaving hoort. De tabaksmaffia doet daar goed aan mee door onware berichten te verspreiden. Zo roken bijvoorbeeld vrouwen omdat ze dan niet dik worden. Maar er was ook een bericht dat roken beschermd tegen corona. Niets is echter minder waar. Roken verslechterd de conditie, waardoor rokers juist vatbaarder zijn en meer ellende van het virus ondervinden. Maar helaas mensen accepteren nu eenmaal eerder een onjuist bericht dat in hun straatje van pas komt, dan een juist bericht waar ze moeite mee hebben.

Zelf heb ik al heel lang de indruk dat de Oelewappies vooral gezocht moeten worden onder de rokers. Ik ken weinig corona-ontkenners, maar die ik ken roken stevig. Onder rokers zal ook veel meer afkeer zijn van de regering die hen maar steeds blijft pesten.

Dat roken kan ook wel eens de oorzaak zijn van het overdreven terraszitten. Als je het nieuws hoort, dan lijkt lijkt terraszitten een eerste levensbehoefte. Zelf mijd ik al jaren terrassen en dat zit in de rokers. Binnen mag niet gerookt worden en sinds die tijd zijn terrassen het hele jaar open met milieu-onvriendelijke terrasverwarming en rokers. Voor mij hoeft er maar 1 op een terras te roken en de aerosolen (lees: stank) en fijnstof daarvan gaan mijn kant op.

Daarbij gaat roken lastig met een mondkapje op. Ik vermoed dan ook dat de dwarsliggers vooral onder de rokers gezocht moeten worden. Vraag me af of Maurice de Hondt dat al eens onderzocht heeft. En natuurlijk Maurits le Chien in Frankrijk.

Advertentie

Geplaatst op 2021-07-27, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Over het verschil in “vechtcultuur” met Frankrijk, naast de argwaan van de burger tegen zijn en haar overheid, wordt er ook veel sneller een harde strijd geleverd tussen werkgevers en werknemers. Ook dit is al zeker vijftig jaar zo. Je kunt ook zeggen dat het gevoel voor hiearchie in Frankrijk groter is dan in Nederland. Men heeft na een clash ook meer respekt voor de winnaar na het stevig potje vechten. En kijkt men wel uit om het volgende partijtje te winnen voor enige tijd.
    Voor mij mag je vaker Rossemiaanse tekten schrijven, het verhaal over de relatie rokers-wappies is overtuigend, ik was ooit zelf stevige roker

  2. Een intrigerende correlatie: roken en corona ontkennen!

  3. Ik mag ook niet meedoen want ik ben al jaren een niet roker en heb me ook laten inenten. Met mijn eigen boerenverstand…

  4. Maurice is Frans genoeg hoor. Mauritius werd in 1721 gekoloniseerd door de Fransen dat dan weer wel.

  5. @Dhyan: Ik (of beter Google-translate) was wat doorgeschoten met vertalen. Mauritius is de Nederlandse naam voor de Republique Maurice. Moet dus wel Maurits zijn, wat me als eerste te binnen schoot. Heb het dus aangepast.

  6. @Jan, Nicole en Sjoerd; Ik zat al langer met het idee in m’n hoofd dat rokers waarschijnlijk anders tegen ‘overheidsbemoeiienis’ aankijken. Ik heb er geen echt bewijs voor, maar een zeer sterk vermoeden. Die Willem E lijkt me ook een roker.

  7. Ik moest de link openen om de titel te kunnen uitspreken. Goed zeg. Met mijn naam valt niets aan te vangen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: