Feb-04: Ximaar de Hond

Ik verwacht weinig veranderingen in de komende maanden, dus bij deze alvast de verkiezingsuitslag voor de gemeenteraad van Alkmaar na Maart-2022:

Hierbij heb ik rekening gehouden met landelijke ontwikkelingen, de eerdere uitslagen van Dijk en Waard en de komst van nieuwe partijen. Landelijk doet het CDA het een stuk slechter dan in 2018. De PvdA en GL idem, maar minder extreem. De PvdDieren wint, ook al weet ik niet dat ze iets in Alkmaar hebben bereikt. FvD trekt wat zetels weg bij OPA en heeft in Alkmaar geen concurrentie van de PVV.

Ik ga niet zeggen dat ik deze uitslag leuk vind. Eigenlijk vindt ik het onjuist dat landelijke ontwikkelingen invloed hebben op de locale uitslag. Als er bijvoorbeeld een rel rond Kaag komt, dan kan dat in Alkmaar zomaar D66 een paar zetels kosten. Dat terwijl Kaag niet in de Alkmaarse gemeenteraad zit en/of komt.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-04, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Opa blijft het dus goed doen in Alkmaar?

  2. @Rob: Ik xi ze van 6 naar 5 zetels zakken aangezien ze wat kwijt gaan raken aan FvD die eerder niet meedeed. OPA was de laatste jaren slecht zichtbaar omdat ze buiten de coalitie zijn gehouden. Toch zullen ze het niet zo slecht doen aangezien de landelijke partijen in gaan leveren op D66 na. Dan blijft er vanzelf behoorlijk wat over voor OPA.

    Voor alle duidelijkheid er is totaal geen band met de OPA’s in bijvoorbeeld Amsterdam. De OPA in Alkmaar bestaat al veel langer. In Alkmaar staat de O voor Onafhankelijk, daarbuiten staat de O voor Ouderen.

  3. Ik hoop dat ‘sociaal en groen’ het beter gaan doen, maar datzie ik nog niet gebeuren. Zelf moet ik nog in de gemeenrepolitiek duiken, want ik weet werkelijk niet wat ik hier ga stemmen. Landelijk neig ik naar Volt, maar zover is het nog lang niet. Het verbaast me altijd dat er zoveel zorgen om de maatschappij zijn en kritiek, maar rechts blijft winnen….

  4. @Staartje: De VVD (en eerder het CDA) teren op de huizenbezitters. Huizenbezitters zijn bang voor vermogensverlies als ze sociaal en/of progressief gaan stemmen. Rutte (of elke andere VVD-lijsttrekker harkt zo slapend de stemmen binnen. Hopelijk duurt het niet lang meer of de EU grijpt in in de huisbezittersvoordelen van NL. Daarna zal het aandeel VVD ziender ogen dalen.

  5. Hier in Heerlen hebben we momenteel een gemeenteraad die goed aan het werk is. Eigenlijk zou het jammer zijn als die hun werk niet kunnen voortzetten. Maar we wachten af.

  6. @Sjoerd: Het vervelende voor landelijke partijen is dat die lokaal afgerekend worden op wat ze in Den Haag doen. Dat is gebeurd bij de gemeenteraadsverkiezingen van Purmerend en Dijk en Waard 2 maanden geleden. Ook die kregen wat dat betreft een voorspelbare uitslag. Vervolgens is er iets tussen landelijke en lokale partijen. Lokale partijen hebben het in Alkmaar altijd goed gedaan, maar dat was zonder PVV en FvD. Nu FvD meedoet zal die zeker wat afsnoepen van de Alkmaarse OPA. Daarbij waren de locale partijen de aafgelopen 4 jaar niet echt opvallend in de weer. Ze zaten niet in de coalitie. Toch kunnen ze op veel stemmen blijven rekenen. Ik heb geen idee hoe dat in Heerlen gaat. Als daar ik dat zo bekijk, dan verwacht ik daar ook dat het CDA halveert en dat D66 en de PvdD gaan profiteren. PvdA en GL stellen al weinig voor en landelijk doet de SP het ook niet goed. De SP gaat in Heerlen inleveren als daar de PVV en/of FvD moeedoen.

  7. @Ximaar ik vond het nogal verfoeilijk dat huizenbezitters bevoordelen met hypotheekrenteaftrek wat mede de stijgende huizenprijzen heeft beïnvloed. Anderzijds is er nu sprake van huisjesmelken door de overheid zelf. Met de OZB betaal je geen belasting meer naar inkomen maar naar bezit. Zonder of met weinig inkomen moet je je huis in geldwaarde gaan opnemen om belasting te kunnen betalen. Iedereen heeft een huis nodig en ik blijf van mening dat de basisbehoeften buiten de belastingsfeer moeten blijven.

  8. LOL. Ik moet glimlachen om de titel van deze post : )

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: