Aug-08: Nederland + Antillen
13 Jaar geleden blogde ik over drie ‘Lastige Britten‘. Door een bericht van Jan Kroosenbrink schoot me dat ding weer te binnen. Punt is dat het Verenigd Koninkrijk (VK/UK) van Groot-Brittannië en Noord-Ierland een bij elkaar geraapt zootje is. Vaak doen hun sporters mee als GBR, maar bij Voetbal mogen ook de ‘Landen’ Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, Gibraltar, Man, Guernsey, Jersey en Alderney meedoen. Zo valt Man bijvoorbeeld buiten het VK/GBR, ze hebben zelf een premier. Net als de Kanaaleilanden hebben ze nooit deel uitgemaakt van de EU. Gelukkig brengen veel van deze landjes geen team op de been en doen ze niet mee.
Al deze landen kennen maar 1 paspoort; het Britse. Je kan je dus als Schot moeilijk over laten schrijven naar Engeland. Paspoortmatig gaat dat in elk geval niet. Canada, Australië en Nieuw Zeeland hebben ook het Engelse staatshoofd, maar hebben wel een eigen paspoort en bijvoorbeeld een eigen leger.
Dan Nederland
Met Nederland en de Nederlandse Antillen is het bepaalt niet overzichtelijker. Sinds 2010 zijn Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De overige 3 Antilliaanse eilanden zijn met elkaar een soort gemeente binnen Nederland en heten nu Caribisch Nederland. Toch vallen ze net als de andere Antillen buiten Schengen en zitten ze via Nederland als LGO (Landen en Gebieden Overzee) in de EU.
(R/L = RegeringsLeider)
Ook hier maar 1 land (Koninkrijk der Nederlanden) die paspoorten uitgeeft en een leger heeft. Wel is er een verschil qua identiteitskaart en Sédula. Als het om internatioanle sportwedstrijden gaat, zoals de Olympische Spelen, dan doen alleen Nederland (NED) en Aruba (AWB) mee. Dat is 11 jaar geleden misgegaan. Tot die tijd bestond AHO, waar alle Nederlandse Antillen in zaten.
Aruba heeft de Arubaanse Gulden (AWG). Curaçao en Sint Maarten de Antilliaanse Gulden (ANG). Bonaire, Sint Eustatius en Saba de US Dollar. Het Franse deel van Sint Maarten heeft de Euro.
Eigenlijk zouden Curaçao (met ruim 2x zoveel inwoners als Aruba of 9x zoveel als San Marino) en Sint Maarten ook als land mee mogen doen. Maar dat ging mis. Het Internationaal Olympische Commitee erkent 205 landen en ze hadden geen zin om daar nog meer aan toe te voegen.
Curaçao leverde met Terrence Agard en Liemarvin Bonevacia de helft van de estafettelopers, die voor Nederand zilver veroverden. Direct na afloop zei 1 van deze 2 iets in het Papiamento over Curaçao. Ben eigenlijk wel benieuwd wat dat was.
Deze 2 mannen hadden ook voor Aruba uit kunnen komen. Aruba heeft sporters van Curaçao en Sint Maarten aangeboden om onder hun licentie deel te nemen. Churandy Martina (ook een inwoner van Curaçao) heeft 2x voor de Nederlandse Antillen aan de Olympische Spelen meegedaan en toen dat niet meer ging via Nederland.
Geplaatst op 2021-08-08, in Kiesmatig, Overmatig en getagd als Antillen, Aruba, Curaçao, Olympics, Paspoort, Sport, Topotic. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.
Allemaal verzonnen door de politiek… Makkelijker kunnen we het niet maken.
verhelderend, Reden om iemand te zoeken die een alternatieve madaillespiegel gaat maken. Een belangrijk criterium daarbij zou kunnen zijn het dialect dat de altleet verstaat van zijn/haar geboorteland. S.Hassan maande haar Etieopische kollega brons wat dichterbij te komen staan op het podium, ik weet niet in welke taal.
Volgens Wikipedia is Chris Froome een in Kenia geboren Britse wielrenner (derde generatie Britse familie woonachtig in Kenia). Of een in Kenia geboren Brit automatisch de Keniaanse natioliteit krijgt weet ik niet.
Wat ingewikkeld allemaal inderdaad Ximaar. Ik wist dit helemaal niet.