Nov-06: Bla, Bla, Bla…
Een paar weken geleden zette ik deze 2 WC-deuren in onze locale kwalitaria (zeer nette snackbar) op de foto.
Neem aan dat mannen hier de rechterdeur door moeten en de vrouwen de linker.
Korter geleden begon Greta Thunberg te blah, blah, blahen. Ze had het gehad met de Klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow.
Tegelijkertijd zag ik op Twitter grafieken verschijnen dat geboortebeperking meer effect heeft dan de auto de deur uitdoen.
Gaat om effect op het milieu door CO2-uitstoot, die zorgt onder meer voor zeespiegelstijging en het beleggen van klimaattoppen. Daarbij wel leuk dat de luchthaven van Glasgow het grote aantal van 400 privéjets niet kon verwerken.
Zelf ben ik ooit van Kingston upon Hull via Edinburgh naar de Orkneys gefietst. Heb Glasgow overgeslagen, maar misschien kan je daar wel helemaal niet met de fiets komen. Naar Hull veerde ik overigens ook mee op een boot. Wat mij betreft kan dat bijeenkomen ook gewoon online. Spaart niet alleen brandstof, maar ook veel tijd en ongezond Brits voedsel.
Nederlanders scooren na de USA, Canada en Duitsland ook erg slecht op CO2-gebied.
Mijn CO2-voetafdruk valt mee; ik heb dan ook geen auto en geen kinderen. Maar over dat laatste mag je eigenlijk nooit praten. Toch zit daar wel een quick-fix. Vooral voor landen als Nederland. Punt is dat niet zomaar de helft van de bevolking kan omleggen om zo de CO2-doelen voor 2050 te halen. Maar minder kinderen kan zeker. Nederlanders hebben vergeleken met Duitsers redelijk veel kinderen en dat ligt niet alleen aan de Mederlanders.
Geplaatst op 2021-11-06, in Alkmaar, Klimatig, Milieumatig en getagd als CO2, COP26, Geboorte, Glasgow, Trein, Vliegtuig, WC. Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.
een mooie blogpost met belangrijke onderwerpen en goed gevonden coincidenties. Het belang van het aantal kinderen voor de CO2 uitstoot is vooral ook hoopgevend. We hebben eerder gezien dat de Millenniumdoelstelling (uit 2000) de honger in de wereld te halveren in 2020 zowaar is gelukt. Mede door de kwestieuze bevolkingspolitiek in China, een groot land. De gemiddelde gezinsgrootte in een latijns-amerilaans land is in ongeveer tien jaar tijd drastisch teruggelopen, ik denk vooral als gevolg van vormen van gezinsplanning door de ouders zelf.
Iedere man en iedere vrouw na twee kinderen verplicht steriliseren is een uitkomst… Wellicht wat kort door de bocht, maar wel een oplossing… en dat voor de hele wereld uiteraard. Dan lost het probleem zich vanzelf op.
@sjoerd: ik ben niet voor jouw oplossing, omdat je oplossing de verschillen in culturen die er bestaan op deze wereld nogal ontkent. En die ontkenning brengt veel geweld met zich mee.
Dat van die wc-deuren zag ik ook in Oostenrijk, had daar de neiging om de ‘blz’ deur te gebruiken :-)
Veel kinderen en veel COVID-besmettingen, ook een overeenkomst ….
Hoge Milieu belasting bijdragen per land vragen op basis van het aantallen inwoners.
Dat zal ze leren. Heeft Duitsland een negatieve natuurlijke groei volgens die statistiek?
Zo te zien is de natuurlijke groei in Duitsland negatief. Daar gaan ze ooit nog wel over nadenken. De Chinezen zijn er al op teruggekomen.
@Sjoerd: 2 kinderen per paar zegt niet alles. De bevolking groeit veel sneller als men telkens rond het 15de levensjaar aan kinderen begint of op je 35e. In NL krijgen veel mensen laat kinderen. Op zich gunstig voor een lagere bevolkingsgroei. Maar meer dan 2 is hier minder een uitzondering dan in DE.
@Dhyan: Er staat bij de grafiek dat het om de periode 2000-2010 gaat. Duitsland was toen al bezig om hun inwoners op te roepen om meer kinderen te krijgen. Daar horen ook belastingvoordeeltjes bij. Of dat echt gelukt is weet ik niet aangezien ik een dergelijke grafiek niet kan vinden voor 2010-2020. Weet wel dat het al veel langer speelt in DE. In het voormalige Oost-Duitsland hadden mensen ook minder kinderen. Vrouwen werkten daar meer. Toen het herenigde kozen ook veel Duitsters in het westen van Duitsland voor hun carriere/onafhankelijkheid en minder voor kinderen. Via uitstel werd dat vaker afstel.
@Hanneke: Daar denken ze al een tijdje over na. Hun vergrijzing is door de lage kinderaanwas al jaren veel hoger dan in NL. Daarom zijn ze ook meer aangewezen op verzorgenden uit bijvoorbeeld Roemenië/Polen.
China is helemaal een apart verhaal. Hun 1-kindsaanpak leverde meer verwende jongetjes op. Meisjes wilden ze niet. Werden niet altijd aangegeven. Maar wat in die periode ook opvallend was, was dat de bevolking van Taiwan vrijwel even snel groeide, beide rond 1,1% per jaar. Taiwanesen zijn ook Chinezen, maar beter opgeleid en meer kapitalistisch. Net als bij Duitse vrouwen komt dan de cairere voor het baren.
@Jan K.: Het Katholisuisme was ook een reden voor veel kinderen in Zuid-Amerika. Weet dat de bevolkingsgroei daar afneemt, maar heb me nog niet erg verdiept in de oorzaken. Kan het zijn dat meisjes daar inmiddels ook meer naar school gaan en meer voor hun carriere kiezen en/of speelt godsdienst een kleiner rol?
@Ximaar: ik werp me al jaren op als girlpower-specialist voor Spanje, Nederland en een latijns-amerikaans land. Dus niet voor Zuid Amerika. In dat land was het allang zo dat vooral meisjes naar school gaan, en een zwangerschap belette dat ook al vroeger niet, dan heb ik het over twintig jaar geleden, baby bij moeder of tante of oma van de baby.
Daarna is de grote daling ingetreden, zelfs in de tijd dat de overheid weer meer zoete broodjes met de k-kerk ging bakken. Dus kort gezegd: weet ik het antwoord nog niet op je vraag, wel weet ik dat twee jaar geleden de genderscore op het geneefse economische forum, toch niet een linkse club, dit land scoorde op plaats zes en Nederland op plaats tweeendertig (32). Ik denk dat dit wel klopt, de gelijkheid van mannen en vrouwen is hier veel groter dan in Nederland, en vrouwen zijn net zo intelligent als mannen denk ik, en dus daalt de gezinsgrootte, dit is vooralsnog slechts een logische konklusie, want waarom sinds pas?.
Ik verklaar daarmee ook nog niet waarom de gelijkheid van mannen en vrouwen hier veel groter is dan in Nederland, dat heb ik in een aantal blogs wel een poging toe gedaan..
Ik zag alweer een tijd geleden zelfs de paus zeggen over voortplanting van mensen: … maar niet als de konijnen …
Overigens is het bla een schitterende aanduiding voor een herentoilet in vergelijk met het blablabla dat het damestoilet aangeeft.
Ik vind het erg grappig gedaan : )
Denkbaar is ook dat ‘de natuur’ zelf de geboortecijfers gaat reguleren, door middel van klimaatrampen, voedselschaarste en pandemieën.
Pingback: Wereldwijde roep om verandering vond geen goede echo – Some View on the World