Dec-07: Ga ik CSS’en?

Ik heb weer eens bonje met de diverse browsers. Toen Firefox overging naar het Chromium-systeem, stopten ze meteen ook met de ondersteuning van een setje handige ‘Add-Ons’. Met een Add-On kan je functies toevoegen. Iedereen kent wel de reclameblokkers, die je als Add-On kan toevoegen.

Zelf was ik verzot op een hele oude Add-On, die begon als de Google Toolbar voor Internet Explorer 6. Daar is nu dus een Add-On voor, die Google Lite heet. Doet het nog beter en schermt mijn privacy richting Google prima af aangezien dat ding niet van Google is. Voordeel is dat je met 1 zoekvak op het web, in het huidge domein en op de huidge pagina kan zoeken. Je kan er ook eenvoudig een domein mee omhoog en er zitten nog wat handige dingetjes in.

Kortom Google hield hier mee op toen ze met Chrome kwamen. Zonder dat ze deze handige funties in Chrome overnamen. Toen Firefox verChromed werd, verdween ook daar de mogelijkheid. Gelukkig vond ik Waterfox, dat later Waterfox Classic ging heten. Tot een aantal dagen geleden werkte ik daarmee.

Bij Waterfox lukte het me ook om die ellendige Tabbalk weg te halen. Ik heb geen tabs nodig en gebruik daar liever de Taakbalk van Windows voor. Ik heb zo’n breed laptop-scherm en heb dus breedte zat, maar de hoogte valt tegen. Zo’n onnodige tabbalk weghalen levert hoogteruimte op. Het is ook de reden dat ik de Windows Taakbalk aan de rechter zijkant heb. Werkt erg prettig.

In Waterfox had ik aan de linker zijkant een Bladwijzerdeel, die ik kan wisselen met een Geschiedenisdeel. Kon dus simpel tussen m’n favorieten schakelen.

Maar helaas, Waterfox Classic veroudert. Ik kan er geen TV meer mee kijken. Dat deed ik dan maar met Chrome. Een browser waar je bitter weinig ik kan stellen. Heeft bijvoorbeeld geen zijbalkmogelijkheid en die overmaatse tabbalk ga ik ook niet weg krijgen.

De WordPress editor begint inmiddels ook over Waterfox te klagen. Ik raakte steeds meer met Chrome opgescheept. Dus leek het me handig om toch maar weer over te stappen op Firefox. Die heeft nog wel zo’n zijbalk-optie. Ik heb trouwens ook Pale Moon, Edge en Opera geprobeerd. Daar liep ik ook snel in vast. Met Vivaldi kwam ik duidelijk verder, tot dat die zelf vastliep. Kan ik niet meer gebruiken en zal ik opnieuw moeten installeren.

Firefox heb ik inmiddels weer redelijk onder controle. Heb ook weer de compact-mode weten te vinden. Van die tabbalk ga ik niet af komen en die handige Google zoekfuncties heb ik 1 Add-On gevonden waarmee ik binnen een domein kan zoeken. De rest is helaas vervlogen. Dan maar weer Ctrl-F gebruiken die ik gelukkig als knop aan de Toolbar kon toevoegen.

Irritant is wel dat die op de paginazoekbalk helemaal onderaan zet, terwijl al het andere zoeken bovenin plaatsvindt. Voorheen kon je dat bij Firefox nog verplaatsen, maar het lukt me nu niet meer. Daarbij was ik ook zomaar m’n RSS-knop in de Adresbalk kwijt. Heb je tegenwoordig ook al een Add-On voor nodig.

Ik liep ook compleet vast in de zogenaamde Thema’s. Die allemaal niet voldeden. In geen enkel thema houden ze rekening met de kleur van de zijbalk. Die bleef dus maar de hele tijd wit. Uiteindelijk een soort kleurkies Add-On gevonden, waar ik meer mee kan. Ziet er nu weer redelijk normaal uit. Maar zelf in de optie ‘geavanceerd’ ontbreken nog diverse kleurinstellingen.

Nu zijn die kleurtjes en ook die tabbalkverwijdering op te lossen in CSS. Ik vind dat eigenlijk een stap te ver gaan. Kan ik niet beter leren accepteren dat een aantal dingen niet meer kunnen? Dat moet ik toch al voor die Google Toolbar.

Advertentie

Geplaatst op 2021-12-07, in Webmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Dit blog gaat redelijk boven mijn pet.

  Ik gebruik nu Brave.

  Respect voor jouw kennis op ict-gebied.

  Vriendelijke groet,

 2. Er zijn niet veel desktopgebruikers meer. Tijd voor een gloednieuwe laptop of tablet. Die hebben die nare problemen niet.

 3. Ik kom een eind met je mee maar je bent me uiteindelijk kwijt. Maar ik snap je wel je moet maar mee in alles van de providers die meer en meer laptop gericht worden.

 4. @Marie en Liesbeth: Ik heb al sinds mijn eigen heugenis (1986) een laptop. Ben dus nooit aan een desktop begonnen. De browsers voor een laptop zijn niet anders dan voor een desktop. Wel zijn de laptopschermen sinds 2005 onhandig veranderd. Ze zijn breder geworden en minder hoog. De browsers spelen daar vrijwel niet op in. Dwz ik kan veel kwijt aan de zijkant. Chrome doet daar niets mee. Alleen balken aan de bovenkant die je niet wegkrijgt of verkleinen kan. Met Waterfox en Firefox kan je wel iets aan de zijkant zetten. Bij Firefox krijg je niet de tabbalk (die ik onnodig vind) weg. Een deel van de ellende zit ook in de Gids van de NPO, die zelf dan weer een heel stuk van de bovenkant in pikt. Het variabele deel van de gids begint zo ongeveer op de helft van je scherm.

 5. Het gaat mij ook helemaal totaal boven mijn pet.
  Ik herken het wel. Het is de zooi waar ik tegenaan loop. Ik zie het als heelerg vervelend en lastig en ik accepteer dat het zo is en ik er nauwelijks invloed op heb. Ik heb edge, chrome (laptop) en safari. ( iPad en iPhone)

 6. @Rob: Ik heb Brave net ook nog even geprobeerd. Die geeft dezelfde DRM (Digital Rights Management) verouderd fouten als Waterfox en Pale Moon. Niet gek, omdat ze dezelfde Mozilla-bron gebruiken. NPO gebruikt voor haar online uitzendingen DRM en dat was juist de reden om naar een andere browser om te kijken.

 7. @Staartje: Het is niet veel anders dan dat mijn stads-Jumbo zomaar stopt met hun Marrokkaande roerbakzakken. Dwz de smakelijkste van die serie. AH en de Vomar hebben die nooit gehad. Mijn workaround is dat ik nu een Jumbo verder loop, die het nog wel verkoopt. ;-)

 8. Mijn site draait volledig op CSS en PHP. Gelukkig heb ik daar meer verstand van dan van verzekeren. Als browser heb ik ze allemaal gehad, maar heb me uiteindelijk maar neergelegd bij Edge. Eigenlijk heb ik dat gedaan omdat ik in firefox en waterfox ook fireftp niet meer aan de gang kreeg. Daar gebruik ik nu WinSCP voor.

 9. Je kunt ook een externe monitor kopen en aansluiten op jouw computer. Dan ben je niet gebonden aan het formaat dat daar aan vast zit. Ga je naar de kringloop, dan zie je daar gegarandeerd een wat ouder exemplaar in de maat die jou beter bevalt.

 10. Nu begrijp ik een deel van jouw blog. Het gaat om de hoogte/breedte verhouding van het scherm bij een laptop.

  Ik heb zelf altijd een laptop gebruikt. Alleen op mijn werk stond meestal een desktop.

  Vriendelijke groet,

 11. @Vliierbloesem: Ik heb losse monitoren, maar vind dat erg onhandig. Heb juist een laptop omdat ik die overal kan gebruiken. Steeds een monitor meeslepen is onhandig. Heb trouwens niet eens een bureau in huis. Maar in mijn laptopscherm zit ook een camera en microfoon. Moet ik dan ook weer extern aansluiten om te vergaderen. Wat ik wel kan doen is een grotere laptop kopen. Dwz door een ongelukje heb ik er nu 1 met een zeer helder scherm van 14″. Voor TV-kijken vind ik dat groot genoeg. Dat is hetzelfde als een scherm van 2 meter op 2,5m afstand. Inmiddels heb ik de schaal-instelling van windows aangepast en gebruik ik een kleinere schaal in de browser voor de NPO-gids. Bij m’n volgende laptop wordt het weer 15,6 en het liefst in XGA- en niet in WXGA-verhouding.

 12. Jij begrijpt tenminste de dingen waar je tegenaan loopt. Hoef je niet te vragen hoe een stumperige digibeet lijdt….

 13. @Sjoerd: Jaren geleden gebruikte ik de gewone ftp in Internet Explorer. Vond dat erg handig. Nu gebruik alleen nog wordpress.com en dat heb je geen ftp of dergelijke nodig. CSS moet me ook prima lukken. Lijkt me ook wel een uitdaging.

  Aan de andere kant is het maar weer afwachten of zoiets bij een volgende update geen problemen geeft. Ooit heb ik iets handigs gemaakt voor Lotus 123 in DOS. Deed er een middag over. Toen Lotus binnen windows95 moest draaien heb ik er weken aan gewerkt om het aan de gang te krijgen. Ook een specialistisch bedrijf heeft een poging gedaan. In Excel lukte het ook niet. De oplossing was dat ze heel lang een oude DOS-PC hebben gehouden voor m’n Lotus-bestandje.

 14. @Bertie: Erger nog iemand die het snapt is juist een digibeet of bij taal een alfabeet. Die anderen zijn adigibeten danwel analfabeten. ;-)

  Maar er is ook een ander probleem, ik doe niet graag een stapje terug in gebruikersgemak. Zie ook m’n antwoord op Staartje hierboven.

 15. Zo had ik het nog niet bekeken. Bedankt.

 16. Net iets anders bedacht. De NPOGids-pagina heb ik via m’n reclameblokker flink aangepakt 3 van de 4 horizontale stationaire balken zijn nu verdwenen. De 4de zou ook kunnen, maar dan schuift ie niet meer automatisch naar het huidige tijdstip. Helaas is het zoekvak voor een oudere uitzending nu ook verdwenen. Die gebruik ik veel minder vaak. Kan ‘m eenvoudig terughalen door even op het oogje (cosmetische aanpassingen) van de blokker te klikken

 17. prachtig verhaal, ik heb geen idee wat ik allemaal mis! Ga nu de andere reacties lezen..

 18. Wat een gedoe allemaal Ximaar. Ik baal altijd als ze iets wat prima werkt, gaan aanpassen ,waardoor je als gebruiker ineens een probleem krijgt. Ik heb ook regelmatig ‘ruzie’ met WordPress.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: