Jan-03: UKexit

De Britten (en Noord-Ieren) zijn duidelijk de weg kwijt. Dat viel me laatst op bij een kenteken met daarop UK iin plaats van GB:

Dit setje fotootjes maakte ik op 1 dag tijdens 2 wandelrondjes door Alkmaar-Zuid, de wijk waarin ik woon. Geeft aan dat het voor Britten (of moet ik ze inmiddels UKanians noemen?) hier graag hun corona uitventen.

Tot 2021 stond GB voor Groot-Brittannië. Moest ook op de auto’s in Noord-Ierland, terwijl dat buiten Groot-Brittannië ligt. Dat is de reden dat ze zich al een tijdje the United Kingdom of Great-Britain and Northern Ireland noemen. Net zoiets als het Koningkrijk der Nederlanden. Om dat af te korten naar UK is hetzelfde als dat wij K gaan gebruiken in plaats van NL.

Nu zijn er buiten Groot-Brittannie nog wat kentekens die met GB beginnen. Ondermeer GBM voor Man, GBJ voor Jersey en GBZ voor Gibraltar. De grap is dat die laatste binnen het UK valt. Gibraltar mocht meestemmen over de Brexit. De andere kroondomeinen vallen niet binnen de UK, maar ook niet binnen het eiland Groot-Brittannie. Dus dat laten ze maar zo.

De 3 auto’s hierboven komen uit het midden van Engeland, dat kan je zien aan de eerste 2 letters (DG, KN en AE). Ruwweg kan je stellen dat Schotse kentekens met een S beginnen en die van Wales met een C (Cymru). Noord-Ierland heeft weer een afwijkend systeem. Met dit geknoei van de Engelsen (Zuid-Britten) gun je de Schotten een eigen land en de Noord-Ieren dat ze weer herenigd worden met de rest van Ierland.

Geplaatst op 2022-01-03, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Ik ben voor!

  Stille groet,

 2. Maar dat zal niet gauw gebeuren. Nooit, denk ik.

 3. Met dat laatste kan ik volledig instemmen.

 4. Wat apart zeg! Maar waarom doen ze dit denk je?

 5. Het blijven een eigenaardig volk, komt omdat ze op een eiland wonen.
  Invloed van buitenaf is gewoon kleiner.

 6. @Nicole: Het antwoord staat er al min of meer. Dwz het land laat zich al heel lang het Verenigd Koninkrijk van GB en N-Ierland noemen. Dat is een politieke keus. Op het internet gebruiken ze .uk terwijl .gb aan hen is toegewezen via ISO. dat GB gebruiken ze wel voor de GBP (Pond). Dat het nu ook op kentekens verschijnt zal te maken hebben met Boris die wat afleiding zocht Dat het halfbakken gebeurd is dan ook niet gek. Boris heeft geen zeggenschap over Man of de Kanaaleilanden. Die mogen zelf bepalen of ze GBM of bijv. GBJ blijven gebruiken.

  Maar ook NL kan er wat van. In de sport hebben we jaren gezeurd om HOL te veranderen in NED. Maar de mensen blijven hup Holland hup zingen. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: