Dec-20: Dom Poezen

Ik heb een paar verslavingen, die ik redelijk in de hand weet te houden. Een daarvan is af en toe een tompouce. Die haal ik dan bij de Hema, aangezien ze daar per stuk worden verkocht. Dus neem ik er 2 mee om het af te leren. Kan dan weer moeiteloos een maand zonder die dingen overleven.

Ik val ook wel eens voor de goedkope diepvriesversie, als ik voor de kassa en naast die dingen sta te wachten bij de Jumbo. Dan gaat een doosje met 4 plattere rugstreeptompoucen mee. Daar ben ik een maand of 4 terug abrupt mee gestopt.

De AH-XL bezoek ik zelden, maar ‘bij toeval’ weet ik ook waar hun diepvriesversie staat. Een week geleden ging er dus weer zo’n ontdooidoosje mee. Het was ook min of meer een test. En bij thuiskomst voldeed die volledig aan de verwachtingen.

Hier de helft:

En hier het doosje waarin het roze spul naar 1 kant is gezakt.

Tompoucen hoor je neer te leggen. Maar de XL zet de doosjes tegenwoording op de lange kant (en daarmee de tom poucen op hun korte kant), zodat je de bovenkant van het doosje van voren door de glazen diepvriesdeur ziet.

Ze vergeten daarbij dat het roze spul niet echt bevriest en dus uitzakt. Bij Jumbo zijn ze nog dommer in de weer. Die zetten hun doosjes tegenwoordig op de korte kant (en daarmee de tompoucen gestapeld op de lange kant. Dat zorgt er voor dat de bovenste tompoucen glazuurvrij zijn en de onderste de lading van de bovenste krijgt toebedeeld.

Dat is dus de reden dat ik er bij Jumbo tegenwoordig moeiteloos langsloop en bij de AH gaat dat vanaf nu ook gebeuren. Hou ik alleen de Hema over. Eigenlijk wel zo gezond.

Geplaatst op 2021-12-20, in Shopmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. De Hema versie en alle diepvries versies zijn een verschil van dag en nacht. Ook zonder de stapelfout. Het korstdeeg hoort knapperig te zijn. Dat blijft het niet als het met de vulling wordt ingevroren en weer ontdooid. Ook niet bij een bakker met lage omloopsnelheid. Een goedlopende bakkerij en ook de HEMA kunnen het gebak nauwelijks snel genoeg de winkel in krijgen om aan de vraag te voldoen. Alleen daar krijg je daarom een echt goede tompouce zoals die moet zijn.

 2. een wel leuke wereld ging aan mij voorbij

 3. Wat een heerlijk blog. Ik heb er heerlijk om moeten lachen. Ik heb niet zoveel met tompoucen. Ik heb meer met chips en musketkransjes… Dat stapelen was me nooit opgevallen. Een oranje tompouce met koningsdag vind ik dan wel weer lekker.

 4. fruttekoek

  Nu ik weet dat u HCTE (HEMA Certified Tompouce Eater) bent; wil ik -als volledig TP leek- graag een vraag stellen:

  Hoe eet men zo’n ding?
  Ik heb het wel eens geprobeerd, maar zodra ik een vork in het geglazuurde bovendeksel zet wordt de vulling er aan alle kanten uitgedrukt. Helaas kan ik de cursus “Tompouce eten voor dummies” niet betalen.

 5. @Fruttekoek: Natuurlijk heb ik daar al eens over geblogd. Mijn bestekvrije Ximaar-techniek staat hier beschreven: https://ximaar.wordpress.com/2016/10/30/okt-30-de-tompouce-handleiding/
  Daar zit ook een leuk TV-videootje bij met een gedegen onderzoek. Hun ‘geavanceerde techniek’ wekt alleen met tompoucen zonder rugstreep. Mijn techniek heeft daar geen problemen mee.

 6. @Vlierbloesem: We hebben het hier wel over een verslaving. Verreweg de meeste tompoucen die ik eet zijn bij de Hema gehaald en binnen 20 minuten na halen verorberd. Maar ik kom ook wel eens om 12 uur bij de Hema en tref dan een leeg tompoucenschap. ‘Ja meneer vanochtendvroeg was er iemand die er 50 meenam en nu zijn ze op.’

  Die diepvriezerts van de Jumbo en AH zijn volgens mij exact gelijk en zullen wel uit dezelfde fabriek komen. Toen deze doosjes nog netjes lagen, viel me al eens op die van de Jumbo na ontdooien krokanter waren dan die van de AH. Ik vermoed dat Jumbo ze beter/sneller invroor.

 7. LOL. Wat een goed tom pouce onderzoek Ximaar. Eigenlijk zouden supermarkten Tom Pouce kenners moeten vragen wat het beste is. Want dat het roze uitzakt is inderdaad jammer!

  Als ik nu een Hema tom pouce zie, moet ik vast aan jou denken : )

 8. ja, de grote vrqaag, hoe eet je een tompouce. Nou gewoon,uit elkaar halen, korst gewoon uit het vuistje en de blubber met een lepeltje.

 9. Ik heb recentelijk ook maar eens Tompouces gekocht, zei het vers bij de Plus in een gebakdoosje met doorzichtig deksel. Vòòr de consumptie heb ik ze op de dunne kant van de langszijde op de broodplank gezet en met een scherp aardappelmesje door beide krokante deeglagen heen in één haal gesneden en dat vijf keer zodat ze in vijf gelijke stukken werden verdeelt.

 10. Dat moet dus vier keer zijn voor vijf gelijke delen. Video volgt.

 11. Dan moet je toch eens vertellen hoe jij ze ontdooit. Ik krijg na ontdooien soppige kledder, wat knapperig bladerdeeg hoort te zijn.

 12. @Vlierbloesem: Ik doe het heel eenvoudig. Dwz uit de winkel gaat het doosje bij mij in de koelkast en na 2 uur dan eet ik de eerste 2 op. Die zijn dan nog wel koud, maar dat vind ik wel lekker. De andere 2 gaan terug de koelkast in en die eet ik een dag later op. Ik doe dus niet echt aan actief ontdooien.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: