Aug-24: Het golft maar door
Bij deze m’n middenmaandenlijkse lijstje met dagelijkse coronadoden per miljoen inwoners rond 15 augustus:
Tunesië 8,52 (13,9) Portugal 1,22 (0,71) Cuba 6,76 (4,50) Uruguay 0,72 (2,36) Zuid-Afrika 6,19 (6,50) Italië 0,71 (0,20) Russische Fed. 5,70 (5,47) Ukraïne 0,58 (0,38) Iran 5,15 (2,12) India 0,41 (0,63) Namibië 4,85 (23,8) Canada 0,34 (0.26) Indonesië 4,73 (3,99) Nederland 0,34 (0,11) Suriname 4,68 (6,23) Pakistan 0,33 (0,14) Mexico 4,40 (1,57) België 0,31 (0,10) Argentinië 3,99 (8,48) Roemenië 0,30 (0,23) Brazilië 3,87 (5,75) Mozambique 0,27 (0,67) Vietnam 3,44 (0,34) Duitsland 0,19 (0,24) Costa Rica 2,63 (2,63) Japan 0,19 (0,11) Verenigde Staten 2,54 (0.75) Denemarken 0,17 (0,07) Paraguay 2,48 (7,46) Zuid-Korea 0,15 (0,04) Colombia 2,34 (9,95) Ierland 0,14 (0.34) Chili 2,21 (5,74) Australië 0,13 (0,02) Israel 2,15 (0,14) Oostenrijk 0,11 (0,10) Peru 2,04 (3,37) Tsjechië 0,11 (0,12) Turkije 2,03 (0,56) Slowakije 0,08 (0,24) Filippijnen 1,76 (0,71) Polen 0,07 (0,16) Ver'd Koninkrijk 1,41 (0,62) Taiwan 0,06 (0,17) Spanje 1,41 (0,15) Nigeria 0,03 (0,00) Frankrijk 1,38 (0,29) China 0,00 (0,00)
Gaat om een gemiddelde van 7 dagen. Tussen haakjes de cijfers van een maand eerder. Voorgaande versies van midden-Januari, –Februari, –Maart, –April, –Mei, –Juni en –Juli.)
In Namibië gaat het duidelijk beter en ook in Tunesië is het dodenaantal gezakt. Nu komt vooral Cuba opzetten. Maar als je goed kijkt geldt dat ook voor de USA, Israël, GBR, Spanje en Frankrijk. Landen waar veel mensen zijn gevaccineerd. In Nederland gaat het ook slechter, maar nog lang niet zo erg als in de USA of Israel. Mogelijk lopen we op die landen achter en zien we dat volgende maand. Zelf vermoed ik dat het mee gaat vallen.
In Duitsland zakt het nog, maar ik heb de indruk dat land iets achter Nederland aan hobbelt. Het blijft wat over de wereld rondgolven en de vaccins helpen niet zo goed als verwacht. Ze nemen in kracht af en hebben moeite met de delta-variant, die inmiddels alle andere varianten heeft verdrongen.
Israel liep voorop met het vaccineren, met daarachteraan de USA en GBR. Inmiddels gaat het in die landen weer de verkeerde kant op. Komt ook omdat een groot deel zich daar niet heeft laten vaccineren. Het aantal volledig gevaccineerden blijft steken op 60%. Een percentage waar Nederland en Duitsland inmiddels ook op zitten, maar hier gaat het nog wel even door. Hier een aansluitend NRC-artikel.
Maar als ik het zo bekijk, dan hou ik nog liever wat afstand en krijgen mij niet naar Spanje, Frankrijk of GBR op vakantie. Zonder corona was ik hooguit naar Frankrijk gegaan.
Geplaatst op 2021-08-24, in Overmatig en getagd als Corona, Cuba, GBR, Israël, Lijst, Spanje, Statistiek, USA. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Ik verlang terug naar de eerste lockdown. En dat die dan eeuwig mag duren. Iedereen hield zich zo keurig aan de regels. Nu is men weer losgeslagen.
We zijn er in ieder geval nog lang niet vanaf. China vind ik erg ongeloofwaardig…
@Sjoerd: Ben ik met je eens. Vooral omdat het al een jaar zo is. Door de grote hoeveelheid inwoners moeten er meer dan 50 doden per dag vallen willen ze afgerond op 0,01 komen. Ze nemen ook enorm drastische maatregels als er iemand besmet is. Dat doen Australie en New Zeeland overigens ook en die staan ook vrijwel op 0. Maar China is ook erg gesloten als het om informatieverstrekking gaat. Ik kijk bij diverse betrouwbare bronnen en kan er niet meer dan 0,00 van maken. ;-)
@Sjoerd: Ik heb Australië, maar ook Nigeria (Land met meeste inwoners op Africa) toegevoegd. M’n lijst is verre van compleet. Het bevat vooral landen die in het nieuws zijn geweest of die het nieuws heeft gemist. Maar dan ook ten tijde dat het niet meer in het nieuws is. Het nieuws geeft alleen ‘slechte’ berichten als ergens de ziekenhuizen vol liggen en niet wanneer dat weer flink is afgenomen.
Vietnam heeft overigens ook erg lang op 0 gestaan, maar daar gaat het nu ook mis. Er zijn veel landen waar je vraagtekens bij kan zetten. Het is niet altijd omdat een regering zich voor de cijfers schaamt, maar ook omdat ze de middelen niet hebben om het goed te registreren. Zo staat Zweden er niet tussen omdat hun cijfers op dit gebied tot 14 dagen achter lopen.
Ze gooien daar een wereldhaven dicht als er 1 geval van besmetting is. En dan moet meteen iedereen in de plaats getest.
Ximaar, stel dat er in Nederland iets is als een globaal anti-covidbeleid, zou je dat beleid op dit moment kunnen schetsen als: eea zodanig onder controle houden dat de medische wereld niet wordt overspoeld met covidpatienten en verder het virus laten uitrazen met langzaam haar eigen positieve gevolgen voor een groepsimmuniteit?
@Jan: Ik vind dat lastig. Aanvankelijk gaf de WHO globale richtlijnen, die landen zelf moesten opvolgen. Schijnbaar gaf dat voldoende ruimte voor zeer diverse invullingen. Landen zelf zaten te balanceren tussen verspreiding voorkomen, overbelaste ziekenhuizen voorkomen en het voorkomen van een instortende economie. Dat laatst is ook zeker belangrijk, het kan op den duur meer doden opleveren. Brazilië koos duidelijk voor het laatste, maar had ook veel minder de luxe om voor het eerste te kiezen. Nederland, Zweden en GBR zwabberden. Ze hebben ook met de gedachte van kudde-immuniteit gespeeld, maar zeker in het begin was dat geen optie. Het strictere beleid van België heeft duidelijk niet voor minder doden gezorgt, maar heeft hun economie wel meer geschaad. Australië en Nieuw Zeeland nemen ook duidelijk minder risico wat ze economisch veel kost.
Het beste was natuurlijk voorkomen. Wat je land niet binnenkomt hoef je ook niet te bestrijden. Direct al het vliegverkeer met China stillegen (zoals Taiwan deed) leevrt het betste resultaat op en is economisch veel minder schadelijk voor de economie dan wat er nu is gebeurd. Ben er nog steeds voor om vakantievluchten op Spanje stil te leggen zolang daar zoveel besmettingen zijn en doden vallen. Zakelijke vluchten kunnen doorgaans ook prima opgevangen worden door online-overleg. Jammer voor de KLM, maar die gaan uiteindelijk toch grote klappen krijgen. Zakelijke reizen zullen op den duur toch afnemen ook door de concurrentie met luchtvaartmaatschapijen uit Qatar e.d.
@Ximaar: een helder antwoord en een helder overzicht, dank.
Hoewel het virus uit zichzelf niet veel aantrekt van landsgrenzen en het om die reden logisch zou zijn meer een eenduidig wereldwijd beleid te voeren, ben ik erg blij met de verschillende aanpakken per land. Om twee redenen, de globalisering is al te ver doorgeschoten waardoor het bestaan van verschillende culturen te veel wordt ontkend.. Maar in dit geval van de covid19 bestrijding, de bestrijding van een relatief nieuw virus is het toepassen van verschillend beleid in verschillende landen tevens een bron van kennis. Deze kennisopbouw kan leiden tot een meer wereldwijde en effektieve aanpak de volgende keer.
Tegelijk moet ik vaststellen dat een eerder uitgesproken plan om de vaccinatie vooral wereldwijd tegelijk aan te pakken, dus ook in armere landen, behoorlijk faalt als gevolg van de souvereiniteit van de verschillende naties
@Jan: Ik heb nog geen complete mening over de aanpak in NL of daarbuiten. Het virus waart nog altijd rond en verandert steeds. Het oorspronkelijke Wuhan-virus werd in NL eerst vervangen door de Britse variant (daarmee verdween het Wuhanvirus). Inmiddels heeft 98% van de besmette mensen de delta (India) variant. En daarmee is er van de Britse variant weinig over. Die varianten verschillen, de delta variant kan zich beter via de lucht verspreiden. Eigenlijk zouden we om die reden 3 meter afstand moeten houden. Taiwan heeft effectief de Wuhan en Britse varant afgeslagen, maar heeft nu wel last van de deltavariant. Je moet dus snel anticperen en daarmee ook snel onderzoeken. Politiek en voor democratie en snel gaan vaak niet samen. Bij veel tegenstrijdige berichten raken mensen van slag. Ook de ‘normale’ media hebben dat gedaan door zo nog hoor en wederhoor te promoten. Ik denk zelf dat het goed is om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te helpen ipv een kleine groep rijkeren heel erg te helpen. Israel laat zien dat dat laatste niet werkt. Als er niet wereldwijd wordt gewerkt dan ontstaan er waarschijnlijk nog veel meer varianten en daar kunnen nog ellendigere tussen zitten.