Nov-03: Zwaar Bebladerd Fietspaddek

Gisteren las ik in de regiokrant dat een 85-jarige fietsster op een e-bike in botsing kwam meet een 59-jarige fietser op een mountainbike. De fietsster is later in het ziekenhuis overleden. Het vooral gebeurde op het Broeckerpad in Bovenkarspel. Dat is een redelijk nieuw fietspad door een groenstrook net ten zuiden van de Drechterlandseweg (N505) tussen Bovenkarspel en Hoogkarspel.

Mooi bedacht, maar mij lijkt het een beetje omfietsen, omdat je steeds kruisingen hebt met dwarswegen. Het fietspad wordt dan telkens een flink stuk teruggebogen. Het is ook een soort langerekte buitenbocht om de bebouwde kom van de gemeente Stede Broec. De breedte lijkt tussen 2 en 3 meter afhankelijk waar ik het met streetview kan bekijken. Voor 2-richtingen is dat tegenwoordig niet breed te noemen.

Als ik de komborden mag geloven, dan ligt het pad binnen de bebouwde kom en is het van de gemeente. Zelf zou ik het een recreatief fietspad noemen, waar je geen last hebt van autoverkeer. Mogelijk voor beide een reden om hier te fietsen.

Al snel was bedacht dat het om een voorrangsfout gaat. Van wie lees ik dan weer niet. Er zitten wat aftakkingen in met kleinere paden de wijken in.

Maar toen ik de 3 foto’s zag, spraken die voor mij boekdelen. Hieronder een fragment:

Door groen en langs bomen fietsen is prachtig en luw, maar in de herfst ligt zo’n pad bedolven onder de gevallen bladeren. Hieronder nog een eigen foto van het ‘fietspad’ langs de N511 tussen Egmond en Bergen:

Met geluk zie je nog de asbelijning. Net in Stede Broec gaat het om een vrijliggend 2-richtingen fietspad. Op de foto in Bergen is goed te zien dat de naastgelegen weg compleet bladvrij is. Autoverkeer rijdt niet alleen preventief gestrooid zout in, maar het rijdt ook de bladeren van de weg. Fietsverkeer doet dat niet. Met geluk blijft er een smal strookje in het midden bladvrij.

Je kunt dus zien dat fietsers het midden opzoeken. Niet gek, want je weet niet of er onder de bladeren nog wel het fietspad ligt en of daar geen gaten of (in geval van Bergen) een scherp afgrondje onder zit.

De kans is groot dat beide fietsers in Stede Broec meer in het midden fietsten dan in andere jaargetijden, als er geen bladeren op het pad liggen.

In het midden fietsen hoeft geen probleem te zijn, als je maar niet te hard gaat. Met een e-bike en mountainbike kan de snelheid voor deze herfstige situatie wel eens te hoog zijn geweest. Slechter reagerende ouderen kunnen dan malle fratsen uithalen door het schrikken van een tegenligger of iemand uit een zijpad.

Vaak heeft gewoon rechts voorrang, maar het komt ook voor dat zo’n lang pad als voorrangspad wordt gezien. Dat zou je kunnen zien aan de belijning met bijvoorbeeld haaietanden, maar ook die zijn door de laag boombladeren niet te zien.

Het is een onvoortuinlijk ongeluk. Mogelijk is zoiets te voorkomen als in de herfst het pad een paar keer geveegd wordt door een veegmachine. Zo’n lawaaiding krijg ik hier in de stad een paar keer per maand door m’n straatje. Hoeft niet, er valt weinig te vegen. In plaats daarvan zou ik ‘m graag naar dit Broeckerpad sturen.

Advertentie

Geplaatst op 2021-11-03, in Fietsen, NH-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. helder verhaal, kan zo naar de betreffende wegbeheerders. De NS heeft het geluk dat het herfstprobleem vierkante wielen oplevert, hetgeen de snelheid reduceert, ik zie dat nog niet gemakkelijk te realiseren met die kwaliteitsbanden op de fietsen.

  2. Levensgevaarlijk, zo’n 85 jarige dame op een e-bike….

  3. Prima voorstel, want de fietspaden worden ook nog eens spekglad!

  4. Bladeren op stoepen en fietspaden, ellendig, ik weet er alles van. 😣

  5. Ik las in eerste instantie belabberd, zat er niet ver naast. Die gemeentestofzuiger maakt inderdaad een bak herrie, maar bij ons valt er aardig wat te zuigen in de herfst, scheelt weer een veegbeurt als de gemeente is geweest.

  6. Zo’n voorwielmotor op een e-bike lijkt me ook wel betrokken bij een nat en slipperig, door bladeren bedekt, wegdek. Maar wielrenners en ook mountainbikers rijden vaak idioot hard zodat ze niet op tijd kunnen stoppen als een andere fietser moet afslaan.

  7. Wat naar dat die mevrouw ook echt overleden is door dit ongeluk. Herfstblaadjes zijn glibberig en inderdaad ook slecht voor de zichtbaarheid.

  8. Heb vandaag het hele pad even gefietst. Een best prettige verbinding en van de dwarswegen heb je niet zoveel last. Het was niet druk op het pad. Er lag maar op een paar plekken wat blad op de weg, maar niet in die mate dat ik het gevaarlijk zou noemen. Ik heb er even stevig in geremd maar schoof niet weg.

  9. @A198: Ik kon niet vinden dat je hier eerder onder een andere naam hebt gereageerd, dus noem ik je voorlopig maar even A198. Bedankt voor de moeite. Het is inmiddels een week geleden en mogelijk is er inmiddels een keer geveegd. Was zelf overigens miet bang voor de gladheid, maar dat er door bladeren aan de kanten meer het midden wordt opgezocht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: