Dec-04: Smartrug

Naast de tennisarm en diverse RSI-problemen hoor ik weinig van de Smartrug. Of hoe dat ook mag heten. Hiernaast een voorbeeldje. In de bovenrug een haakse hoek om het veel te lage schermpje voor de buik te kunnen bekijken. En ik zie dit vaak. Niet alleen zittend in het OV, maar ook te voet staren mensen recht naar beneden.

Ik denk niet dat ze het zelf in de gaten hebben. Toch gaat dit tot problemen leiden. Zo’n schermpje moet je eigenlijk veel hoger en rechter voor je houden zodat je een normale rughouding aan kan nemen. Vrijwel niemand zie ik dat doen. Sterker nog het is me nog niet opgevallen dat iemand dat doet. Het spul en de hulpmiddelen zijn er niet voor gemaakt.

Nou ja, mensen doen het even om een selfie te maken. Maar daarna gaat de rug weer krom om te zien of de selfie gelukt is.

Advertentie

Geplaatst op 2021-12-04, in OV-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

  1. Dat is het voordeel van een goede PC. Ik doe daar alles mee, zelfs whatsappen en telefoneren.

  2. @Sjoerd: PC’s zijn een ander verhaal. Bij een desktop (worden nog maar weinig gebruikt en neem je niet mee in het OV) zie ik wel eens dat het display erg hoog staat en de mensen steeds met hun hoofd op en neer gaan naar het toetsenbord. Ze kunnen wel blind typen, maar niet voor belangrijke tekens als de /, #, @ en diverse haakjes. Vaak hebben ze ook een te groot scherm en/of zitten ze er te dicht bij.

    Bij een laptop krijg je iets wat tussen een smartphone desktop zit. Dat ding redelijk ver naar voren heeft voordelen, maar in een bus of trein is daar niet altijd de ruimte voor. Een tablet zit weer een beetje tussen een smartphone en laptop qua houding.

    Met bellen hoeft de smartphone geen probleem te zijn, zeker niet aan het oor of in de binnenzak met oortjes. Deze jonge man deed eerst iets aan facebook/twitter of dergelijke en speelde later een spelletje. Maar ook bij het netflixen kijken veel mensen erg naar beneden en hebben blijkbaar niet in de gaten dat dat op den duur rug- of nekproblemen op gaat leveren.

  3. Voorovergebogen zitten heet de schildpadhouding. Is zeker sterk af te raden. Iedereen zou eens een ergonoom moeten raadplegen.
    Al eeuwen probeer ik mijn opticien uit te leggen waarom ik geen leesgedeelte onderin mijn bril wil: omdat ik wat ik ook lees dat dan op ooghoogte houd. Nu heb ik een andere opticien en een gewone bril voor veraf. Lezen kan ik uitstekend zonder. En ik ben veeeeel goedkoper uit.

  4. Het valt heus nog niet mee om met zo’n desktop met CRT scherm een selfie te maken. Dan krijg je heel andere rugklachten.

    Ik heb daarentegen wel vaker gezien dat mensen een selfie maken met een (kleine) laptop.

  5. De homo smartofonicus op de foto zal naar mijn mening eerder nekproblemen krijgen (zoals b.v. bij tandartsen nogal eens voorkomt) dan rugproblemen.

  6. Vroeger was er een tuinmanshernia. De tuinman die altijd bezig was met de grond en voorovergebogen werkte kreeg wel eens een spontaan gebroken nekwervel. Jarenlang een verkeerde houding door bediening van apparaatjes kan misschien hetzelfde veroorzaken.

  7. @Pjotr: Nekproblemen sluit ik ook niet uit. Bij hem zie je alleen erg goed dat de knik zo tussen z’n schouderbladen zit. Alleen met de nek kom je niet genoeg naar voren om een schermpje zo dicht tegen je aan te bekijken. Waarschijnlijk krijg je last van je nek en je rug als je dit te lang en te vaak doet.

  8. @Marieclaire: Ik had nog niet eerder van de schilpadhouding gehoord. Punt is wel dat sommige schildpadden (zonder smartphone) erg oud kunnen worden.

  9. Ik denk dat het allemaal afhangt van hoelang je in die houding zit en met hoeveel beweging je dat compenseert. Ik zit rustig een dag te werken, dan loop ik tussen de middag even een paar kilometer met de hond of ik sport een avondje. Dan heb ik weinig last.

  10. @Mack: Deze persoon zat de hele busreis zo. Zie ook mensen nog langer zo zitten. En als dat een dagelijks ritueel is, dan lijkt me dat niet zo gezond. Op m’n werk heb ik altijd redelijk goed gezeten, dus niet zo voorover. Maar wisselde dat ook voldoende af. Kon binnen het kantoor hele stukken lopen.

  11. Ik vind het een heel treffende term Ximaar! Raar eigenlijk dat hij nog niet officieel is!

  12. zo heeft iedere tijd zijn eigen kwaal. Eerst was het de muisarm, maar daar hoor je weinig mensen meer over. Nu de kromme rug, gaat ook wel weer voorbij denk ik. Wat konden we allemaal wel niet krijgen van lang tv kijken……

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: