Aug-18: 1-Zijdig Ongeval
Afgelopen vrijdag was het prima fietsweer en ik bedacht weer eens een rondje duinen te doen. Eerst naar Egmond-Binnen gefietst en van daar voor een groot deel door de duinen naar Schoorl en weer naar huis.
Bij Duinvermaak reed ik via een stukje waterleiding-gebied de Schoorlse Duinen van StaatsBosbeheer in. En net bij de overgang PWN-SBB rolde voor m’n neus een wat oudere vrouw (circa 70) van de fiets. Het laatste stukje is redelijk steil. Zal dat nog eens nameten, mocht ik mijn inclinometertje ergens vinden.
Omdat ze wat onhandig slingerde, bleef ik er op gepaste afstand achter fietsen. De vrouw schakelde niet terug en kreeg uiteindelijk de trappers niet meer in de rondte. Toen bedacht ze af te stappen. Helaas kneep ze niet meteen de handrem(men) in en begon de fiets langzaam achteruit te rollen. Ze viel eerst op haar gat en wat later op haar achterhoofd. Dat leverde wat bloed op.
Het is een van de drukste routes om in de duinen te komen. Hulp was er dan ook snel, waaronder iemand die een verpleegopleiding had genoten. Al snel werd er een ambulance gebeld. Maar dat lukte slecht door minder bereik. Mij lukte het prima, maar de vrouw gaf aan dat het niet nodig was. Uiteindelijk was het misschien toch beter geweest, want volgens mij was ze redelijk in de war.
Fiets werd natuurlijk aan de kant gezet en daar heeft ze een tijdje zittend gewacht op een auto. Dwz het betrof een groepje van 3. Een echtpaar, dat vrijwel dezelfde leeftijd had, en deze vrouw die tevens jarig bleek te zijn. De man van het echtpaar ging de auto halen. Dat is daar te doen. Ik bleef er bij in geval toch nog contact nodig was met 112.
Ze waren nog maar net op weg en waren met de auto uit ’t Gooi gekomen. Het betrof een niet-elektrische fiets. Het echtpaar hadden beide wel een elektrische fietsen en zij reden een meter of 5 voor deze vrouw. Toen de auto er was ben ik weggegaan. Het is te hopen dat ze bij thuiskomst nog wel even bij een huisartsenpost de vrouw hebben laten nakijken.
Bij een eenzijdig ongeval is maar 1 verkeersdeelnemer betrokken. Naar het schijnt zijn er veel eenzijdige ongelukken. Toch zie ik het zelden. En zeker niet zo voor m’n neus. Het wegdek of rommel op de weg kon je niet de schuld geven. Het had er vooral mee te maken dat deze mensen hier onbekend waren. Mogelijk was de vrouw ook een onervaren fietser en dan is het niet handig om met deze flinke heuvel te beginnen.
Het was beter geweest als ze eerder wwas afgestapt op een minder stijl deel, maar dat is makkelijk achteraf praten. Vaak zie ik dat vooral vrouwen de versnellingen niet goed gebruiken. Ze laten de fiets in de zwaarste versnelling en hebben geen idee dat je beter terug kan schakelen voor bijvoorbeeld een stoplicht.
Vaak vind ik de fiets van oudere vrouwen veel te groot. Ze kunnen er niet op blijven zitten als ie stilstaat. Of dat hier het geval was weet ik niet. Je zou het denken zoals ze van de fiets rolde. Maar echt goed bekeken heb ik het niet.
Geplaatst op 2021-08-18, in Fietsen, Regiomatig en getagd als Bergen, Duinen, Ongeval, PWN, SBB, Schoorl. Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.
Misschien zijn vrouwen niet technisch genoeg?☻☻☻
(ik gebrujkte ze wèl ☻)
Toch gebeurd het vrij veel. Heel vaak slingeren ouderen wat en raken dan net van het fietspad af of raken het trottoir. Ik heb afgelopen jaar ook tweemaal bijstand moeten verlenen. En in beide gevallen is er een ambulance bij geweest. Hier gebeurd het ook nog wel eens dat fietsers het afrijden van een berg verkeerd inschatten en onder niet op tijd meer stil komen.
De maat van een fiets vind ik ook een probleem. Als de fiets zo klein is dat je makkelijk op de grond komt bij stoppen dan is de hoek om te trappen ongelukkig. Is de fiets goed afgesteld om makkelijk te fietsen dan is het ding weer te hoog om makkelijk in stilstand met 1 been op de grond te staan. Ook de sturen bevallen me niet. Te laag om rechtop te zitten. Te ver naar voren zodat je op de fiets moet hangen. Remmen en versnellingen werken vaak niet soepel.
Ken je de Maxinette?
Blijven zitten op een stilstaande fiets doe ik nooit, ik stap af. Tenzij ik mijn voet op de stoeprand kan zetten en altijd de versnelling een tikkie lager als ik wegfiets.
Zo te lezen geen ervaren fietser, in elk geval niet in dat gebied.
@marieclaire. Nu wel.
De Gazelle Maxinette. Een Spartaanse fiets uit het Flint Stone tijdperk. Geen versnelling en terugtraprem
Ik denk dat ik een brommobiel neem. 😉
Nee, Maxinette ken ik niet.
Ik had een oudere Gazelle fiets, die zo goed als dat kon op mij was afgestemd. Moderner dan een oma fiets. Er was een ander stuur op gezet, waarmee ik rechtop kon zitten. Een zachter zadel. De versnelling beviel me niet. Die bediening daarvan zat op de dubbele stang gemonteerd zodat ik diep naar beneden moest reiken om van versnelling te wisselen. Daarom bleef ik ook lang in de zelfde versnelling doorrijden.
Ik heb het een tijdlang een prettig fietsje gevonden, maar het had in een fietsenrek wat verbuigingen opgelopen waardoor er van alles ging aanlopen. Daardoor is het te lang ongebruikt blijven staan. Ik moest het weghalen uit buurmans tuin waar we beiden fietsen hadden staan. Iemand wilde zijn Gazelle fiets hebben en dat mocht wel van mij. Ik heb toen iets te makkelijk ook mijn eigen fiets weggegeven. Nu zit ik zonder.
@Vlierbloesem: Vaak wordt er alleen gekeken naar de framemaat. Als mensen onder de 1,75 zijn is het ook handig om voor kleinere (26″) wielen te kiezen. Een goede fietsenwinkel meet dat prima op en kan goed advies geven.
@Sjoerd: In een heuvelachtig landschap zal je het idd sneller zien dan hier in de platte polders.
@Bertie: Vrouwen zijn technisch zat, ze kunnen ook schakelen in een auto of een naaimachine bedienen. Hete ontbreekt eerder aan interesse