Dec-22: Omikron en Gauteng

In het afgelopen jaar maakte ik middenmaandelijks een lijst met het aantal dagelijkse coronadoden per land per miljoen inwoners. De laatste keer heb ik daar een staafdiagram aan toegevoegd en deze keer heb ik alleen dat diagram geactualiseerd met de cijfers voor midden-December. Daarin valt te zien dat de corona-ellende in Polen het hoogst is. Het is daar in een maand tijd verdubbeld en in de Balkanlanden zakt het. Ook in Tsjechië, Griekenland en Oostenrijk gaat het niet goed.

Nederland doet het ook niet goed, maar scoort minder beroerd dan Duitsland of België. Opvallend is dat Cuba maar 1 forse golf heeft gehad en dat het daar nu vrijwel weg is. Dat lijkt vooral te komen door het zeer snel vaccineren. Inmiddels is daar 84% van de totale bevolking 2x gevaccineerd. In Nederland is dat 73% en in Duitsland 70%.


(Voorgaande versies van midden-Januari, –Februari, –Maart, –April, –Mei, –Juni, –Juli, –augustus, –september, –oktober en –november.)

Op dit moment zet de Westerse wereld (inclussief Nederland) zich schrap voor de omikron-versie. Die besmet veel sneller. Als eerste werd ie ontdekt in Zuid-Afrika in de provincie Gauteng, die met de grote stad Johannesburg 15,8 miljoen inwoners telt.

Zo ver ik na kan gaan is deze variant eigenlijk afkomstig uit Botswana, dat dicht tegen Guateng aan ligt. De bron lijkt een besmette muis te zijn. In Botswana gebeurt niets. Ze rapporteren maar enkele doden per maand. Kan komen door de bevolkingsopbouw of dat deze mensen medisch slecht gevolgd worden.

Bij Gauteng gaat dat beter en professioneler. Zij hebben niet voor niets deze variant ontdekt. Het leek me dus wel handig om te zien hoe het daar gaat, ruim een maand na de ontdekking.

Hierboven een grafiek met de laatste 31 dagen waarin omikron dominant is. De dikke lijn is een trendlijn, de rode zijn gerapporteerde aantallen. Die liggen per miljoen inwoners circa 60% lager dan in Nederland. Mensen zeggen dan al snel dat dat komt door de bevolkingsopbouw of andere omstandigheden. Daarom heb ik ook de delta-variant er bij geplaatst die 5 maanden eerder in dezelfde provincie veel (9x) meer slachtoffers maakte.

Natuurlijk weet ik ook daar nu de zomer is begonnen en hier de winter. Mijn indruk is dat de coronavarianten zich niet zoveel van het jaargetijde aantrekken. Daarvoor de onderstaande grafiek voor met het aantal besmettingen in heel Zuid-Afrika:

Je kan daarin goed zien dat de beta-variant in hun zomer een jaar eerder zeer actief was. Mij zal het dan ook niets verwonderen als omikron minder ziek maakt. Die geluiden komen ook uit Zuid-Afrika. In de 2e week van de delta-variant werden dagelijk 888 mensen in het ziekenhuis opgenomen en bij omikron is dat 348. Dat betreft respectievelijk 19 en 1,7% van het aantal besmette mensen. Maar ook deze cijfers gelden voor geheel Zuid-Afrika, dat wat achter loopt op Guateng.

De Nederlandse regering wijst op dit moment heel graag naar omikron. Zelf denk ik dat dat een poging is om de aandacht af te leiden van de te vroege septemberversoepeling. Die versoeling kan in de afgelopen maanden wel eens veel meer slachtoffers gemaakt hebben dan wat omikron hier nog gaat aanrichten.

Advertentie

Geplaatst op 2021-12-22, in Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. voor als het nodig is: hier is over nagedacht

 2. Tijd geleden reageerde ik mbt lage vaccinatiegraad in met name Vaals. En nu is er officieel bekend dat de graad zo’n 20% hoger is doordat vele inwoners zich lieten/laten prikken in Aken ;-) Zo ook vele van onze in Nederland wonenden kennissen, familie en vrienden trouwens: geen gedoe, geen afspraken.

 3. @Schrijfsels: Ik las gisteren ook dat veel Twentenaren hun booster in Gronau halen om zo nog net op wintersport naar Oostenrijk te kunnen, Ik snap Oostenrijk wel dat ze geen Nederlanders willen hebben. Maar ik snap die Nederlanders niet ,die naar een land willen waar corona meer slachtoffers maakt. Maar net als in NL en DE zal het daar ook afhangen in welk gebied je bent, Kan zijn dat Tirol meevalt en dat het juist rond Wenen erg is. Zo heerst het in Sachsen ook veel meer dan in Schlesswig-Holstein en in Limburg veel meer dan in Noord-Holland-Noord.

 4. Bedankt voor je onderzoek en je heldere grafieken.
  Özcan Akyol had het vandaag in de krant ook over die mensen die zo nodig naar Oostenrijk moesten.

 5. Ik stuurde dit artikel door aan een vriendin in ZA: haar reactie:
  Al lot of this information is true but..
  A lot of cases in ZA are not even tested, and they don’t report all relevant deaths as covid deaths.

 6. Ik zou zeggen blijf allemaal lekker thuis…

 7. @Sjoerd: Ben ik zeker met je eens.

 8. @Margo: Ik ga er ook van uit dat daar geen 100% waterdichte registratie is. Daarom vergelijk ik het ook met de deltavariant in dezelfde provincie. In NL verwacht ik ook geen waterdichte registratie van mensen in verzorgingshuizen of oudere alleenwonden. Schreef hierboven al dat ik het in Botswana nog het minste vertrouw. Uit hun ‘rapportage’ krijg je indruk dat er niets aan de hand is en al helemaal niet met omikron.

 9. Inderdaad blij lekker thuis. Loop geen risico en doe niet mee aan verspreiden.

 10. Ik zie Mozambique op je grafiek (waarvoor dank) nog steeds erg laag staan. Het aantal besmettingen neemt hier wel fors toe. Of dat met omikron is weet ik niet. De verwachting is dat eind januari er een flinke piek zal zijn. Veel feesten, het is hier zomer-vakantie en dat betekent … FEESTEN.

 11. @Koen: Mozambique was het enige land dat ik vergeten was om bij te werken. Heb k aangepast. Het bleek 4x zo hoog te zijn en dat is nog steeds bijzonder weinig. Zag idd dat het aantal gemelde besmettingen wel flink is gestegen, maar dat is pas de laatste 8 dagen. Het aantal gevaccineerden stijgt er nog ook behoorlijk.
  Je weet dat je die getallen hier kan vinden?
  https://www.google.com/search?q=pandemic+mozambique

 12. Goh Ximaar wat ben je toch een kei in deze statistieken.Dat zou wat best wat meer ruchtbaarheid mogen krijgen als hulp voor de beleidsmakers.

 13. @Dhyan: Ik had dit ongeveer een week geleden bedacht. Dwz men (RIVM cs) kijkt wel naar Britse onderzoeken en helaas niet naar wat er in Zuid-Afrika gaande is. Dat terwijl Zuid-Afrika voorloopt en je daar dus meer conclussies uit kunt trekken. Ze hebben een goede datavoorziening, maar zo’n grafiekje over Guateng maken ze zo ver ik weet niet. Inmiddels hoor je van meer kanten dat omikron toch wel eens mee kan vallen.

 14. Ik wil nog best een poosje thuis blijven, maar ik vraag wel af, waar is het einde en hoe vaak moeten we ons nog laten prikken. Ik ben bang dat het een gebed zonder einde gaat worden. Misschien leert men van de omikron variant, dat het toch veel minder heftig is en dat dit een voorbode is dat de nieuwe varianten minder heftig zijn. Zo langzamerhand de inzet van het begin van de uitdoving?

 15. @Hanske: Ik heb net nog even gekeken naar de laatste getallen van Gauteng. Daar lijkt het aantal doden over het hoogtepunt te zijn en als dat zo is dan vielen daar door delta 7x zoveel doden. Het is natuurlijk nog even afwachten en Nederland is geen Zuid-Afrika. Maar toch…

 16. De tijd zal moeten uitwijzen wat omikron gaat doen las ik in de krant, maar ik lees inderdaad ook dat deze variant wat milder schijnt uit te pakken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: