Aug-05: Ramptourist

Een paar weken geleden at ik een ijsje aan de kop van de Turfhaven. Een mooi plekje met een fraai uitzicht op het Accijnstorentje. En op mooie dagen; de vele bootjes die daar tussen het Noordhollands Kanaal en de Oude Gracht varen. Duidelijk kleine bootjes, omdat de brug naar de Oude Gracht maar 90 cm hoog is.

Ik zat er nog maar net en zag een klein bootje met 2 volwassenen en vier kinderen naar de kelder gaan. Ze zaten niet goed verdeeld en door de Turfhavenbrug (die nog lager is) bogen de inzittenden teveel naar voren en schepte de boeg flink water. En dat hield niet meer op:


Binnen enkele secondes was het kleine bootje vol met water. De paniek viel mee. Binnen een minuut was iemand (die daar werkt) met een rubberboot aanwezeig voor hulp. Omstanders waren er ook snel, maar gezien de publieke locatie viel me dat mee.

De grap was dat dat bootje helemaal niet verder wilde zinken. Schijnbaar heeft dergelijk kunststof een behoorlijk drijvend vermogen. Wel dreef er allerlei proviant als blikjes uit het bootje. Na de ‘redding’ werd eerst het bootje leeg gehoost. Met zo’n klein ding was dat snel gepiept. Vervolgens werd er netjes met een schepnet jacht gemaakt op al het weggedreven materiaal.

Ik had dit nog niet eerder meegemaakt, zo vlak voor m’n ogen. De foto’s maakte ik gewoon zittend op het bankje. Ondertussen m’n ijsje verorberend. Beetje een privé 3D-bioscoop.

Advertentie

Geplaatst op 2021-08-05, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. een mooi verhaal, en voor mij een kapstok voor iets dat ik al langer kwijt wil. Ik lees en hoor verhalen over mensen die worden bekeurd als ze fotoos maken van verongelukte autoos op de snelweg. Of mensen die worden weggejaagd van een dijk die op doorbreken staat bij hoog water. Dit soort mensen wordt aangeduid met het woord ramptoerist. Ik vind dat vaak maar zeer tendele terecht.
  In mijn ogen heeft elk mens het recht om zich te verdedigen tegen dreigend onheil of ook hoog water, dus de nieuwsgierigheid vind ik een nieuwsgierigheid met als doel om te overleven.

  Natuurlijk is het zo dat als de verkeerspolitie er al met veertig man bovenop zit, of de dijkgraaf met zijn mensen ook, jij als nieuwesgierig aagje vooral in de weg kan lopen.

  Maar dan nog vind ik het woord ramptoerist te snel. Het suggereert dat je als gewone burger er honderd procent vanuit kunt gaan dat de verkeerspolitie er altijd al met veertig mensen bovenop zit. En de dijkgraaf met zijn mensen ook. In Duitsland hebben we pas gezien dat het geen vaste prik is-

  Ik vind dat die nederlandse burgemeesters (hhofd van de politie) pas mogen klagen over die ramptoeristen als ze dat ter plekke doen bij de plaats des onheisl, nadat ze zelf eerste hulp hebben geboden.
  Want die ramptoerist is vaak niet alleen bezig met zijn of haar overlevingsinstinct door kennis te vergaren, ze steekt ook wel eens een hand uit. Last but not least: rijdt de ramptoerist door, krijgt ie nog het verwijt dat niemand iets deed:

  (in de USA denkt men anders dan in Nederland over het dragen van wapens, omdat men anders dan in Nederland minder vertrouwen heeft in het effektieve van het unieke recht van de politie om geweld te gebruiken)

 2. Als er geen doden of gewonden vallen is dit natuurlijk heel hilarisch…

 3. Ik vind dit wel heel grappig. Het doet me denken aan de tent-opzettaferelen op de camping. 🏕 Heerlijk van die mensen die moe waren van de reis, hun tent niet kenden en de mooiste kunstwerken van de stokken maakten. Na een half uurtje ging iedereen dan helpen. Hier komt geen ellende bij. Iedereen helpt en klaar is kees. Een leuk tafereel.
  Ramptoeristen vind ik niet leuk. Dan ga je kijken naar een ramp. Dat voegt niets toe. Als je een ramp ziet gebeuren, kijk je of je kunt helpen en daarna vertrek je.

 4. Dat had ik graag bij willen zijn. En dan naar commentaar luisteren. 😆

 5. Ik had toch wel verwacht dat je onmiddellijk het water was ingedoken.

 6. Zo te zien type badkuip, goed gevuld met twee volwassenen, vier kinderen en proviand. Gelukkig gebeurde het daar, want niet overal in de Alkmaarse wateren zet je makkelijk voet aan wal. Je zat wel mooi eerste rang.

 7. @staartje: ik vind dat je ook nog even mag blijven kijken om erachter te komen hoe eea heeft kunnen gebeuren. Je mag ook jezelf helpen door inzicht te vergaren, om op die manier te voorkomen dat jou in de toekomst hetzelfde overkomt. Natuurlijk zonder het reddingswerk of de hulp van anderen te storen.
  Een journalist, maar ook een burgerjournalist als Ximaar mag en heeft zelfs de taak om het inzicht in een verhaal en beeld verder te brengen naar de medemens die niet zelf getuige is van het ongeval. Bijna elk politiebericht over een ongeval eindigt met: hoe een en ander heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht.

  Het verhaal en het beeld van Ximaar is niet alleen maar grappig, maar geeft ook veel inzicht, opdat de lezer een volgende keer goeie tips kan geven zonder in paniek te geraken..

 8. @Jan en anderen; Ik heb een aantal weken gewacht en zag er niets over in de krant. Dat terwijl de man op de 2de foto flink aan het filmen was op een veel kortere afstand. Belangrijk blijft dat je hulpverleners niet in de weg loopt en dat hulpverlening snel opgang komt. Beide was het geval. Niemand liep in de weg en binnen 1 minuut een ‘reddings’-boot is akelig snel.

  Gewoon omdat ik er zat en geen hand uit stak was ik natuurlijk wel een ramptourist, die niet op de ramp afging. Ik zat er al.

  Waar ik me meer druk over maakte was de privacy. De personen op de foto’s zijn slecht herkenbaar. Zo is de kleur van de ogen niet te zien. Anders had ik er zwarte balkjes in geplakt. Ik vond dat deze keer niet echt nodig. Scheepsnaam of kenteken is ook niet zichtbaar.

  Soms schieten we door in wat wel of niet mag. Echte hulpverleners als ambulancepersoneel en brandweer hebben steeds vaker last van mensen die in de weg lopen. Als er mensen nodig zijn om deze lieden op afstand te houden, dan is er iets goed mis. Maar ja, iedereen heeft tegenwoordig een videocamera op zak.

 9. @Dhyan: Dan hadden ze nog iemand moeten redden. ;-)

 10. Ik vind dat kijken altijd mag zolang je niet hinderlijk aanwezig bent. Je zat al op dat bankje, er werd al hulp geboden, dus met blijven kijken doe je niemand kwaad. Voor de mensen in het bootje was het natuurlijk vervelend, maar je hebt het niettemin met humor beschreven.

 11. De mensen in het bootje zaten er ijzingwekkend relaxed bij. Heel goed voorbeeld voor de kinderen om niet meteen hysterisch te worden of in paniek te raken. Ik vind het om die reden alleen al een aanbevelenswaardige documentatie. Zeer waarschijnlijk hebben ze vooraf informatie ingewonnen of droegen ze de kennis al dat het bootje zou blijven drijven.

 12. @Dhyan: ja die conclusie kun je trekken na de eerste foto, op de tweede foto zie je een hulpvragende hand uit het bootje, die nog niet wordt beantwoord door de rubberreddingsbootbemanning, het lijkt alsof die ook al weet dat er niks aan de hand is

 13. Als Ximaar het advies van @staartje al bij voorbaat had opgevolgd, hadden we heel wat gemist, en ook het advies van @staartje

 14. That makes for a great memory! Ice cream, with a show!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: