Oct-06: Alkmaars Lokalisme

Afgelopen middag trof ik in een klein straatje al 7 Ontzetvlaggen. Voor alle duidelijkheid, dat vieren we pas over 2 dagen. Het is een aangepaste Alkmaarse vlag, waarbij in het stadspoortje een 8 is verwerkt.

Op nationalisme, provincialisme, laat staan EU-isme kan je de mensen hier niet betrappen, maar er is duidelijk wel een stadsgevoel.

Advertentie

Geplaatst op 2021-10-06, in Alkmaar en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. maar is het stadsgevoel geen logische reactie op de ontwikkeling van het provincialisme, het nationalisme en het Euro lisme?

 2. Als ik puur naar het vlagvertoon kijk, dan zie ik vrijwel nooit een EU- of NH-vlag. Eerder nog een Friese vlag. De nationale vlag zie je wel met Koningsdag, maar niet een paar dagen voor die tijd zoals deze vlaggen.

 3. het provincalisme koppel ik vooral aan de taal/het dialect, ik neem even aan dat het westfries op het fries lijkt, en misschien daarom de Friese vlag. Verder wel provincialisme in Limburg en Achterhoek/Drente. Misschien ook in oostelijk NoordBrabant. Maar Holland en Zeeland en Utrecht, rest van Gelderland, daar zie ik weinig provincialisme voorzover ik dat van hier kan bekijken.

 4. Alkmaar geeft gehoor aan het verzoek van de 8 October Vereeniging. Een hele week vlagvertoon. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer gewoon de straat op en massaal aan de zuurkool aan het eind van de dag.

 5. @Ferrara: Dat verklaart veel. Ik had het niet gelezen. Dwz ik krijg wel hun nieuwsbrief en lees de Alkmaasche Courant. In beide was het me niet opgevallen. Facebook, instagram of huis-aan-huismeuk heb ik allemaal geblokkeerd.

 6. @Jan: Westfries lijkt niet op Fries, eerder op Gronings. Het zijn de verkaste Friezen die hier slecht inburgeren en van huis een vlag hebben meegenomen.

  Alkmaar ligt voor de helft in het oorspronkelijke Westfriesland. De binnenstad en zuid liggen buiten dat Westfriesland. Tegenwoordig is de Regio Westfriesland een stuk klener, dat komt niet westelijker dan Obdam.

 7. aha, begrijp ik het goed dat de verkaste Friezen met het meenemen en het vlaggen van hun friese vlag bewijzen dat ze niet goed inburgeren? Of zijn er nog meer gedragingen die wijzen op slecht inburgeren?
  Heel andere vraag: is er een logica, een verklaring waarom het westfries op het gronings lijkt?

 8. Als leiden bevrijd is komt Alkmaar er achteraan…

 9. @Sjoerd: In Alkmaar begon de Victorie 360 dagen eerder. Eigenlijk was Brielle nog eerder, maar omdat dat een andere groep bevrijders was rekenen ze die niet echt mee.

 10. @Jan: Dat Friese valt wel mee, in het dagelijks leven vallen ze niet echt op. Ik noem Gronings, omdat Westfriezen het Fries rond Leeuwarden totaal niet verstaan. Deens is nog eenvoudiger. In Duitsland heb je ook een Friesland met de hoofdstad Jever, dat een stuk voorbij Ostfriesland ligt. Die mensen zijn ook goed te verstaan. Wij zouden het eerder Nederlands dan Fries noemen. Westfries lijkt ook erg op Zaans, maar dan minder zangerig. In het Gronings laten ze ook ‘ge’ bij de voltooid deelwoorden weg,, Westfriezen doen dat ook. Friese dialecten gaan door tot Denemarken.

 11. In Brielle vieren ze de overwinning op de Spanjaarden jaarlijks op 1 april.

 12. Dat zijn heel wat vlaggen zeg. Hier in de omgeving hebben veel mensen de vlag van Gelderland hangen, maar ik wil die zelf niet ophangen.

 13. @Nicole: Is de vlag van de Achterhoek niet iets? Zag trouwens 2 versies. Een groene met een groen kruis en 1 met golfjes en rechts een leeuw. Die laatste vind ik mooier.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: