Jan-26: Distributie-Paaljes
Deze stenenpaaltjes vind ik rond het ziekenhuis in Alkmaar:
Ze zijn afgeschuind en er staat een nummer op, dat in een aantal gevallen met een P begint. Sommigen zijn bijna niet meer te lezen.
Het is alweer een jaar of 5 geleden dat ik een oude bewoner sprak, die zo’n paaltje direct tegen zijn huis heeft. Hij wist me te vertellen dat het van de radio-distributie was. Dat hadden ze ooit gehad.
Daarna vond ik er nog een aantal, wat uiteindelijk een verzameling van circa 10 stuks opleverde. Velen zullen in de loop der decennia door herbestrating verdwenen zijn. In andere delen van de stad vind ik zoiets niet. Kon aanvankelijk ook weinig op het internet vinden over de distributieradio in Alkmaar. Inmiddels is het iets meer, waaronder een artikel uit Hilversum, waarin iets staat over een Kösters die een radiocentrale met 115 aansluitingen in Alkmaar had.
In het Regio Archief van Alkmaar zijn wat stukken te vinden over Radio Distrubutiue tussen 1926 en 1932. Ga ik misschien toch maar eens buurten.
Radiodistributie is eigenlijk een luidspreker met een keuzeknop. Bij Edward McDun reageerde ik dat we op de lagere school zoiets in de klas hadden hangen.
Geplaatst op 2022-01-26, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als Alkmaar-Zuid, Distributie, Paaltje, Radio. Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.
Eigenlijk sluit die ook mooi aan bij m’n stukje over het oranje-onkruid.
https://ximaar.wordpress.com/2022/01/06/jan-06-oranje-voorziening/
In de bossen rond Vaals staan hier en daar nog stenen paaltjes die de grenzen markeren uit de tijd van Moresnet. De ingegrifte letters niet altijd meer goed leesbaar. Heel mooi vind ik dan de P van Pruisen. Duitsers worden hier door oudere mensen ook Pruusse genoemd. Het is een prachtige streek.
Wij hadden in de oorlog ook radio distributie, prachtige kwaliteit klassieke muziek. . Alle radioâs moesten ingeleverd worden, maar de disrtributie heeft de hele hongerwinter gefunktioneerd, en ook nog tot ver na 1945. Those were the daysâ¦â¦â¦
Verzonden vanuit Mail voor Windows
Ik kan me herinneren dat we zo’n box in huis hadden ophangen. Met PTT erop…
@Sjoerd: 1943 werden de particuliere systemen door de Duitsers bij de PTT ondergebracht, las ik op wikipedia.
@Fialas: Ik ben 2x door het voormalige Moresnet gefietst. Dat is lang geleden en toen blogde ik nog niet. Fotograferen deed ik ook bijzonder weinig. Het is me destijds dan ook niet opgevallen. Heb wel een flink zootje grenspalen hier in de regio Alkmaar op de foto gezet. Maakten ze zo rond 1770 flink werk van. https://ximaar.wordpress.com/grenspalen-regio-alkmaar/
De fotootjes heb ik min of meer op loopvolgorde gezet. Daardoor valt het me nu op dat mogelijk 2 systemen zijn. De eerste 5 zijn van boven gezien vierkant en beginnen allemaal met een P. De laatste 4 zijn kleiner en rechthoekig. Daar staan alleen cijfers op. Tussen beide zit een flinke afstand, waar binnen ik niets heb gevonden.
Als radiodistributie het zelfde is als draadomroep, dan had de woning waar ik de eerste jaren opgroeide radiodistributie maar geen paaltje. Ook de huisarts van destijds had draadomroep maar geen paaltje. Kan het plaatselijk verschillend zijn geweest?
Ik weet wel dat de nutsbedrijven vroeger genummerde tegels gebruikten om aan te geven waar kabels en leidingen lagen.
Interessant, dat heb ik nooit geweten.
Bedankt voor het plaatsen van de link naar mijn website.
@Vlierbloesem; Ik vermoed dat die paaltjes uit de beginperiode zijn, dus zo rond 1930. In die tijd was zoiets waarschijnlijk een luxe en een vorm van reclame. Zo van wij kunnen het betalen en/of kijk zij hebben het ook. Toen de PTT het 15 jaar later overnam was de luxe er van af en kon je op de radio door de ether meer zenders ontvangen. Toen dat FM-kwaliteit werd was het mogelijk zelfs snel gedaan door de beperkingen van de draadomroep.
Maar ik moet ook toegeven dat ik de verklaring van maar een 75 jarige man heb, die daar altijd heeft gewoond. Op het internet lees ik geen enkel artikel over die paaltjes. Een andere verklaring kan ik echter niet bedenken. Als het iets met de belastingen was, dan zou ik het ook in andere delen van Alkmaar aan moeten treffen en dat is zeker niet zo. Sterker nog, buiten dit beperkte stukje Alkmaar heb ik het nog nergens gezien. Want je mag bedenken dat als ik in vergelijkbare wijken in bijvoorbeeld Utrecht, Den Bosch, Hoorn, Amersfoort, Leiden, Deventer of Gouda loop, dat ik dan toch even kijk of ik zoiets zie. Tot nu toe dus nergens. Mogelijk/vermoedelijk is het er wel geweest en is dat verdwenen door herbestrating.
@Edward; omdat je ook een Alkmaars verleden heb vond ik het dubbel leuk om dit aan je door te geven. Uit m’n vorige reactie kan je m’n vraag afleiden of je dergelijke paaltjes in de stioep of tegen oude huizen ooit (in andere steden) hebt gezien?
Dit fenomeen kende ik nog niet Ximaar! Afgelopen zaterdag reed ik naar mijn cursus in Varssel en kwam een huis tegen met daarop in tekst het huisnummer zeven! Ik heb toen nog aan je gedacht!