Jan-15: Sporen uit het Verleden

Gisteren las ik een bericht bij Emigrant over een treinreis naar Iran. Dat deed me denken aan een 15 jaar oud blogbericht. Ooit had ik daarin een kaartje gemaakt met alle uitzendingen van ‘Sporen uit het Oosten‘. Een documentaireserie van een treinreis tussen Vietnam en Europa in 13 afleveringen.

Ik vond het een prachtige serie. Doorsnee mensen worden in de trein geïnterviewed en dan vaak over religie. Het waren dan ook de religieuze omroepen als de NCRV en bijvoorbeeld BOS (Boedistisch) die het destijds uitzonden.

Natuurlijk werkten de linken in dat oude bericht niet meer. Uitzendformaat is daarna 3x gewijzigd en de website van uitzending gemist heeft ook een aantal wijzigingen doorgemaakt.

Uiteindelijk heb ik nog 8 van de 13 uitzendingen gevonden, waarvan 1 op youtube. Zeven zijn schijnbaar herplaatst. Via het zoekvak van NPOstart vond ik daar niet 1 van. Indirect vond ik ze daar dus wel.

En gelukkig zijn die door Iran, Syrië en Turkije nog te bekijken.

Advertentie

Geplaatst op 2022-01-15, in RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Prima onderwerpen voor de lange zondag. Bedankt.

  2. Destijds werd er nog TV gemaakt….

  3. Het gaat (althans wat betreft Iran) meer (of liever gezegd alleen maar) over de onderdrukking van vrouwen dan werkelijk over de treinreis door het landschap en de steden van Iran.

  4. @Dhyan: Mij was destijds al opgevallen dat de geselecteerde gesprekken erg varieren per omroep die het destijds uitzond. Ik heb de indruk dat die omroepen ‘mee hebben geholpen’ aam de keuzes. Het kan ook stom toeval zijn. De uitzending over Thailand (Boedistische omroep) komt bij mij ‘neutraler’ over. Die van Israel is door de Joodse omroep uitgezonden. Of deze in opdracht was van de Nederlandse Moslim Omroep weet ik. Zij werkten er in elkn geval wel aan mee.

  5. @Sjoerd: De serie is erg mooi gemaakt, alleen jammer dat de meeste delen in VHS-‘kwaliteit’ zijn. Die ene op Youtube is duidelijk beter. Volgens mij heeft deze serie bijgedragen aan het idee voor de China-documentaires van Ruben Terlou. Die vond ik nog wat beter. Hij had beter contact met de bevolking. De serie van Onze man in Teheran vond ik ook erg goed en gaf duidelijk een andere kijk op Iran. De maker woonde er destijds al een aantal jaren en is getrouwd met een Iraanse. Hij wist een hele tijd goed om de Iraanse censuur te manouvreren. Uiteindelijk is ie helaas toch uitgezet.

    Op dit moment draait een mooie documentaireserie over voormalig Yugoslavije. Mijn indruk is dat er nog steeds mooie programma’s worden gemaakt, maar dat die vaak weinig aandacht krijgen.

  6. De tranen van Tito.

  7. @Marieclaire; Idd. Net de aflevering van vorige week bekeken omdat ik wat achterloop.

  8. Dankjewel voor de update Ximaar. Het klinkt voorbelovend.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: