Okt-04: Wilde Hazelnoten


Misschien waren ze wel niet wild. Ze zagen er in elk geval wild uit. Ik liep langs het Nassauplein, wat meer een plantsoen is met ruime speelweide in het midden. Ik zag de berg ‘rommel’ onder de bomen. Onderweg ook veel takken op de grond. Nu ik het terugzoek zie ik dat het in de nacht van 2 op 3 oktober flink heeft gewaaid. Zelf heb ik daar totaal niets van gemerkt.

Ja, de takken in het park en op veel plekken in de buitenwijken. Toen ik dit zag zei ik tegen een jonge vrouw, die daar net op de fiets stapte, iets van: ‘Behoorlijk wat wilde kastanjes op de grond.” Ze wees me terecht. Volgens haar waren het hazelnoten en kon je daar een lekkere hazelnotentaart van maken. Ze zal het beter weten dan ik. Zij woont of werkt daar met uitzicht op deze boom. Ik zei: “Weer wat geleerd.” en ze vertrok op de fiets.

Er staan daar nog paar dozijn van dit soort bomen, genoeg voor een taart of 200. De stoep was hier en daar een beetje schoongeveegd. Zelf hou ik niet van hazelnoten; mijn moeder was er gek op. Wat dat betreft ben ik ver van de boom gevallen.

Aanvulling Okt-05:
Na de discussie hieronder zat een aanvulling er natuurlijk dik in. Dacht ik even een simpel berichtje te plaatsen met een foto, blijkt dat allemaal vragen op te roepen. En ook bij mij. Ben er vanochtend weer langsgelopen. De plantsoenendienst was druk bezig en het meeste hadden ze opgeruimd.

Gelukkig waren ze nog wat van die Boris Johnson look-alike krullebollekes vergeten. Eentje ging mee naar huis. Van buiten was al te zien dat er een setje hazelnoten in zaten. Die hazelnoten kan je er redelijk eenvoudig uitpeuteren. Het totaal kwam op 7:

Geplaatst op 2021-10-04, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Ik denk dat het meer lijkt op tamme kastanje.

 2. Dit zijn geen hazelnoten hoor, dit zijn tamme kastanjes. Die zijn eetbaar, maar dat doe ik niet want niet lekker. In mijn tuin staan vele hazelaars met veel vruchten waar de eekhoorntjes op af komen. Deze hazelnoten eet ik zelf niet want niet eetbaar vind ik. Een enkele keer neem ik hazelnoten mee uit de winkel en weet je wat? De laatste is altijd het viest.

 3. nou ja kastanjes of hazelnoten? De foto vind ik toch echt in de richting van kastanjes wijzen, als ik jou was zou ik een second opion organiseren

 4. Idd hazelnotenheb jk in de tuin. Is meer een struik. Dit zijn tamme kastanjes. Misschienlust je die wel

 5. Ik ben verder gaan zoeken, aangezien de hazelaar een struik is. Kwam uiteindelijk uit op een boomhazelaar. Die link heb ik onder hazelaar geplakt. Eerdaags zal ik zo’n ding meenemen. Ze zien er duidelijk anders uit dan kastanjes.

 6. ja het zijn kastanjes, de castania sativa, geen familie van de paardenkastanje die zo mooi glimt. de kastanje is wèl lekker, maar je moet hem niet rauw eten, je kunt hem roosteren, poffen, of gewoon koken en dan puree van maken. vermengen met een aardappel, anders wordt het gerecht te zwaar.
  hazelnoten moet je ook roosteren, dal die noten zitten vol tanines waar je mond van samentrekt.
  vaak is de hazelnoot leeg, oftewel loos, dan heeft een of ander slim diertje hem verorberd door een gaatje in de dop te boren. Als je aangevreten hazelnoten vindt dan moet je op het aangeknaagde randje letten. de bosmuis knaagt anders dan de hazelmuis. en de eekhoorn pulkt met zijn handjes de dop eraf. Ik heb walnootboom in de tuin, dat geeft veel werk voor de eekhoorns, ze graven her en der noten in de grond, daar zie je dan in de zomer weer loten van opkomen. deze zomer heb ik wel 40 beginnende notebomen uitgetrokken. Maar het zijn schitterende dieren, waar de kat bang voor is, zij vindt dat onvoorspelbare gespring maar eng.

 7. Ben benieuwd, zo te zien heb je gelijk met de boomhazelaar.

 8. het grootste verschil zit in de vorm van de vrucht. De tamme kastanje is duidelijk een kastanje, maar dan plat…

 9. Je laatste zin is prachtig en poëtisch Ximaar : )

 10. De info van de boomhazelaar die je opzocht overtuigt mij wel, Ximaar. Die boom kende ik niet. Jammer dat niet veel mensen die noten lusten of kennen, anders zouden ze niet blijven liggen. Ik vind het altijd wel leuk als er in het openbaar groen iets eetbaars wordt aangeboden.

 11. Kastanjes. Heerlijk om te poffen. Vroeger zag je ze in zuidelijke landen op straat gepoft en verkocht worden. Je volgde je neus maar. Rauw lust ik ze ook wel, maar ik weet niet of dat echt gezond is.

 12. Een boomhazelaar… wat leuk! Weer wat geleerd

 13. Heb net een aanvulling geplaatst.

 14. ik ben ook niet te oud om te leren, prachtig verhaal

 15. Mooi. Als ik ooit zo´n notenboom tegenkom, weet ik wat het is. Zoiets vergeet ik niet meer.

 16. Ik heb van de week ook hazelnoten geraapt in een plaats in de buurt. Daar stonden ze gewoon in de straat als beplanting. Erg lekker hazelnoten. Tamme kastanjes liggen er ook veel in de bossen in de buurt na de harde wind van de laatste dagen maar die vind ik wat minder. Veel buitenlanders (turken denk ik) die ze komen rapen, ze maken daar kastanje taart van.

 17. Nu ik de rest van de berichten lees, het zijn wel degelijk hazelnoten hoor. Tamme kastanjes zitten in een stekelig omhulsel, ze liggen opzichtig als groene stekelballen onder de bomen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: