Aug-13: Grenspalen 15 en 28

Vandaag heb ik m’n fotopagina met grenspalen aangevuld. Begon met ‘nummer’ 15. Het gaat dan om m’n eigen nummering. Wist al veel langer van het bestaan. Ben er ook wel eens langs gefietst, maar deze keer ging ie eindelijk op de foto. Hij staat in de Eilandspolder tussen GrootschermerSchermerhorn en Beemster. Van die eerste 2 plaatsen staat er een wapen op.

Vanuit Grootschermer valt er moeilijk te komen. Vanuit De Rijp of Schermerhorn gaat het via een halfverhard pad, die de dijk langs de Beemsterringvaart volgt.


Korter geleden ben ik opzoek gegaan naar nummer 28. Dat is dus een nieuwe toevoeging. Deze staat op de grens Schoorl-Bergen, halverwege in de duinen van StaatsBosBeheer en Watermaatschappij PWN. Dat werd nog klunen. Het bos is er behoorlijk dicht en de kleur komt akelig overeen met die van een boomstam. Het is een eenvoudige paal zonder ingevulde wapens.

Gisteren heb ik wederom een rondje gefietst en heb toen betere foto’s van GP-24 gemaakt. In het betreffende volkstuintje was een vrouw aan het werk en ik vroeg of ik een foto van de paal mocht maken. De oude foto’s waren op afstand. Achteraf viel me op dat de kant met het Egmondse wapen schoon was gemaakt. Op de andere kant zitten de 3 halve maantjes van Wimmenum, maar daar is weinig van te zien. Deze paal heeft waarschijnlijk 500m westelijker gestaan, daar liep de grens en staat op oude kaarten een grenspaal. Verder is ie afgebroken, het onderste stukje staat er achter.


M’n landkaartje met o.a. grenspalen is ook bijgewerkt.

Advertentie

Geplaatst op 2021-08-13, in Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Jammer dat ze die van de oude plaats weghalen. Er zit toch een stuk historie aan vast.

  2. @Sjoerd: De meeste zijn op hun plek blijven staan. Circa 6 van de 28 die ik hier in de buurt ken zijn verplaatst. Vaak omdat er een weg werd aangelegd of verbreed. De eigenaar van het volkstuintje hierboven dacht dat ‘haar’ paal daar altijd heeft gestaan. Zo ver ik weet kan dat niet. Op die pllek liep geen grens en palen zet je niet in een kuil. 500m verder heeft op oude kaarten wel een paal gestaan. Sinds een jaar of 60 staat daar nu een huis met camapingwinkel. Of ie meteen naar de huidige plek is versleept (dingen zijn loei zwaar) of dat ie nog een tijdje rond heeft gezworven weet ik niet. Er zijn ook flink wat palen verdwenen en niet meer teruggeplaatst.

  3. Grenspalen zijn eigenlijk best bijzonder als je er over nadenkt!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: