Nov-26: Gouda Water & Wind

Ik had al m’n foto’s van Gouda in loopvolgorde kunnen plaatsen, iets dat ik normaliter doe. Maar deze keer herkende ik er een paar thema’s in. In deze aflevering Binnenvaart en Molens, of korter Water en Wind.

Halverwege kwam ik bij de Hollandsche IJssel de eerste molen tegen en niet veel later een leuke verzameling oude schepen. Die eerste molen viel goed op. Het was alleen nog even zoeken hoe ik deze stellingmolen het beste op de foto kreeg. Onder de molen was een watermolen, de Grote Volmolen. Een kubiek gebouw, waar weinig aan te zien was. Iets van toegang zag ik ook niet, maar wel een mooi infobord met tekening.

Dertig meter verder stond ik bij de Haven of IJsselhaven. Meer een gracht met hoge kades. Ter opleuking kwam er een stel suppers op me af. Net als de rest van de scheepvaart kunnen ze niet verder de Hollandsche IJssel op. Er ligt nog een deel van een sluis met daarvoor een dam waar de auto’s over rijden.

Niet veel verder een echte volwassen schutsluis. De Mallegatssluis. In Alkmaar hebben we ook het Mallegat, een zijarm van het het NH-Kanaal. Hier in Gouda was een meer een soort keerpunt voor de sluis, waar flink wat oude beinnevaartschepen lagen. Dat ging door langs de Turfsingel. Trof daar ook nog een toepasselijke mural en nog een stellingmolen, de Roode Leeuw.

Flink wat verder trof de Turfmarkt. Misschien het het water ook zo. Opvallend was dat het water hier tot het randje stond en mooi de auto’s en huizen weerspiegelde. Bij mijn eerdere bezoek had een soort aanlegsteiger voor suppers op de foto gezet. Ik ben daar deze keer niet geweest.

Zelf vervolgde ik m’n pad langs de Gouwe, die dwars door Gouda stroomt. Daar trof ik eerst oude draaibrug en later een binnensluis die open stond en de Gouwe verbond met de IJsselhaven. Op dat moment realiseerde ik me dat Gouda flink scheef ligt. Bij die IJsselhaven aan de zuidkant heb je zeer hoge kades en bij de Turfmarkt (die daarmee in open verbinding staat) aan de noordkant zeer lage.

Advertentie

Geplaatst op 2021-11-26, in Brugmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. even alleen over de eerste foto: de molen staat wat saai in het centrum, maar de wieken trekken het zaakje mooi de lucht in. Het pand links trekt het geheel vervolgens naar links en staat nogal uit het lood, evenals de lantaarnpaal rechts, die in een soort tegenlood staat. Ik vind het geheel prachtig (lood en tegenlood ws veroorzaakt door een fotografische vertekening)

 2. @Jan: Ik kon niet verder achteruit door een muurtje en daarnaast een talud (naar beneden) van een dijk. Gevolg is dat ik er redelijk dicht op stond en al flink wat lager en dan krijg je dit soort vertekeningen. Wat op zich wel een leuk effect is.

 3. ja, een heel leuk effect, ik keek nog eens, de molen lijkt ook nog eens achterover te vallen

 4. @Jan: Of ik viel achterover. Kan dit effect wel een beetje herstellen.

 5. De boot in de fles, supper…

 6. @Sjoerd: Die is volgens mij nog niet af. Links zie je iets als een rol perkament en ik denk dat daar nog iets in text op komt.
  Tot januari dit jaar hing er iets anders: https://goo.gl/maps/78deTMgXUp9S9Voz8

 7. Gouda ligt inderdaad scheef, de stad is aan het verzakken. Een probleem wat al jaren speelt.
  https://nos.nl/artikel/2260124-de-bodem-in-nederland-daalt-en-in-gouda-merken-ze-dat-overal

 8. ook meteen minder tegenlood bij de lantaarnpaal rechts< liever niet meer correcties:)

 9. Een mooie reportage

 10. Prachtige foto’s en heel informatief. De scheepsmotor herken ik uit het ‘gokgebeuren’ waarover nauwelijks informatie bekend is. Het is een 1 cilinder dieselmotor.

 11. @Dhyan: Via streetview zag ik dat ie er nog niet zo lang staat. Er stond ook geen bordje bij en verder kon ik er nog niets over vinden. Ga noog wel wat beter zoeken.

 12. Leuk om Gouda aan de hand van een thema in beeld te brengen. Zeer geslaagd.

 13. @Ferrara: Zelf kan je er ook wat van met je ‘op en rond de deur’- thema’s. ;-)
  Bij mij is het net hoe het uitkomt. Normaal blog ik dingen in chronologische volgorde. Als het te lang wordt, dan maak ik een knip en doe ik het in deel 1 en deel 2. En soms komt het zo uit dat ik veel foto’s heb die bij elkaar passen en dan kies ik voor deze vorm. Doe dat al erg lang, bijvoorbeeld bij de oude vrachtwagens die tijdens de Limmense Bloemendagen op hun centrale speelveld staan.

  https://ximaar.wordpress.com/vrachtwagens-limmen-2018/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: